This research was conducted to investigate the effect of different nitrogen levels on quality and yield of sugar beet (Beta vulgaris L.) in two different locations Çumra and Konya in 1991 growing season. The difference between N levels (NO: 0, N1: 6, N2: 12, N3: 18 and N4: 24 kg/da) and locations with respect of root yield, was statistically important in 1% probability level. Root yield varied betwen 3710-4980 kg/da at Konya and 4700-5550 kg/da at Çumra. NO or Control resulted the lowest root yield in both location. Digestion rate was statistically important only in 5% level either at Konya or in Çumra. At Konya, N1 gave the highest digesiton rate as 17.00% the lowest was as 15.60 from N4 while the highest value obtained as 19.50% from the plots on which N1 dose applied and the lowest was obtained as 17.90% from NO level at Çumra. Purified digesition levels were similar to that of digesiton rates. Leaf yield gradualy increased related to increasing N levels and the highest was obtained from N4 in both locations.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Farklı azotlu gübre dozlarının (NO: 0, N1: 6, N2: 12, N3: 18, N4: 24 kg/da) şeker pancarında verim ve kaliteye etkisi 1991 yılında farklı iki lokasyonda (Çumra ve Konya) araştırılmıştır. Kök verimi bakımından muameleler ve bölgeler arasındaki farklılık istatistiki olarak 0.01 düzeyinde önemli olmuştur. Kök verimi Konya'da 3710-4980 kg/da, Çumra'da 4700-5550 kg/da arasında değişmiştir. Pancar verimindeki artışlar N dozlarındaki artışlara paralel olarak ortaya çıkmıştır. En yüksek kök verimi Konya'da 4980 kg/da ve Çumra'da 5550 kg/da olarak N3'ten alınmıştır. Her iki lokasyonda da en düşük kök verimi NO'dan (kontrol) Konya'da 3710 kg/da, Çumra'da 4700 kg/da olarak elde edilmiştir. Digestion bakımından gerek Konya'da gerekse Çumra'da azot dozları arasındaki farklılıklar sadece 0.05 düzeyinde önemli bulunmuş, Konya'da en yüksek % 17.00 ile N1, en düşük % 15.60 ile N4'ten, Çumra'da ise en. yüksek % 19.50 ile N1, en düşük % 17.90 ile No'dan alınmıştır. Arıtılmış digesiton değerleri de buna paralellik göstermiştir.
Yaprak verimi azot dozlarının artışına bağlı olarak artmış ve her iki bölgede de en yüksek değere N4'te ulaşılmıştır.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gübreler ve Uygulaması |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 1993 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ağustos 1993 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1993 Cilt: 3 Sayı: 4 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.