Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect of Sowing Dates on Grain and Protein Yield with Yield Components in Dwarf Dry Bean Varieties

Yıl 1996, Cilt: 10 Sayı: 13, 7 - 18, 31.12.1996

Öz

This research was conducted in order to determine the effects of different sowing dates on the grain and protein yield with some yield components in dwarf dry bean varieties in 1995 under Karaman ecological conditions. In this research which arranged in the "split plot" experimental design with 3 replications, 4 sowing dates (20 April, 1 May, 10 May, 20 May) and 3 varieties ("Yunus-90", "Karacaşehir-90", "Yerli") were used. According to the results of this reseacrh; the significant differences statistically were determined but among the varieties and among sowing dates in number of branches per plant but not in yield per decare. There were significant differences only among the sowing dates in protein yield, number of leaf, the height from soil of first pod. There were significant differences only among the varieties in protein yield, plant height, grain number per pod, 1000 grains weight. The highest grain and protein yield were obtained from first sowing date (20 April) and "Yunus-90" variety.

Destekleyen Kurum

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  • Açıkgöz, N., 1988. Tarımda Araştırma ve Deneme Metodları. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 478, Bornova-Izmir.
  • Adolph, W.H., Shammas, E.I., Halaby, S.H., 1955. The nutritive of legume and legume wheat mixed proteins in Near East diets. Food Research, 20 (1): 31-34.
  • Akçin, A., 1974. Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Kuru Fasulye Çeşitlerinde Gübreleme, Ekim Zamanı ve Sıra Aralığının Tane Verimine Etkisi İle Bu Çeşitlerin Bazı Fenolojik, Morfolojik ve Teknolojik Karakterleri Üzerinde Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No: 157, Erzurum.
  • Akçın, A., 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. S.Ü. Zir. Fak. Yayınları: 8, 41-189, Konya.
  • Anonymous, 1991. Ülkesel Yemeklik Dane Baklagiller Araştırma Projesi, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü 1990-1991 Yılı Gelişme Raporu, Eskişehir.
  • Duerte, R.A. and Adams, M.W., 1972. A path coefficient analysis of some yield com- ponent interrelations in field beans (Phaseolus vulgaris L.) Crop Science, 12: 579-582.
  • Eser, D., 1988. Yemeklik Baklagiller Özel Yetiştirme ve Islahı, A.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Notları, Ankara.
  • Holtmann, E., Zimmerman, H., 1984. The suitability of available dwarf bean culti- vars for sequential cultivation. Gartenbau, 31: 5, 136-137.
  • Newton, S.D., Robertson, A.G., 1982. The effect of inoculation and fertilizer nitrogen on the grain yield and nitrogen concentration of dwarf bean (Phaseolus vul- garis L.). Proceeding. Twelfth Annual Conference, Agronomy Society of New Zealand, 12:9-14.
  • Önder, M., Özkaynak, 1., 1994. Bodur Kuru Fasulye Çeşitlerine Bakteri Aşılama ve Azot Uygulamlarının Tane Verimi ve Bazı Özellikler Üzerine Etkisi. TÜBİTAK, Tr. J. of Agricultural and Forestry, 18: 463-471. Önder, M., 1995. Bodur Fasulye (Phaseolus vulgaris L. var. namus DEКАР.) Çeşitlerinde Farklı Sıra Aralıklarının Dane Verimi ve Dane Verimi İle İlgili arakterler Üzerine Etkileri. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 7 (9): 109-121.
  • Önder, M., Akçin, A., 1995. Azot ve Fosforun Farklı Kombinasyonlarının Bodur Kuru Fasulye Çeşitlerinin Tane Verimi, Ham Protein Oranı ve Bazı Verim Unsur- larına Etkileri, S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 7 (9): 122-131.

Ekim Zamanlarının Bodur Kuru Fasulye Çeşitlerinde Dane ve Protein Verimi ile Verim Unsurlarına Etkisi

Yıl 1996, Cilt: 10 Sayı: 13, 7 - 18, 31.12.1996

Öz

Bu araştırma Karaman ekolojik şartlarında, farklı ekim zamanlarının bodur kuru fasulye çeşitlerinde dane ve protein verimi ile bazı verim unsurlarına etkilerini belirlemek amacıyla 1995 yılında yürütülmüştür. Bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan bu denemede; 4 ekim zamanı (20 Nisan, 1 Mayıs, 10 Mayıs ve 20 Mayıs) ve 3 çeşit ("Yunus-90", "Karacaşehir-90", "Yerli") kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; dal sayısı bakımından ekim zamanları arasında ve çeşitler arasında istatistiki bakımından önemli farklılıklar saptanırken protein verimi, yaprak sayısı ve ilk bakla yüksekliğinde sadece ekim zamanları; protein oranı, bitki boyu, bakladakı dane sayısı ve bin dane ağırlığı bakımından sadece çeşitler önemli olmuş, dane veriminde ise ele alınan faktörler arasında önemli bir farklılık gözlenmemiştir. En yüksek dane ve protein verimi ilk ekim zamanından (20 Nisan) ve "Yunus-90" çeşidinden elde edilmiştir.

Destekleyen Kurum

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  • Açıkgöz, N., 1988. Tarımda Araştırma ve Deneme Metodları. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 478, Bornova-Izmir.
  • Adolph, W.H., Shammas, E.I., Halaby, S.H., 1955. The nutritive of legume and legume wheat mixed proteins in Near East diets. Food Research, 20 (1): 31-34.
  • Akçin, A., 1974. Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Kuru Fasulye Çeşitlerinde Gübreleme, Ekim Zamanı ve Sıra Aralığının Tane Verimine Etkisi İle Bu Çeşitlerin Bazı Fenolojik, Morfolojik ve Teknolojik Karakterleri Üzerinde Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No: 157, Erzurum.
  • Akçın, A., 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. S.Ü. Zir. Fak. Yayınları: 8, 41-189, Konya.
  • Anonymous, 1991. Ülkesel Yemeklik Dane Baklagiller Araştırma Projesi, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü 1990-1991 Yılı Gelişme Raporu, Eskişehir.
  • Duerte, R.A. and Adams, M.W., 1972. A path coefficient analysis of some yield com- ponent interrelations in field beans (Phaseolus vulgaris L.) Crop Science, 12: 579-582.
  • Eser, D., 1988. Yemeklik Baklagiller Özel Yetiştirme ve Islahı, A.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Notları, Ankara.
  • Holtmann, E., Zimmerman, H., 1984. The suitability of available dwarf bean culti- vars for sequential cultivation. Gartenbau, 31: 5, 136-137.
  • Newton, S.D., Robertson, A.G., 1982. The effect of inoculation and fertilizer nitrogen on the grain yield and nitrogen concentration of dwarf bean (Phaseolus vul- garis L.). Proceeding. Twelfth Annual Conference, Agronomy Society of New Zealand, 12:9-14.
  • Önder, M., Özkaynak, 1., 1994. Bodur Kuru Fasulye Çeşitlerine Bakteri Aşılama ve Azot Uygulamlarının Tane Verimi ve Bazı Özellikler Üzerine Etkisi. TÜBİTAK, Tr. J. of Agricultural and Forestry, 18: 463-471. Önder, M., 1995. Bodur Fasulye (Phaseolus vulgaris L. var. namus DEКАР.) Çeşitlerinde Farklı Sıra Aralıklarının Dane Verimi ve Dane Verimi İle İlgili arakterler Üzerine Etkileri. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 7 (9): 109-121.
  • Önder, M., Akçin, A., 1995. Azot ve Fosforun Farklı Kombinasyonlarının Bodur Kuru Fasulye Çeşitlerinin Tane Verimi, Ham Protein Oranı ve Bazı Verim Unsur- larına Etkileri, S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 7 (9): 122-131.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mustafa Önder Bu kişi benim

Döne Şentürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1996
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1996
Yayımlandığı Sayı Yıl 1996 Cilt: 10 Sayı: 13

Kaynak Göster

EndNote Önder M, Şentürk D (01 Aralık 1996) The Effect of Sowing Dates on Grain and Protein Yield with Yield Components in Dwarf Dry Bean Varieties. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 10 13 7–18.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.