Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Rasyon Kalsiyum, Protein, Lisin ve Metionin Seviyesinin Genç Japon Bıldırcınlarında Performans, Karkas Ağırlığı ve Kemik Gelişimine Etkisi

Yıl 1996, Cilt: 10 Sayı: 13, 87 - 99, 31.12.1996

Öz

Rasyon kalsiyum, protein, lisin ve metionin seviyesinin genç Japon bıldırcınlarının performans ve bazı kemik karakterlerine etkisini tesbit etmek için 37 günlük bir araştırma yapılmıştır. 2x4 faktöryel deneme planında, iki kalsiyum seviyesi (%0.85 ve % 0.53 sırasıyla 1 ve 2) ve 4 protein, lisin ve metionin seviyesinin oluşturduğu, her birinde 10 bıldırcının bulunduğu 8 muamele 2 tekerrürlü olarak denenmiştir. Rasyonların protein, lisin ve metionin seviyeleri şöyledir; A) rasyonun protein, lisin, metionin seviyesi bıldırcınların ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede (% 23.5 protein, % 1.30 lisin, % 0.50 metionin), B) protein ve metionin seviyesi A'dan % 15, lisin seviyesi % 20 daha yüksek (% 26.5 protein, % 1.55 lisin, % 0.58 metionin). C) protein ve metionin seviyesi A'dan % 15, lisin seviyesi % 20 daha düşük (% 20 protein, % 1.54 lisin, % 0.58 metionin), D) protein seviyesi A'dan %15 düşük, metio- nin ve lisin seviyesi sırayla % 15 ve % 20 daha yüksek (% 20 protein, % 1.54 lisin, % 0.58 metionin). Kemik direnci temizlenmiş yaş tibiada, diğer kemik karekterleri ku- rutulmuş tibiada ölçülmüştür. Kemik direnci hariç bu araştırmada ölçülen hiç bir karekter rasyon kal- siyum seviyesince önemli derecede etkilenmedi. % 0.85 Ca ile beslenen bıldırcınların kemik direnci, %0.53 Ca ile beslenen bıldırcınlardan önemli derecede (P<0.05), yüksek bulunmuştur. B rasyonu ile beslenen bıldırcınların 37. gündeki canlı ağırlığı, A rasyonu ile beslenen bıldırcınlardan önemli derecede (P<0.05), 0-21 ve 0-37. günlerdeki canlı ağırlık artışları önemsiz olmakla beraber daha yüksekti. D rasyonu ile beslenen bıldırcınların 37. gündeki canlı ağırlıkları, 0-21 ve 0-37. günlerdeki canlı ağırlık artışı B rasyonu ile beslenen bıldırcınlar kadar veya ondan daha yüksek bulunmuştur. Kemik direncı hariç ölçülen bütün performans ve kemik özellikleri bakımından Ca ve protein lisin, metionin arasında bir interaksiyon bulu- namamıştır. Fakat her iki Ca seviyesinde de B ve D rasyonu ile beslenen bıldırcınların performans ve kemik özellikleri daha yüksektü. Düşük Ca, düşük pro- tein, lisin, metionin ile beslenen bıldırcınların (2 C grubu) kemik direnci, diğer gruplardan önemli derecede (P<0.01) düşüktü. Bu araştırma Ca'ca yeterli, % 20 gibi düşük proteinli rasyonlar, ihtiyacın biraz üzerinde lisin ve metionin sağlayacak şekilde sentetik amino asitlerle desteklendiğinde daha yüksek proteinli (% 26.5) rasyon kadar performans ve kemik gelişimi sağlanabileceğini göstermiştir.

Destekleyen Kurum

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  • Anonymous, 1986. Amino acids for animal nutrition, recommendations for feed for- mulations contents in feedstuffs. Literature digest for the feedstuffs industry. special edition. Degussa Corporation, Teterboro, NJ.
  • Anonymous, 1990. Yem Analizleri Labaratuvar Sonuçları. Yem Sanayii Türk Ano- nim Şirketi Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Barbour, G,W., MS. Lilburn and K.E. Nestor, 1990. The lysine reguirement of a ran- dom bred Japanese quail line and a subline selected for body weigt gain. Poultr. Sci. 69 (Suppl. 1): 15.
  • Bios, P.K., B. Panda, R. Reddy and R. Singh, 1980. Calcium and phosphorus require- ments of starter Japanese quail. Indian J. Anim. Sci. 50: 357-365.
  • Bolton, W. R., Blair, 1977. Poultry Nutrition. MAFF Bulletin 174, 4 th edition, impres- sion (with amendments). HMSO: London.
  • Dilmen, S. ve H. Özgen, 1971. Yeni bir protein kaynağı. Ank. Ü. Veteriner Fak. Yayınları. 280.
  • Düzgüneş. O. 1975. İstatistik Metotları. A.Ü. Zir. Fak. Yayınları, 578. A.Ü. Basımevi, Ankara.
  • Gonzalez, N.J., T.W. Sulliwan, J.H. Douglas and M.M. Beck, 1993. Effect of inorganik sulfate and sulfür amino acids on bone mineralization in broiler. Poult. Sci. 72: 1935-1943.
  • Koçak, Ç. 1985. Bıldırcın Üretimi. Ege Zootekni Derneği Yayınları No: 1. Bilgehan Basımevi, Bornova-İzmır.
  • Labier, M. and B. Leclercq. 1994. Nutrition and Feeding of poultry. Translated and edited by Julian Wiseman, Nottingham University Press. Nottingham.

Effect of Dietary Calcium, Protein, Lysine and Methionine Levels on the Performance Carcass Weight and Bone Development in Young Japanese Quail

Yıl 1996, Cilt: 10 Sayı: 13, 87 - 99, 31.12.1996

Öz

A study was conducted to determine the effects of dietary calcium, protein, lysine and methionine on the performance and some bone (tibia) characteristics in young Japanese quail from I to 37 days of age. The experiment consisted of a 2x4 factorial arrangement with 2 different Ca levels (0.85% and 0.53%, I ve 2 respectively) and 4 different levels of protein, lysine and methionine. The protein, lysine and methionine levels of diets were as follows; in diet A, protein, lysine and methionine levels were just needed levels by quall (23.5% protein 1.3% lysine and 0.5% methionine). In diet B, protein and methionine levels were higher 15% and lysine level was higher 20% than the required amounts (26.5% protein, 1.55% lysine and 0.58 % mehtionin). In diet C, protein and methionine levels were lower 15% and lysine level was lower 20% than the diet A (20.0% protein, 1.04% lysine and 0.40% methionin). In diet D, protein was 15% lower, methinonin was 15% higher and lysine was 20% higher than the diet A (20.1% protein, 1.54% lysine, 0.58% methionine). In the experiment 2 pens of 10 quails were randomly assigned to each treatment. Broking strength of bones were measured with cleaned wet tibia, but other bone characte- ristics were measured on dried tibia. None of the criteria measured in this experiment, except breaking strenght, was not significantly affected by Ca levels in the ration. Breaking strenght of quails fed 0.85% Ca was singnificantly higher (P<0.05) than quails fed 0.53% Ca. Body weight at 37 th days of age in quails fed ration B was significantly higher (P<0.05) compared with quails fed ration A and also weight gain at during 0-21 or 0-31 days of age of this group were higher (P>0.05), than quails fed ration A. Body weight at 37 th days of age and weight gain from 0 to 21 or 37 days age of quails fed ration D were as high as or better than group fed ration B. There was not an interaction of Ca and protein, lysine, methionine on all measured performance criteria and bone characteristics except, breaking strength, but these characters were higher with diet B and D in both of Ca levels. The breaking strenght of quail fed low Ca and low protein, lysine and methionine (2 C group) was significantly lower (P< 0.01) than other groups. This research demonstrated that when the quails were fed diet containing adequate Ca and low protein (as low as 20%), provided that diet fortified with sen- thetic lysine and methionine up to level somewhat higher than needed amount, growth performence and bone development were as good as to qualis fed 26.5% protein.

Destekleyen Kurum

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  • Anonymous, 1986. Amino acids for animal nutrition, recommendations for feed for- mulations contents in feedstuffs. Literature digest for the feedstuffs industry. special edition. Degussa Corporation, Teterboro, NJ.
  • Anonymous, 1990. Yem Analizleri Labaratuvar Sonuçları. Yem Sanayii Türk Ano- nim Şirketi Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Barbour, G,W., MS. Lilburn and K.E. Nestor, 1990. The lysine reguirement of a ran- dom bred Japanese quail line and a subline selected for body weigt gain. Poultr. Sci. 69 (Suppl. 1): 15.
  • Bios, P.K., B. Panda, R. Reddy and R. Singh, 1980. Calcium and phosphorus require- ments of starter Japanese quail. Indian J. Anim. Sci. 50: 357-365.
  • Bolton, W. R., Blair, 1977. Poultry Nutrition. MAFF Bulletin 174, 4 th edition, impres- sion (with amendments). HMSO: London.
  • Dilmen, S. ve H. Özgen, 1971. Yeni bir protein kaynağı. Ank. Ü. Veteriner Fak. Yayınları. 280.
  • Düzgüneş. O. 1975. İstatistik Metotları. A.Ü. Zir. Fak. Yayınları, 578. A.Ü. Basımevi, Ankara.
  • Gonzalez, N.J., T.W. Sulliwan, J.H. Douglas and M.M. Beck, 1993. Effect of inorganik sulfate and sulfür amino acids on bone mineralization in broiler. Poult. Sci. 72: 1935-1943.
  • Koçak, Ç. 1985. Bıldırcın Üretimi. Ege Zootekni Derneği Yayınları No: 1. Bilgehan Basımevi, Bornova-İzmır.
  • Labier, M. and B. Leclercq. 1994. Nutrition and Feeding of poultry. Translated and edited by Julian Wiseman, Nottingham University Press. Nottingham.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Kanatlı Hayvan Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yılmaz Bahtiyarca Bu kişi benim

Yusuf Konca Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1996
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1996
Yayımlandığı Sayı Yıl 1996 Cilt: 10 Sayı: 13

Kaynak Göster

EndNote Bahtiyarca Y, Konca Y (01 Aralık 1996) Effect of Dietary Calcium, Protein, Lysine and Methionine Levels on the Performance Carcass Weight and Bone Development in Young Japanese Quail. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 10 13 87–99.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.