Maize (Zea mays L.) selfed lines (C-56, C-68, B73, C-98 and C-13) were put in nutrient culture in two different phosphorus concentrations (0.5 and 1.5 mol m-3 H2PO4) for 30 days in order to understand the dry matter production in the use of phosphorus. There were significant variations among genotypes for the dry matter and the highest root and shoot weight was obtained in C-98 line as 552 ad 565 mg. respectively. When the phosphorus concentration increased to 1.5 mol m-3 H2PO4, root and shoot weight also increased but shoot /root ratio did not changed. The crosses among the selfed lines which produced the highest dry matter would expected to give the highest yielding hiybrid progeny also.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Fosfor kullanımı bakımından kendilenmiş beş mısır (Zea mays L.) hattı (C-56, C-68, B73, C-98 ve C-13) besi ortamında iki farklı fosfor konsantrasyonunda (0.5 ve 1.5 mol m-3 H2PO4) kuru madde oluşturması bakımından 30 gün süreyle büyütme odasında denemeye alınmıştır. Kuru ağırlık bakımından genotipler arasında önemli varyasyonlar görülmüş ve en fazla kök ve gövde kuru ağırlığını C-98 saf hattı sırasıyla 552 ve 565 mg olarak vermiştir. Besi ortamındaki fosfor miktarının 1.5 mol m-3 H2PO4'ye artırılması kök ve gövde kuru ağırlığını artırmış fakat gövde/kök oranına etkisi olmamıştır. En yüksek kuru madde oluşturan saf hatlar arasında yapılacak olan malzemeler sonucunda ortaya çıkacak olan hibrid generasyonlarında yüksek kuru madde oluşturacağı beklenmektedir.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1997 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ocak 1997 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997 Cilt: 11 Sayı: 14 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.