This research was conducted under the ecological condition in Konya by using with cultivars "Bezostaya 1", "Bolal 2973", "Gerek 79", "Kırkpınar 79", "Ak 702", "Atay 85" and "Kıraç 66" and the advance lines, "ES 14", "ES 86/7" and "ES 86/8" grain yield, the number of fertile spikelets and grains per spike, grain weight per spike, total area of flag leaf blade and sheath, the area of flag leaf sheath and blade separetely, plant height, 1000 kernel weight, the number of plants per m2 were maesured and other characteristics releated to spike and leaf were observed. In this research, which was carried out under rainfed conditions using Completes Random experimental Design, ten different measurments were made and significant relationships between grain weight per spike, the number of fertile spiklet and grain per spike and yield were determinated.
Grain yield Wheat cultivars Flag leaf and spike characteristics
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Konya ekolojik şartlarında 1989-1990 ekim yılında yürütülen bu çalışmada "Bezostaya 1", "Bolal 2973", "Gerek 79", Kırkpınar 79", "Ak 702", "Atay 85" ve "Kıraç 66" çeşitleri ile "ES 14", "ES 86/7" ve ES 86/8" hatları kullanılmış olup, dane verimi, başaktaki fertil başakcık sayısı, başaktaki dane sayısı, başaktaki dane ağırlığı, bayrak yaprağı ayası ve kınının toplam alanı, bayrak yaprağı kını alanı, bayrak yaprağı ayası alanı, bitki boyu, 1000 dane ağırlığı, m2'deki bitki sayısı üzerinde ölçümler, başak ve yaprakla ilgili gözlemler yapılmıştır. "Tesadüf parseller" deneme desenine göre kuru şartlarda yürütülen bu araştırmada; 10 değişik ölçüm yapılmış olup, bunlardan başaktaki dane ağırlığı, dane sayısı ve fertil başakcık sayısının verim ile önemli ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
KONYA EKOLOJİK ŞARTLAR BUĞDAY ÇEŞİTLERİ MORFOLOJİK ÖZELLİKLER
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tarımda Bitki Biyokütlesi ve Biyoürünleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 1995 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 7 Sayı: 9 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.