Bu çalışma, artan dozlarda uygulanan NH4+ ve NO3 azotu ile demirin sera koşullarında kireçli bir toprakta yetiştirilen yerfıstığı bitkisinin kuru madde, aktif ve toplam demir kapsamlarına etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar şu şekilde sıralanabilir:
1. Yerfıstığı bitkisinin kuru madde miktarı, aktif ve toplam demir kapsamı NH4-N'u uygulanan muamelelerde NO3 -N'u uygulananlara göre daha yüksek olmuştur.
2. Demir dozlarının ortalaması olarak, azot uygulaması bitkinin kuru madde miktarını azaltmıştır. Bu azalma, uygulanan NO3 -N'u artışına paralellik göstermektedir.
3. Azot dozlarının ortalaması olarak, her iki azot formunda da kuru madde miktarı bakımından demir dozları, Fe2>Fe3>Fe1>Feo şeklinde sıralanmaktadır.
4. Bitkinin aktif demir kapsamı, demir dozlarının ortalaması olarak, uygulanan NH -N'u miktarının artışına paralel olarak artarken, NO3 -N'u uygulamasıyla azalmıştır.
5. Azot dozlarının ortalaması olarak, her iki azot formunda da uygulanan demir miktarının artmasıyla bitkinin aktif ve toplam demir kap- samı artmıştır.
6. Bitkinin kuru madde miktarı ile aktif demir kapsamı arasında istatistiki olarak önemli (r=0.461**, P<0.01), bir ilişki bulunmasına rağmen toplam demir kapsamı ile kuru madde miktarı arasındaki
ilişkinin önemsiz olduğu saptanmıştır.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
The purpose of this study was to determine the effect of increasing levels of NH 4 -N, and NO3 -N and iron application on dry matter, active (Fell) and total iron contents of peanut grown on a calcareous soil under greenhouse conditions.
The results were summarized as follows:
1. The dry matter, active and total iron contents of peanut were higher for the NH4+-N than that of NO3 -N treatments.
2. The avarage dry matter was decreased by N fertilizer while of Fe NO3 -N dose was increasing.
3. Effect of iron levels on dry matter content, for both NH4+-N and NO3-N were found as follows: Fe2>Fe3>Fe1>Feo.
4. The avarage active iron content of peanut, incerased by ascending NH4+-N and decreased by increasing NO3 -N.
5. The avarage active and total iron contents of peanut, increased by increasing iron contents for both NH4 -N and NO3 -N forms.
6. Although a possitive and significant correlation was found (r=0.461**, P<0.01) between the dry matter and active iron content, the correlation between the dry matter and total iron content was not statistically significant.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Toprak Bilimleri ve Bitki Besleme (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 1995 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 7 Sayı: 9 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.