Antioxidant effects of combinations (0.2% totally) of nine methanol extracts and five essential oils from Turkish spices with Tenox 4 (BHA+BHT) and citric acid (CA) were evaluated on sunflower oil stored at 60°C by measuring peroxide values in regular intervals. All the terrnary combinations of extracts, on seventh day of storage, were found to be effective according to control. Except for the dual combinations of sumac and black thyme with CA, all the dual combinations were found to be effective compared with control. After seventh day of storage, the dual and ternary combinations of extracts were found to be noneffective according to commercial additives. On twenty eighth day of storage, only Tenox 4 were found to be noneffective according to the dual and ternary combinations of extracts. The dual and ternary combinations of extracts and/or essential oils with Tenox 4 and CA showed an additive antioxidant effect. But all of combinations were found to be none effective compared with commercial additives. The dual combinations of rosemary essential oils with T4 and the ternary combinations of savory showed the highest effects on seventh day of storage. Except for T4, the dual and ternary combinations of essential oils were found to be less effective according to commercial additives along storage.
Antioxidant effects Essential oils and extracts Sunflower oil oxidation
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Yerli baharatlardan elde edilen dokuz metanol ekstraktı ve beş uçucu yağın Tenox 4 (butylated hydroxyanisole + butylated hydroxytoluene) ve sitrik asit (SA) ile kombinasyonlarının (toplam % 0.2) antioksidan etkileri, 60°C'da karanlıkta depolanan ayçiçeği yağında düzenli aralıklarla peroksit sayısı tayini yapılarak belirlenmiştir. Depolamanın 7. gününde ekstraktların üçlü kombinasyonların hepsi, sumak ve zahterin SA ile ikili kombinasyonu hariç diğerleri kontrole göre etkili olmuştur. Depolamanın 7. gününden sonra ekstraktların ikili ve üçlü kombinasyonları ticarî katkılara göre etkisiz kalmıştır. Ancak 28. günde sadece T4, kombinasyonlara göre etkisiz bulunmuştur. Ekstrakt veya uçucu yağların Tenox 4 ve SA ile ikili ve üçlü kullanımları, ilave antioksidan özellik sağlamıştır. Fakat kombinasyonların hiçbiri, ticarî katkılar kadar etkili olamamıştır. Depolamanın 7. gününde ikili kombinasyonlarda en yüksek etkiyi biberiye uçucu yağı göstermiştir. Kontrole göre en etkili kombinasyon ise saterin üçlü kombinasyonudur. Tüm depolama süresince kombi- nasyonlar ticari katkılara göre daha az etkili olmuştur.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Kimyası ve Gıda Sensör Bilimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 1995 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 8 Sayı: 10 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.