This research was conducted the commercial cage house in Konya province. Lohman white hens reared in cage house was found 20140 number layers. The building thermal conductivity was colculated as average 0.83 kcal/m.2°C h, and housed bird density was 21 bird/m2. In this study dry bulb temperature and moisture of inside air of cage house and outside air were measured by thermohyrogographs in January, February and March. The results obtained measurements were evaluated by heat-mousture balance and were defined as fabric heat loss and actually ventilation rate. Average inside temperature was 16.5 °C and average minimum and maximum temperature were observed 13.2°C and 19.1 °C in during the experiment. The inside relative humudity varied in 54-69%. The ventilation rate in house changed between 0.50-1.60 m³/h hen and its average was 1.11 m³/h hen.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Bu araştırma Konya ilindeki kafesli sistem bir ticari yumurta tavuğu kümesinde yürütülmüştür. Lohman beyaz tavuk ırkı yetiştirilen kümeste 20140 adet tavuk bulunmaktadır. Kümes yerleşim sıklığı 21 tav./m2 ve yapı elemanlarının ortalama ısı geçirme kat- sayısı ise 0.83 kcal/m2 °Ch'dir. Araştırmada Ocak, Şubat ve Mart aylarında dış hava ve kümes içerisinde sıcaklık ve nem ölçümleri termohigrografla yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar ısı- nem dengesi analizleriyle değerlendirilerek, kümeste meydana gelen ısı kayıpları ve gerçekleşen havalandırma oranları bulunmuştur. Deneme süresince kümes içerisindeki or- talama sıcaklık 16.5°C, minimum ve maksimum sıcaklıkların ortalaması ise sırasıyla 13.2°C, 19.1°C olmuştur. Kümes içi bağıl nemi ise % 54-69 arasında değişmiştir. Gerçekleşen havalandırma miktarı 0.50-1.60 m³/h tav. arasında değişirken, ortalaması 1.11 m³/h tav. olmuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tarımsal Enerji Sistemleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 1999 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 1999 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999 Cilt: 13 Sayı: 18 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.