In this study, the rupture strength along the three major axis of four varieties corn were examined as function of moisture content. The average length, width, thickness, unit mass and volume projected area for three major axis of seed were 11.44 to 12.82mm, 2.70 to 8.47mm, 4.42 to 4.72mm, 0.310 to 0.375g, 0.235 to 0.295cm² and 0.250 to 0.875cm² respectively at 12.92 % m.c.d.b.
The rupture strength on loaded along the three major axis were found as 80.4 to 4.63 N in moisture range of 12.90 to 36.60 % d.b. The highest rupture strength occurred on loaded along ‘z’ axis. The statistical analysis of variance showed that the effects on rupture strength of variety and dimension were not significant except for Luce variety.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Bu çalışmada dört çeşit mısırın üç nem seviyesinde ve üç eksen boyunca kırılma dirençleri incelenmiştir. Nem içeriği %12.92 olan tanelerin uzunluk, genişlik, kalınlık, tane ağırlığı,tane hacmi ve üç eksende izdüşüm alanları sırasıyla 11.44-12.82mm, 7.70-8.47mm, 4.42-4.72mm, 0.310-0.375g, 0.235-0.295cm³ ve 0.250-0.875cm² olarak belirlenmiştir.
%12.92-36.60 nem içeriğindeki örneklerin üç eksen boyunca yüklemede kırılma dirençleri 80.4-463.5 N olarak saptarımıştır. Kırılma dirençleri ile ürünü nemi arasındaki ilişki önemli çıkımıştır. En büyük kırılma direnci 'z' ekseni boyunca yüklemede görülmüştür. Yapılan istatistik i analizler sonucu, çeşit ve boyut ölçülerinin kırılma direnci üzerindeki etkisi Luce çeşidi hariç önemsiz bulunmuştur.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tarım Makineleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2000 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2000 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2000 Cilt: 14 Sayı: 24 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.