Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Çanakkale İlinde Yetiştirilen Karasakız Üzümünün Beslenme Problemlerinin Belirlenmesi

Yıl 2000, Cilt: 14 Sayı: 24, 18 - 27, 15.12.2000

Öz

Bu araştırma Çanakkale ilinde yetiştirilen Karasakız üzüm çeşidinin beslenme durumunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Amaca uygun olarak seçilen 19 bağdan meyve tutumu döneminde alınmış yüzey ve sap örnekleri ile 0-30 cm ve 30-60 cm derinlikten toprak örnekleri alınmıştır. Toprak ve yaprak analizleri göz önünde tutularak araştırma sonucu aşağıdaki gibi özetlenebilir: Toprak örneklerinin reaksiyonu orta dereceli asitten kuvvetli alkaliteye kadar değişmektedir. Örneklerin büyük kısmı madde noksanlığı göstermektedir. Yaklaşık olarak; örneklerin %68’i organik madde noksanlığı, %100’ü fosfor noksanlığı, %26’sı mikro element noksanlığı ve %50’si demir noksanlığı olduğu, alınabilir demir miktarının ortalama 3.3 ppm olduğu belirlenmiştir. Ayrıca alınabilir çinko ve bakır içeriklerinin %74’ü sınır değerlerin üzerinde, alınabilir mangan içeriklerinin ise sınır değerlerin altında olduğu bulunmuştur. Toprakların %37’si kireçli %63’ü kireçsiz grupta yer almaktadır.
Yaprak ayası örneklerinin %81’i fosfor bakımından, %26’sı çinko bakımından, mangan ve demir bakımından yeterli seviyenin altındadır. Azot bakımından %81’i sınır değerlerin üzerinde olduğu, potasyumun %87’si yeterli ve sınır değerlerin üzerinde, magnezyum bakımından %68’i yetersiz ve sınır değerlerin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Yaprak sapı örneklerinde ise potasyum, magnezyum, demir ve çinko içeriklerinin yeterli ve sınır değerlerin üzerinde, azot, fosfor ve mangan içeriklerinin %95’i kritik değerlerin altında olduğu belirlenmiştir. Toprak analizlerine ve yaprak ayası ve yaprak sap analiz sonuçlarına göre bitki besin maddesi bakımından asıl sorun demir, mangan, azot ve fosfor olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Alexander, D. Mc. E. and R. C. Woodham, 1964. Yield Responses by Sultanas to Applications Zn and Superphosphate. Australian Journal of Expt. Agric. And Animal Husbandry 4: p. 169-172.
  • Anonim, 1997. Devlet İstatistik Enstitüsü, Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer), 1997.
  • Atalay, Z., 1977. İzmir ve Manisa Bölgesi Çekirdeksiz Üzüm Bağlarında Bitki Besini Olarak Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum ve Magnezyumun Toprak-Bitki İlişkilerine Dair Bir Araştırma (Doktora Tezi), İzmir.
  • Bayraklı, F., 1987. Toprak ve Bitki Analizleri (Çeviri ve Derleme), Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 17, Samsun.
  • Bergmann, W., 1992. Nutritional Disorders of Plants Development, Visual and Analytical Diagnosis. Gustav Fischer Verlagena, Stuttgart New York.
  • Chapman, H. D., 1966. Diagnostic Criteria for Plant and Soils. University of California. 793 p.
  • Christensen, P. L., Kasimofio A. N. and Jensen, F. L., 1984. Grape Vine Nutrition and Fertilisation San Joaquin Valley Agr. Sci. Pub. University of California Div. Of Agr. Sci. Bulletin, p. 33-37.
  • Çelik, S., 1996. Bağcılık (Ampeloloji). Cilt-I, Trakya Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Tekirdağ.
  • Evliya, H., 1964. Kültür Bitkilerinin Beslenmesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları. 23.
  • Fregoni, M., 1984. Nutrient Needs in Vine Production 18° Coll. Int. Post. Ins. Bern, p: 319-332.
  • Fawzi, A. A., El-Fouly, M. M., 1980. Soil And Leaf Analysis Of Potassium In Different Areas In Egypt. Editor. A. Saur and M. M. El-Fouly, Role Of Potassium In Crop Production, IPI, Bern, 73-80.
  • Genç, C., Şamancı, B., Özen, T., 1988. Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık ve Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Toprak ve Yaprak Analizleri ile Beslenme Normlarının Tespiti Üzerinde Araştırmalar, Bahçe 17 (1-2): 1-37, Yalova.
  • Gezgin, Ş., T., 1996. Konya-Hadim Aladağ Yöresi Bağlarının Beslenme Durumunun Toprak ve Bitki Analizleri İle Belirlenmesi, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (2) 91-105, Konya.
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri II. Bitki Analizleri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 453, Uygulama El Kitapları 155, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 646 s.
  • Levy, J. E., 1968. L’aplicacion de la Diagnostic Foliar a la Determinacion de Los Elementos Minerales y de controlo de la Fertilization des Palntes Cultives (III. Collog. Europ. Fertil. Kiel, 1968), pp 295-305.
  • Lindsay, W. L., Norwell, W. A., 1978. Development Of A DTPA Micronutrient Soils Test. Agron Abs, 84.
  • Olsen, R. V., Cole, C. V., Watanabe, F.S. and Dean, L.A., 1954. Estimation of Available Phosphorous in Soil by Extraction with Sodium Bicarbonate, U.S.D.A. Circ. 939.
  • Özbek, N., 1975. Bağcılık Bitkilerinin Gübrelenmesi. I. Bağlarda Gübrelenmesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 576, Ders Kitabı: 193, Ankara, 85 s.
  • Rauterberg, E. and Krumm, R., 1951. Bestimmung Von Gesamthumus Und Kohlensauren Löslichen Humusstoffen In Boden, Z. Pflanzenernahr Dung, K.L. Bode, 54: 240.
  • Sillanpaa, M., 1982. Micronutrient and Nutrient Status of Soils. A Global Study. FAD Soils Bull. 48.
  • S.S.S.A., 1967. Soil and Plant Analysis I and II S.S.S.A. Inc. Mad.-Wisconsin.
  • Şenol, S., Ş., 1988. Toprak ve Su Analiz Laboratuvarları El Kitabı, Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Genel Müdürlükleri Yayınları, Ankara.
  • Viets, F. G. and Lindsay, W. L., 1973. Testing Soils for Zinc, Copper, Manganese and Iron. Soil Testing and Plant Analysis. (Ed.: L. M. Walsh and J. D. Beaton). Soil Sc. Soc. Of America, Inc. Madison, Wisconsin USA, 153-172.

Determining The Nutritional Problems of Karasakiz Grape Grown in Çanakkale

Yıl 2000, Cilt: 14 Sayı: 24, 18 - 27, 15.12.2000

Öz

The purpose of this study was to determine the nutritional state of Karasakız grape grown in Çanakkale. Leaf blades, petioles, and soil samples (within the depth of 0-30 cm and 30-60 cm) were taken from 19 different gardens to make possible uniform area sampling. The results obtained from soil and leaf analysis could be summarized as follows: All of the soils showed strongly alkaline and medium acid pH values. All of the soils had low levels of organic matter content. Available phosphorus content was low level in 60% and medium level in 34%, available potassium was insufficient in 50% of the soils. Available iron content was insufficient level in 50%, available manganese was insufficient level in 26%, available zinc was insufficient level 8%, available copper contents were sufficient in all of the soils. Leaf blades analysis indicated that 58%, 26% and all of the samples had insufficient levels of phosphorus, zinc, and calcium respectively. Nitrogen contents were sufficient level in 89% of the soils. There were no nutritional problems in leaf blades with respect to potassium, magnesium, iron, manganese and copper levels. The results of petioles analysis showed that all of the samples had sufficient levels of potassium, magnesium, iron, zinc and copper. Calcium was insufficient in all of the soils. A significant relationship were found among the soil properties, nutrient element contents of leaf blades and petioles.

Kaynakça

  • Alexander, D. Mc. E. and R. C. Woodham, 1964. Yield Responses by Sultanas to Applications Zn and Superphosphate. Australian Journal of Expt. Agric. And Animal Husbandry 4: p. 169-172.
  • Anonim, 1997. Devlet İstatistik Enstitüsü, Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer), 1997.
  • Atalay, Z., 1977. İzmir ve Manisa Bölgesi Çekirdeksiz Üzüm Bağlarında Bitki Besini Olarak Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum ve Magnezyumun Toprak-Bitki İlişkilerine Dair Bir Araştırma (Doktora Tezi), İzmir.
  • Bayraklı, F., 1987. Toprak ve Bitki Analizleri (Çeviri ve Derleme), Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 17, Samsun.
  • Bergmann, W., 1992. Nutritional Disorders of Plants Development, Visual and Analytical Diagnosis. Gustav Fischer Verlagena, Stuttgart New York.
  • Chapman, H. D., 1966. Diagnostic Criteria for Plant and Soils. University of California. 793 p.
  • Christensen, P. L., Kasimofio A. N. and Jensen, F. L., 1984. Grape Vine Nutrition and Fertilisation San Joaquin Valley Agr. Sci. Pub. University of California Div. Of Agr. Sci. Bulletin, p. 33-37.
  • Çelik, S., 1996. Bağcılık (Ampeloloji). Cilt-I, Trakya Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Tekirdağ.
  • Evliya, H., 1964. Kültür Bitkilerinin Beslenmesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları. 23.
  • Fregoni, M., 1984. Nutrient Needs in Vine Production 18° Coll. Int. Post. Ins. Bern, p: 319-332.
  • Fawzi, A. A., El-Fouly, M. M., 1980. Soil And Leaf Analysis Of Potassium In Different Areas In Egypt. Editor. A. Saur and M. M. El-Fouly, Role Of Potassium In Crop Production, IPI, Bern, 73-80.
  • Genç, C., Şamancı, B., Özen, T., 1988. Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık ve Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Toprak ve Yaprak Analizleri ile Beslenme Normlarının Tespiti Üzerinde Araştırmalar, Bahçe 17 (1-2): 1-37, Yalova.
  • Gezgin, Ş., T., 1996. Konya-Hadim Aladağ Yöresi Bağlarının Beslenme Durumunun Toprak ve Bitki Analizleri İle Belirlenmesi, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (2) 91-105, Konya.
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri II. Bitki Analizleri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 453, Uygulama El Kitapları 155, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 646 s.
  • Levy, J. E., 1968. L’aplicacion de la Diagnostic Foliar a la Determinacion de Los Elementos Minerales y de controlo de la Fertilization des Palntes Cultives (III. Collog. Europ. Fertil. Kiel, 1968), pp 295-305.
  • Lindsay, W. L., Norwell, W. A., 1978. Development Of A DTPA Micronutrient Soils Test. Agron Abs, 84.
  • Olsen, R. V., Cole, C. V., Watanabe, F.S. and Dean, L.A., 1954. Estimation of Available Phosphorous in Soil by Extraction with Sodium Bicarbonate, U.S.D.A. Circ. 939.
  • Özbek, N., 1975. Bağcılık Bitkilerinin Gübrelenmesi. I. Bağlarda Gübrelenmesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 576, Ders Kitabı: 193, Ankara, 85 s.
  • Rauterberg, E. and Krumm, R., 1951. Bestimmung Von Gesamthumus Und Kohlensauren Löslichen Humusstoffen In Boden, Z. Pflanzenernahr Dung, K.L. Bode, 54: 240.
  • Sillanpaa, M., 1982. Micronutrient and Nutrient Status of Soils. A Global Study. FAD Soils Bull. 48.
  • S.S.S.A., 1967. Soil and Plant Analysis I and II S.S.S.A. Inc. Mad.-Wisconsin.
  • Şenol, S., Ş., 1988. Toprak ve Su Analiz Laboratuvarları El Kitabı, Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Genel Müdürlükleri Yayınları, Ankara.
  • Viets, F. G. and Lindsay, W. L., 1973. Testing Soils for Zinc, Copper, Manganese and Iron. Soil Testing and Plant Analysis. (Ed.: L. M. Walsh and J. D. Beaton). Soil Sc. Soc. Of America, Inc. Madison, Wisconsin USA, 153-172.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Şarapçılık ve Bağcılık
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

N. Mücella Müftüoğlu Bu kişi benim

Tuncay Demirer Bu kişi benim

Fadime Ateş Bu kişi benim

Cafer Türkmen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2000
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2000
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 14 Sayı: 24

Kaynak Göster

EndNote Müftüoğlu NM, Demirer T, Ateş F, Türkmen C (01 Aralık 2000) Determining The Nutritional Problems of Karasakiz Grape Grown in Çanakkale. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 14 24 18–27.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.