This research was carried out in the Malkara region of Thrace in order to determine the effects on the quality and yield of sugar beet of applying foliar fertiliser, both in combination with soil fertiliser and on its own according to soil analysis. Ammonium nitrate (33 % N) was used as soil fertiliser and LACTOFOL-B as foliar fertiliser, containing 20% N, 20% K, 2% Mg, 1% B, trace elements Mn, Cu, Zn, Mo, Co and Fe, amino acids and physiologically effective agents. In the investigation, quality parameters studied were: total weight, root weight, leaf weight, sugar ratio, harmful nitrogen ratio and sugar yield per decare. The experiment was laid out according to a random block system, including control blocks, using four replications and two levels cach of soil and foliar fertiliser. The results of this research indicate that the highest values for total weight, root weight and leaf weight were obtained from te plots receiving both so and unser, and the lowest values were obtained from plots using only foliar fertiliser. The highest sugar ratio and lowest harmful nitrogen ratio were to be found on the plots using soil fertiliser plus 1-1.5 lt/da foliar fertiliser. The lowest sugar yield was obtained from the control plots. From the results it was concluded that, in the sugar beet cultivation arca studied, the application of a foliar fertiliser together with soil fertiliser has a positive influence on the yield and quality parameters of sugar beet.
Sugar beet foliar fertiliser sugar ratio harmful nitrogen yield quality
Bu araştırma, Trakya Bölgesi Malkara (Kırıkali-Madonova mevkii) şartlarında şeker pancarında toprak analizine göre üst gübreye bağlı olarak farklı dozlarda yaprak gübresi kullanımının pancarda verim ve kalite parametrelerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülınüştür. Araştırmada üst gübre olarak amonyum nitrat (% 33 N), yaprak gübresi olarak ise kimyasal içeriğinde %20 azot, %20 potasyum, %2 magnezyum, %1 bor ve mikro elementler Mn, Cu, Zn, Mo, Co, Fe, aminoasitler ve fizyolojik ctken maddeler bulunan LACTOFOL-B kullanılmıştır. Araştırmada kalite parametreleri olarak toplam ağırlık, kök ağırlığı, yaprak ağırlığı, % şeker oranı, % zararlı azot oranı ve dekara şeker (kg) verimi incelenmiştir. Deneme tesadüf bloklarında kontrollü faktöriyel deneme desenine göre, iki farklı dozda üst gübre, iki farklı dozda yaprak gübresi kullanılarak dört yinelemeli olarak kurulmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde toplam ağırlık, kök ağırlığı ve yaprak ağırlığında en yüksek sonuçlara üst gübre + yaprak gübresi uygulamasının birlikte yapıldığı parsellerde, en düşük sonuçlara ise sadece yaprak gübresinin kullanıldığı parsellerde rastlanmıştır. % şeker oranının en yüksek, ve zararlı azot oranının en düşük bulunduğu parseller ise üst gübre + (1-1.5 l/da) yaprak gübresinin kullanıldığı parsellerdir. En düşük şeker verimi kontrol parsellerinden elde edilmiştir.
Sonuç olarak söz konusu pancar üretim alanlarında mineral gübreler ek olarak yapılacak bir yaprak gübresi uygulamasının şeker pancarında verim ve kalite parametrelerini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Şeker pancarı yaprak gübresi şeker oranı zararlı azot verim kalite
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Toprak Bilimleri ve Bitki Besleme (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2001 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2001 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 15 Sayı: 25 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.