This research was conducted to determine the differences among comnion vetch lines which were used 33 common vetch samples. Samples of Erzurum L-147 (Kara Elçi) and Ürem- 79 were registered varieties. One of them was village population which has been sown in Konya and surroundings. Other 30 nuinber were provided from the Faculty of Agriculture, University of Selçuk. In the research, cmergence, 50% flowering, number of days to harvest, plant height, habitus, inain branch number, bottom pod height, pod shattering, pod number per plant, leaf length, leaflet width, leaflet length, leaflet number per leaf, seed yield per plant, 1000 seed weight and stand number were determined as agricultural characters. F-107 line produced more normal seed with 60.2% than other samples. It can be useful use of F-107 in brecding studies because it had superior tolerance against the unusual climatic conditions.
Adi fiğ (Vicia sativa L.) hatları arasındaki farklılıkların belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışınada 33 adi fiğ hat ve çeşidi kullanılmıştır. Çeşitlerden ikisi tescilli olan Ürem-79 ve Erzuruın L-147 (Kara Elçi)'dir. Diğer çeşit ise Konya ve civarında fazlaca ekimi yapılan populasyon niteliğinde köy çeşididir. Geriye kalan 30 adet fiğ hattı ise S.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nden temin edilmiştir. Araştırına'da bitkilerde çıkış, %50 çiçeklenine, hasat gün sayısı, bitki boyu, habitus, ana dal sayısı, alt meyve yüksekliği, meyve çatlatma, bitkideki meyve sayısı, bitkideki tolıum sayısı, yaprak uzunluğu, yaprakçık eni, yaprakçık boyu, yaprakta yaprakçık sayısı, bitkilerin dane verimleri, bin dane ağırlıkları ve canlı bitki sayısı belirlenmiştir. Tohum teşekkül ettirme bakımından F-107 numaralı hat %60.2 oranıyla diğer tüm hat ve çeşitlerden daha üstün bulunmuş olup, bu hattın olumsuz iklim şartlarına karşı göstermiş olduğu toleransdan dolayı, ıslah çalışmalarında kullanılabileceği
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2001 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2001 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 15 Sayı: 25 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.