Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Seed Yield and Yield Components of Common Vetch (Vicia sativa L.) Lines Selected from Natural Vegetation

Yıl 2001, Cilt: 15 Sayı: 25, 145 - 158, 15.04.2001

Öz

This research was conducted to determine the yield and yield components of common vetch (Vicia sativa L.) lines which was selected from natural vegetation. 17 vetch lines and 4 vetch varieties as controls were used in all experiments. Biological yield, seed yield, protein content and yield, number of pods per plant and seed number per pood, werc determined. According to the mean values of two years, the highest seed yield was obtained from F-116 line (0.602 t/ha) and the highest biological yield was from F-1 line (2.132 t/ha).

Kaynakça

  • Gajenra S. Sing O. P. Sing G. 1995. Performance of Pea Varieties at Different Seeding Times. Annals of Agricultural Research. 16:3, 384-386;4 ref.
  • Gubbels, GH. 1992. Effecth of Phosphorous Rate and Placement on The Yield and Cooking Quality of Field Pea. Canadian Journal of Plant Science. 72:1,251-255; 8 ref.
  • Gülümser, A. 1978 Erzurum Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Bazı Bezelye Çeşitlerine Bitki Sıklığının Tane Ve Sap Verimi Etkileri Üzerinde Bir Araştırma, A.Ü. Zir.Fak. Ziraat Dergisi, Cilt:9 Sayı 4,S.23-36.
  • Hooda, J. S., Singh, B. R. And Sing, V. P.(1994). Effect of Sowing Time and Plant Population on The Yield and Yield Attributing Characters of Field Pea Genotypes. Crop Research Hisar. 7:2, 299-302;6 ref.
  • Kara K., ve Ünver S. 2000. Bezelyede (Pisum sativum L.)'de Farklı Azot Dozları ve Ekim Sıklığının Verim ve Veriın Öğelerine Etkileri. Doğa Dergisi (Baskıda)
  • Kaya M. 2000. Winner Bezelye (Pisum sativum L.) Çeşidinde Farkl Aşılama Yönteınleri, Azotlu Gübre Dozları ile Ekim Zamanlarının Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi, S: 163. Ankara. (Basılınamış).
  • Khvostova, V.V. 1983 Genetics And Breeding Of Prees. USSR Academy Of Sciences, General Biolog Division. Usd. A., Washington D.C. (Translated from Russion) Tt. 78-520. Kutevin, Z. ve Türkeş, T. 1987. Sebzecilik. İnkilap Kitapevi, İstanbul, s: 251-256.
  • Özalp, R. 1993. Farklı Pix Dozları Ve Uygulama Zaınanlarının Gökçeada Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Araka Grubu Bezelye Çeşitlerinde (Pisum sativum L) Tane Verimi, Protein Miktarı, Fenolojik Ve Morfolojik Özellikleri Üzeride Bir Araştırma. Selçuk Üni. Fen Bil. Ens. (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Peeldrov V., Sıskova M., und Pcelarova P. 1963. Der Einfluss Derfrühiars und Dynamik der Kohlenhydrate Waehrend der Reifzeit. Naucni Trudove, Serije Rostennievudstvo (Sofia), 12:99-114. Ridge PE. ve Pye DL. 1986. The Effects Of Temperature and Frost at Flowering on The Yield of Peas Grown in Mediterannean Environment. Horticulture Journal. Vol:56.
  • Salıaria, P. 1986. Relative Performance of Pea Varieties to Sowing Dates. Indian Journal Of Agronomy, 31 (4) 377-379.
  • Saharia, P. ve Thukuria, K. 1988. Response Of Drawf Pea Varieties To Different Sowing Dates And Row Spacing. Indian Journal Of Agronomy, 33 (4) 405-408.
  • Shukla, YR. and Kohli, UK. 1992. Response Of Pea (Pisum Sativum L.) to Environment 2. Planting Time, Location and Quality Characters. Haryana Journal of Horticultural Sciences. 21:3-4, 251-255;9 ref. India.

Doğal Vejetasyondan Seçilen Adi Fiğ (Vicia sativa L.) Hatlarında Verim ve Bazı Verim Komponentleri

Yıl 2001, Cilt: 15 Sayı: 25, 145 - 158, 15.04.2001

Öz

Bu araştırma, doğal vejetasyondan seçilen adi fiğ Konya ekolojik şartlarında 1997 ve 1998 yıllarında (Vicia sativa L.) hatlarında verim ve verim unsurlarının belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak 17 fiğ hattı ve kontrol olarak 4 fiğ çeşidi (Kara Elçi, Ürem-79, Kubilay-82 ve Populasyon) kullanılmıştır. Araştırmada; biyolojik verim, dane verimi, ham protein oratu ve verimi, bitkideki meyve sayısı ve meyvedeki danc sayısı üzerinde durulmuştur. Fiğ yetiştirmede asıl amacım tohum veya ot üretmek olduğundan 2 yıllık ortalama sonuçlara göre, en fazla tohum verimi 60.2 kg/da ile F-116 numaralı hattan ve en fazla biyolojik verim de 213.2 kg/da ile F-1 numaralı hattan elde edilmiştir.

Destekleyen Kurum

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  • Gajenra S. Sing O. P. Sing G. 1995. Performance of Pea Varieties at Different Seeding Times. Annals of Agricultural Research. 16:3, 384-386;4 ref.
  • Gubbels, GH. 1992. Effecth of Phosphorous Rate and Placement on The Yield and Cooking Quality of Field Pea. Canadian Journal of Plant Science. 72:1,251-255; 8 ref.
  • Gülümser, A. 1978 Erzurum Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Bazı Bezelye Çeşitlerine Bitki Sıklığının Tane Ve Sap Verimi Etkileri Üzerinde Bir Araştırma, A.Ü. Zir.Fak. Ziraat Dergisi, Cilt:9 Sayı 4,S.23-36.
  • Hooda, J. S., Singh, B. R. And Sing, V. P.(1994). Effect of Sowing Time and Plant Population on The Yield and Yield Attributing Characters of Field Pea Genotypes. Crop Research Hisar. 7:2, 299-302;6 ref.
  • Kara K., ve Ünver S. 2000. Bezelyede (Pisum sativum L.)'de Farklı Azot Dozları ve Ekim Sıklığının Verim ve Veriın Öğelerine Etkileri. Doğa Dergisi (Baskıda)
  • Kaya M. 2000. Winner Bezelye (Pisum sativum L.) Çeşidinde Farkl Aşılama Yönteınleri, Azotlu Gübre Dozları ile Ekim Zamanlarının Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi, S: 163. Ankara. (Basılınamış).
  • Khvostova, V.V. 1983 Genetics And Breeding Of Prees. USSR Academy Of Sciences, General Biolog Division. Usd. A., Washington D.C. (Translated from Russion) Tt. 78-520. Kutevin, Z. ve Türkeş, T. 1987. Sebzecilik. İnkilap Kitapevi, İstanbul, s: 251-256.
  • Özalp, R. 1993. Farklı Pix Dozları Ve Uygulama Zaınanlarının Gökçeada Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Araka Grubu Bezelye Çeşitlerinde (Pisum sativum L) Tane Verimi, Protein Miktarı, Fenolojik Ve Morfolojik Özellikleri Üzeride Bir Araştırma. Selçuk Üni. Fen Bil. Ens. (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Peeldrov V., Sıskova M., und Pcelarova P. 1963. Der Einfluss Derfrühiars und Dynamik der Kohlenhydrate Waehrend der Reifzeit. Naucni Trudove, Serije Rostennievudstvo (Sofia), 12:99-114. Ridge PE. ve Pye DL. 1986. The Effects Of Temperature and Frost at Flowering on The Yield of Peas Grown in Mediterannean Environment. Horticulture Journal. Vol:56.
  • Salıaria, P. 1986. Relative Performance of Pea Varieties to Sowing Dates. Indian Journal Of Agronomy, 31 (4) 377-379.
  • Saharia, P. ve Thukuria, K. 1988. Response Of Drawf Pea Varieties To Different Sowing Dates And Row Spacing. Indian Journal Of Agronomy, 33 (4) 405-408.
  • Shukla, YR. and Kohli, UK. 1992. Response Of Pea (Pisum Sativum L.) to Environment 2. Planting Time, Location and Quality Characters. Haryana Journal of Horticultural Sciences. 21:3-4, 251-255;9 ref. India.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Organik Tarım
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

M.ali Avci Bu kişi benim

Ahmet Tamkoç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Nisan 2001
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 15 Sayı: 25

Kaynak Göster

EndNote Avci M, Tamkoç A (01 Nisan 2001) Seed Yield and Yield Components of Common Vetch (Vicia sativa L.) Lines Selected from Natural Vegetation. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 15 25 145–158.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.