The grain yield of wheat is influenced by agronomic traits determined by genetic factors, such as tillering capacity, grain weight, and the number of grains per spike, as well as biotic and abiotic factors and cultivation techniques. This study examined several traits, including the number of fertile tillers, main stem height, main spike length, number of grains per main spike, main spike yield, yield from other tillers, yield per tiller, single-plant yield, and the number of days to spike formation. Additionally, relationships between the number of tillers and other traits were evaluated. Some hybrid combinations stood out with notable characteristics in the study. One prominent example is the Ç-1252/AR hybrid, which demonstrated significant potential for main spike yield, yield from other tillers, yield per tiller, and single plant yield. Another noteworthy combination is the Poyraz/Kızıltan 91 hybrid, which excelled in increasing the number of fertile tillers, reducing main stem length, enhancing grain number per main spike, and improving main spike yield, yield from other tillers, yield per tiller, single plant yield, as well as promoting earliness. As in the findings of the hybrid combinations of Ç-1252/AR14 and Poyraz/Kızıltan 91, new promising lines or varieties can be developed in terms of yield and yield components from crossbreedings of registered varieties among themselves or landraces in future studies. Significant correlations were observed between the number of fertile tillers and main spike length (0.64), yield of other tillers (0.84), and single-plant yield (0.84). Moderate correlations were found between the number of grains in the main spike (0.52) and main spike yield (0.59). Moreover, the correlation between grain yield per tiller and single-plant yield (0.80) was higher than that between main spike yield and single-plant yield (0.78). Additionally, the stability value of grain yield per tiller (0.57) exceeded that of grain yield from the main spike (0.40). These findings suggest that maintaining a balanced number of tillers through appropriate planting density, determined using the single-plant sowing method, could potentially increase grain yield.
Buğdayın tane verimini kardeşlenme kapasitesi, başakta dane sayısı ve ağırlığı gibi genetik yapı tarafından belirlenen karakterler olmak üzere, canlı ve cansız faktörler yanında, yetiştirme teknikleri etkilemektedir. Bu araştırmada fertil kardeş sayısı, ana sap boyu, ana başak boyu, ana başakta tane sayısı, ana başak verimi, diğer kardeşlerin verimi, kardeş başına verim, tek bitki verimi ve başaklanma gün sayısı konuları çalışılmıştır. Kardeş sayısı ile sözü edilen diğer konular arsındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Bazı melez kombinasyonları araştırmada incelenen birçok özellik açısından ön plana çıkmıştır. Önemli bir örnek, ana başak verimi, diğer kardeşlerin verimi, kardeş başına verim ve tek bitki verimi açısından önemli potansiyel gösteren Ç-1252/AR melezidir. Dikkat çeken bir diğer kombinasyon ise fertil kardeş sayısını artırma, ana sap uzunluğunu azaltma, ana başak başına tane sayısını iyileştirme, ana başak verimi, diğer kardeşlerin verimi, kardeş başına verimi, tek bitki verimini iyileştirmede ve erkenciliği teşvik etmede Poyraz/Kızıltan 91 melezidir. Ç-1252/AR14 ve Poyraz/Kızıltan 91 melez kombinasyonlarının bulgularında olduğu gibi, gelecekteki çalışmalarda tescilli çeşitlerin kendi aralarında veya yerel çeşitlerle melezler yapılarak verim ve verim unsurları açısından yeni ümit verici hatlar veya çeşitler geliştirilebilir. Fertil kardeş sayısı ile ana başak uzunluğu (0,64), diğer kardeş verimi (0,84) ve tek bitki verimi (0,84) arasında yüksek korelasyonlar gözlendi. Ana başaktaki tane sayısı (0,52) ile ana başak verimi (0,59) arasında orta düzeyde korelasyonlar bulundu. Ayrıca, kardeş başına tane verimi ile tek bitki verimi (0,80) arasındaki korelasyon, ana başak verimi ile tek bitki verimi (0,78) arasındaki korelasyondan daha yüksekti. Ek olarak, tek bitki verimi ile kardeş başına düşen verim arasındaki determinasyon katsayısı (0.57), tek bitki verimi ile ana başak verimi arsındaki determinasyon katsayısından (0.40) yüksek bulunmuştur. Bu bulgular, tek bitki ekim yöntemi kullanılarak belirlenen uygun ekim sıklığı ile dengeli sayıda kardeş elde etmenin, tane verimini potansiyel olarak artırabileceğini göstermektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 7 Ağustos 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 27 Ağustos 2025 |
Gönderilme Tarihi | 17 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 13 Haziran 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 39 Sayı: 2 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.