BibTex RIS Kaynak Göster

İNGİLTERE’DE İDARENİN YARGISAL DENETİMİNDE MAHKEMELERE TANINAN AYRICALIKLI EMİR (PREROGATIVE REMEDY) VERME YETKİSİ

Yıl 1999, Cilt: 1 Sayı: 3, 183 - 194, 04.05.2014

Öz

İngiliz Hukukunda mahkemelerin Ayrıcalıklı Emir Verme yetkilerinin uygulanması yetki aşımı (ultra vires) temeline dayanmaktadır. Kara Avrupası sisteminde idarenin faaliyetlerinin yargısal denetiminde sözkonusu olan iptal ve tam yargı davaları, İngiliz hukukunda karşımıza mandamus, prohibition, certiorari, injunction, declaration ve habeas corpus isimleri altında çıkmaktadır. Aslında bunlar da idarenin kanunsuz bir işlemi sebebi ile mahkemeden talep olunan ilamlardır.

Bu anlamda denilebilir ki, yukarıda belirttiğimiz bu mahkeme ilamları, Kara Avrupası sisteminde iptal ve tam yargı davaları olarak isimlendirilen ve idarenin hukuka bağlı hareket etmesini sağlayan sisteme taalluk eden, yetkilerin ancak hukuki sınırlar dahilinde kullanılmasını öngören, îngiliz topiumuna özgü bir hukuki müessesedir.

Not : başlık kısmı bir önceki sayıda ...(12.pdf)

 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

S. Burak Açdoyuran Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 4 Mayıs 2014
Gönderilme Tarihi 31 Aralık 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 1 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Açdoyuran, S. B. (2014). İNGİLTERE’DE İDARENİN YARGISAL DENETİMİNDE MAHKEMELERE TANINAN AYRICALIKLI EMİR (PREROGATIVE REMEDY) VERME YETKİSİ. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 1(3), 183-194.

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.