BibTex RIS Kaynak Göster

VERGİ USUL KANUNU VE TARIMSAL FAALİYETLER STANDARDI ÇERÇEVESİNDE DEVAMLI OLARAK ÜRÜNÜNDEN YARARLANMAK AMACIYLA EDİNİLEN KÜÇÜK VE BÜYÜKBAŞ HAYVANLARIN AMORTİSMAN İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Yıl 2008, Cilt: 10 Sayı: 1-2, 157 - 182, 06.05.2014

Öz

Amortisman işlemleri, sınırlı- bir ömre sahip olan sabit vaıiık unsurlarının maliyetlerini faydalı oldukları dönemlere dağıtmak amacıyla yapılır. Bu işlem, dönemsellik kavramının gereğidir ve dönem giderleri ile birim üretim maliyetlerinin gerçekçi bir şekilde belirlenmesi açısından çok önemlidir. Ürününden sürekli yararlanmak amacıyla elde bulundurulan küçük ve büyükbaş canlı varlıklar da sınırlı ömre sahip sabit varlıktır ve bu nedenle amortisman işlemine tabidirler. Ancak bu varlıkların yaşayan organizmalar olması, bu varlıkların amortisman işlemlerini daha önemli ve karmaşık hale getirmektedir. Küçük ve büyükbaş canlı varlıkların amortisman işlemlerine ilişkin olarak Vergi Mevzuatı ile TMS 41: Tarımsal Faaliyetler Standardı’nda farklı yaklaşımlar benimsenmiştir. Bu çalışmanın amacı Vergi Mevzuatı ile TMS 41: Tarımsal Faaliyetler Standardı’nda küçük ve büyükbaş canlı varlıkların amortisman işlemlerine ilişkin olarak benimsenen yaklaşımları karşılaştırmalı olarak incelemektir. Ayrıca Tekdüzen Hesap Planı çerçevesinde kayıtlanmasına ilişkin uygulamalar da bu çalışmanın kapsamı içerisinde bulunmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Doç. Dr. Abitter Özulucan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 6 Mayıs 2014
Gönderilme Tarihi 31 Aralık 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 10 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Özulucan, D. D. A. (2014). VERGİ USUL KANUNU VE TARIMSAL FAALİYETLER STANDARDI ÇERÇEVESİNDE DEVAMLI OLARAK ÜRÜNÜNDEN YARARLANMAK AMACIYLA EDİNİLEN KÜÇÜK VE BÜYÜKBAŞ HAYVANLARIN AMORTİSMAN İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 10(1-2), 157-182.

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.