Tarsus’tan Yeni Bir Hamam: Tarsus’un Roma İmparatorluk Dönemi Kentsel Dokusuna ve Kydnos’un Rotasına İlişkin Yeni Görüşler

Sayı: 8 1 Ocak 2018
  • Deniz Kaplan
PDF İndir
EN TR

Tarsus’tan Yeni Bir Hamam: Tarsus’un Roma İmparatorluk Dönemi Kentsel Dokusuna ve Kydnos’un Rotasına İlişkin Yeni Görüşler

Öz

Tarsus Belediyesi’nin Caminur Mahallesinde 2017 yılı içerisinde gerçekleştirdiği kazılarda, Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait bazı mimari izler açığa çıkmıştır. Burada sadece kesitte görülen dört duvar kalıntısı, bir Roma İmparatorluk Dönemi Hamamı’na ait olabilir. Bu yapısal izlerin bir hamama ait olması durumunda, Tarsus’un Roma İmparatorluk Dönemi kentsel dokusu ve Kydnos Irmağı’nın yatağının konumu konusunda yeni görüşler sunmak mümkündür. Hamam’ın kent içerişindeki konumu, Kleopatra Kapısı’nın Roma Tarsus’unun batı sınırlarını oluşturmadığını kanıtlamaktadır. Bu durum Köylü Garajı’nın bir nekropol olamayacağını düşündürtmektedir. Kydnos Nehri’nin güney güzergâhının Gözlükule yakınlarında dirsek yaparak güneydoğu yönünde uzandığı önerilmektedir. Ancak Tarsus’daki diğer Hamam yapılarının Kydnos Nehri’ne olan yakınlıkları dikkate alındığında, Kydnos’un güney rotasına ilişkin yeni görüşler sunmak mümkündür. Caminur Mahallesi Roma Hamamı’nın konumu, Kydnos Nehri’nin Gözlükule’nin güney eteklerine yakın bir noktadan geçerek güneybatıya doğru yeni Hamam yapısına ulaştığını düşündürtmektedir. Ardından muhtemelen güneydeki Regma gölüne ulaşır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adak-Adıbelli 2013 I. Adak-Adıbelli, “Tarsus Roma Hamamı 2011 Yılı Çalışmaları”, Tarsus Sempozyumu II, 192-196.
  2. Alkaç – Durugönül – Gökçay 2003 E. Alkaç – S. Durugönül – B. Gökçay, “Tarsus Köylü Garajı Mezar Yapısı ve Jeofizik Çalışmaları”, Tarsus Sempzoyumu II, 181-191.
  3. Alkaç – Kaplan 2017 E. Alkaç – D. Kaplan, Bir Başkentin Tarihi ve Anıtları: TARSUS, İstanbul.
  4. Belge – Aydınoğlu 2017 M. Belge – Ü. Aydınoğlu, “Bir Plan Altlığı Olarak; Roma Dönemi Tarsus Kenti Mekânsal Yapısına İlişkin Değerlendirme”, Megaron 2017, 12 (3), 460-474.
  5. Berns 2003 C. Berns, Untersuchungen zu den Grabbauten der frühen Kaiserzeit in Kleinasien, Asia Minor Studien 51, Bonn. Borgia – Spanu 2003 E. Borgia – M. Spanu, “Le Terme Del Porto, Elaiussa Sebaste II, 247- 335.
  6. Coarelli 1980 F. Coarelli, Rom. Ein archaeologischer Führer, Freiburg.
  7. Gates 2015 C. Gates, Antik Kentler. Antik Yakındoğu, Mısır, Yunan ve Roma’da Kentsel Yaşamın Arkeolojisi (çev. B. Cezar), İstanbul.
  8. Krencker – Krüger 1929 D. Krencker – Krüger, Die Trier Kaiserthermen, Augsburg.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Deniz Kaplan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2018

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA
Kaplan, D. (2018). Tarsus’tan Yeni Bir Hamam: Tarsus’un Roma İmparatorluk Dönemi Kentsel Dokusuna ve Kydnos’un Rotasına İlişkin Yeni Görüşler. Seleucia, 8, 183-210. https://izlik.org/JA98ZW25TY
AMA
1.Kaplan D. Tarsus’tan Yeni Bir Hamam: Tarsus’un Roma İmparatorluk Dönemi Kentsel Dokusuna ve Kydnos’un Rotasına İlişkin Yeni Görüşler. Seleucia. 2018;(8):183-210. https://izlik.org/JA98ZW25TY
Chicago
Kaplan, Deniz. 2018. “Tarsus’tan Yeni Bir Hamam: Tarsus’un Roma İmparatorluk Dönemi Kentsel Dokusuna ve Kydnos’un Rotasına İlişkin Yeni Görüşler”. Seleucia, sy 8: 183-210. https://izlik.org/JA98ZW25TY.
EndNote
Kaplan D (01 Ocak 2018) Tarsus’tan Yeni Bir Hamam: Tarsus’un Roma İmparatorluk Dönemi Kentsel Dokusuna ve Kydnos’un Rotasına İlişkin Yeni Görüşler. Seleucia 8 183–210.
IEEE
[1]D. Kaplan, “Tarsus’tan Yeni Bir Hamam: Tarsus’un Roma İmparatorluk Dönemi Kentsel Dokusuna ve Kydnos’un Rotasına İlişkin Yeni Görüşler”, Seleucia, sy 8, ss. 183–210, Oca. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98ZW25TY
ISNAD
Kaplan, Deniz. “Tarsus’tan Yeni Bir Hamam: Tarsus’un Roma İmparatorluk Dönemi Kentsel Dokusuna ve Kydnos’un Rotasına İlişkin Yeni Görüşler”. Seleucia. 8 (01 Ocak 2018): 183-210. https://izlik.org/JA98ZW25TY.
JAMA
1.Kaplan D. Tarsus’tan Yeni Bir Hamam: Tarsus’un Roma İmparatorluk Dönemi Kentsel Dokusuna ve Kydnos’un Rotasına İlişkin Yeni Görüşler. Seleucia. 2018;:183–210.
MLA
Kaplan, Deniz. “Tarsus’tan Yeni Bir Hamam: Tarsus’un Roma İmparatorluk Dönemi Kentsel Dokusuna ve Kydnos’un Rotasına İlişkin Yeni Görüşler”. Seleucia, sy 8, Ocak 2018, ss. 183-10, https://izlik.org/JA98ZW25TY.
Vancouver
1.Deniz Kaplan. Tarsus’tan Yeni Bir Hamam: Tarsus’un Roma İmparatorluk Dönemi Kentsel Dokusuna ve Kydnos’un Rotasına İlişkin Yeni Görüşler. Seleucia [Internet]. 01 Ocak 2018;(8):183-210. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98ZW25TY