Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Eskiçağ Camcılığında Mozaik Tekniği ve Olba Kazılarından Millefiori ve Reticella Camlar

Yıl 2023, Sayı: XIII, 87 - 100, 03.06.2023

Öz

Hellenistik ve Erken Roma İmparatorluk Dönemi’nin seçkin lüks cam eser grupları içinde yer alan polykrom, mozaik tekniğinde yapılmış cam vazolarına “millefiori” (İtalyanca “binçiçek”); yine benzer bir yöntemle üretilen, dantel görünümlü bezemelere sahip vazolara ise “reticella” (İtalyanca “ağ – örgü”) adı verilmektedir. Bu eserler, aslında camcılıkta Tunç Çağı’ndan başlayarak uygulama alanı bulan cam mozaik tekniğinin ürünleridir. İtalya’daki Canosa Grubu ve Yunanistan’da Antikythera Batığı eserleri arasında millefiori ve reticella cam vazo örnekleri bulunmaktadır. Bu eserlerin Alexandreia veya İtalya’da üretilmekte oldukları önerilmektedir. Söz konusu lüks cam vazolara ait bazı parçaların cam sanatının bu son derece seçkin ürünlerinin Kilikia’daki bir dağ yerleşimine ulaşarak, Olba’da saptanması, onların oldukça geniş bir yayılıma sahip olduklarını göstermektedir. Öte yandan, eğer bu eserler İtalya’da üretilmekte iseler, kentin diğer arkeolojik verilere de dayanan Erken İmparatorluk Dönemi’nde İtalya ile olan doğrudan ilişkilerini de yansıtmaları bakımından önem taşımaktadırlar.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Arkeoloji Bilimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ayşe Emel Erten

Emine Akkuş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 3 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Sayı: XIII

Kaynak Göster

APA Erten, A. E., & Akkuş, E. (2023). Eskiçağ Camcılığında Mozaik Tekniği ve Olba Kazılarından Millefiori ve Reticella Camlar. Seleucia(XIII), 87-100.
AMA Erten AE, Akkuş E. Eskiçağ Camcılığında Mozaik Tekniği ve Olba Kazılarından Millefiori ve Reticella Camlar. Seleucia. Haziran 2023;(XIII):87-100.
Chicago Erten, Ayşe Emel, ve Emine Akkuş. “Eskiçağ Camcılığında Mozaik Tekniği Ve Olba Kazılarından Millefiori Ve Reticella Camlar”. Seleucia, sy. XIII (Haziran 2023): 87-100.
EndNote Erten AE, Akkuş E (01 Haziran 2023) Eskiçağ Camcılığında Mozaik Tekniği ve Olba Kazılarından Millefiori ve Reticella Camlar. Seleucia XIII 87–100.
IEEE A. E. Erten ve E. Akkuş, “Eskiçağ Camcılığında Mozaik Tekniği ve Olba Kazılarından Millefiori ve Reticella Camlar”, Seleucia, sy. XIII, ss. 87–100, Haziran 2023.
ISNAD Erten, Ayşe Emel - Akkuş, Emine. “Eskiçağ Camcılığında Mozaik Tekniği Ve Olba Kazılarından Millefiori Ve Reticella Camlar”. Seleucia XIII (Haziran 2023), 87-100.
JAMA Erten AE, Akkuş E. Eskiçağ Camcılığında Mozaik Tekniği ve Olba Kazılarından Millefiori ve Reticella Camlar. Seleucia. 2023;:87–100.
MLA Erten, Ayşe Emel ve Emine Akkuş. “Eskiçağ Camcılığında Mozaik Tekniği Ve Olba Kazılarından Millefiori Ve Reticella Camlar”. Seleucia, sy. XIII, 2023, ss. 87-100.
Vancouver Erten AE, Akkuş E. Eskiçağ Camcılığında Mozaik Tekniği ve Olba Kazılarından Millefiori ve Reticella Camlar. Seleucia. 2023(XIII):87-100.