Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Aizanoi Tiyatrosu’nun Scaenae Frons Düzeninin Anadolu’daki Benzerleriyle Karşılaştırılması

Yıl 2025, Sayı: XV, 161 - 182, 16.05.2025

Öz

Aizanoi, Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan bir Phrygia kentidir. Kent merkezi, Penkalas Nehri’nin her iki yakasına konumlandırılan dini ve kamusal yapılardan oluşmaktadır. Bu yapılardan biri, Tiyatro-Stadion kompleksidir. Tiyatro ile stadionu birbirine bağlayan sahne binası, her iki yapı tarafından kullanılmıştır. Bu özelliğiyle yapı kompleksi, antik dünyada bilinen tek örnek olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, sahne binasının mimari özellikleri ile tiyatroya bakan cephesindeki scaenae frons tasarımı ele alınmış; söz konusu tasarım, benzer örneklerle karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Değerlendirme kapsamında Batı ve Güney Anadolu’daki benzer tiyatro örnekleri seçilerek karşılaştırılmıştır.

Kaynakça

  • Vitruvius Vitruvius, P., Mimarlık Üzerine On Kitap. 2. Baskı (Çev.) S. Güven. İstanbul
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Arkeoloji Bilimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

İrem Kaya Yuki Bu kişi benim

Fikret Özbay

Yayımlanma Tarihi 16 Mayıs 2025
Gönderilme Tarihi 30 Ocak 2025
Kabul Tarihi 17 Nisan 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Sayı: XV

Kaynak Göster

APA Kaya Yuki, İ., & Özbay, F. (2025). Aizanoi Tiyatrosu’nun Scaenae Frons Düzeninin Anadolu’daki Benzerleriyle Karşılaştırılması. Seleucia(XV), 161-182.
AMA Kaya Yuki İ, Özbay F. Aizanoi Tiyatrosu’nun Scaenae Frons Düzeninin Anadolu’daki Benzerleriyle Karşılaştırılması. Seleucia. Mayıs 2025;(XV):161-182.
Chicago Kaya Yuki, İrem, ve Fikret Özbay. “Aizanoi Tiyatrosu’nun Scaenae Frons Düzeninin Anadolu’daki Benzerleriyle Karşılaştırılması”. Seleucia, sy. XV (Mayıs 2025): 161-82.
EndNote Kaya Yuki İ, Özbay F (01 Mayıs 2025) Aizanoi Tiyatrosu’nun Scaenae Frons Düzeninin Anadolu’daki Benzerleriyle Karşılaştırılması. Seleucia XV 161–182.
IEEE İ. Kaya Yuki ve F. Özbay, “Aizanoi Tiyatrosu’nun Scaenae Frons Düzeninin Anadolu’daki Benzerleriyle Karşılaştırılması”, Seleucia, sy. XV, ss. 161–182, Mayıs2025.
ISNAD Kaya Yuki, İrem - Özbay, Fikret. “Aizanoi Tiyatrosu’nun Scaenae Frons Düzeninin Anadolu’daki Benzerleriyle Karşılaştırılması”. Seleucia XV (Mayıs2025), 161-182.
JAMA Kaya Yuki İ, Özbay F. Aizanoi Tiyatrosu’nun Scaenae Frons Düzeninin Anadolu’daki Benzerleriyle Karşılaştırılması. Seleucia. 2025;:161–182.
MLA Kaya Yuki, İrem ve Fikret Özbay. “Aizanoi Tiyatrosu’nun Scaenae Frons Düzeninin Anadolu’daki Benzerleriyle Karşılaştırılması”. Seleucia, sy. XV, 2025, ss. 161-82.
Vancouver Kaya Yuki İ, Özbay F. Aizanoi Tiyatrosu’nun Scaenae Frons Düzeninin Anadolu’daki Benzerleriyle Karşılaştırılması. Seleucia. 2025(XV):161-82.