TR
EN
Türkiye’de Enflasyonun Makroekonomik Belirleyicileri: Toda-Yamamoto Nedensellik Analizi
Öz
Enflasyon makro iktisadi politika araçları içerisinde en önde gelenlerdendir. İktisat teorisinde ve literatüründe enflasyon konusu daima önemli bir yere sahip olmuştur. Bununla birlikte enflasyonun sadece iktisadi değişkenler üzerinde değil sosyoekonomik değişkenler üzerinde etkili olduğu unutulmamalıdır. Bu çalışmanın amacı Türkiye örneğinde enflasyonu belirleyen makro iktisadi değişkenleri tespit etmektir. Bunun için çalışmada literatür incelemesiyle enflasyonu etkileyen temel değişkenler belirlenmiştir. Araştırma sonucunda para arzı, bütçe açığı, döviz kuru, faiz, dış borçlar, petrol fiyatları ve banka kredilerinin enflasyonu en fazla etkileyen değişkenler olduğu saptanmıştır. Söz konusu değişkenlerin 2010M1-2017M12 dönemi aylık verileri Toda-Yamamoto 1995 yöntemiyle analiz edilmiştir. Kısa dönemli analizin sonuçlarına göre Türkiye’de para arzı ve petrol fiyatları enflasyonun nedenidir. Özellikle para arzı değişkeni enflasyon üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Diğer değişkenlerse enflasyonun nedeni değildir. Bu çalışmada yapılan literatür incelemesi ve analizlere göre poltika yapıcılar temel ilkeler üzerine kurulu ve duruma, döneme ya da ülkeye özel dengeli ve uyumlu iktisadi kararlar almalıdırlar.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abdioğlu, Zehra ve Harun Terzi (2009), “Enflasyon ve Bütçe Açıkları İlişkisi: Tanzi ve Patinkin Etkisi”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 23, Sayı: 2, s. 195-211.
- Ağayev, Seymur (2012), “Geçiş Ekonomilerinde Enflasyon Oranı Belirleyicileri; Panel Veri Analizi”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 12, Sayı: 1, s. 59-72.
- Ahmed, F., A. Hussein ve İ. Lal (2013), “Determinant of Inflation in Pakistan: An Econometrics Analysis, Using Johansen Co Integration Approach”, European Journal of Business and Management, Volume: 5, No: 30, s. 115-123.
- Akan, Yusuf ve Osman Cenk Kanca (2015), “ Türkiye’de Dış Borçlanma ve Enflasyon İlişkisi: VAR Yaklaşımı (1980-2013)”, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 33, Sayı: 3, s. 1-22.
- Aksoy, Mine ve Nuraydın Topçu (2013), “Altın ile Hisse Senedi ve Enflasyon Arasındaki İlişki”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 27, Sayı: 1, s. 59-78.
- Aktan, Çoşkun Can (2004), Yeni İktisat Okulları, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
- Ali, T. M., M. T. Mahmood ve T. Bashir (2015), “Impact of Interest Rate, Inflation and Money Supply on Exchange Rate Volatility in Pakistan”, World Applied Sciences Journal, Volume: 33, No:4, p. 620-630.
- Altıntaş, Halil, Hakan Çetintaş ve Sami Taban (2008), “Türkiye’de Bütçe Açığı, Parasal Büyüme Ve Enflasyon Arasındaki İlişkinin Ekonometrik Analizi: 1992–2006”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 8, Sayı: 2, s. 185-208.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
1 Ocak 2019
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 1
APA
Yenisu, E. (2019). Türkiye’de Enflasyonun Makroekonomik Belirleyicileri: Toda-Yamamoto Nedensellik Analizi. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 7(1), 43-58. https://izlik.org/JA93BR86EA
AMA
1.Yenisu E. Türkiye’de Enflasyonun Makroekonomik Belirleyicileri: Toda-Yamamoto Nedensellik Analizi. SEYAD. 2019;7(1):43-58. https://izlik.org/JA93BR86EA
Chicago
Yenisu, Ersin. 2019. “Türkiye’de Enflasyonun Makroekonomik Belirleyicileri: Toda-Yamamoto Nedensellik Analizi”. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 7 (1): 43-58. https://izlik.org/JA93BR86EA.
EndNote
Yenisu E (01 Ocak 2019) Türkiye’de Enflasyonun Makroekonomik Belirleyicileri: Toda-Yamamoto Nedensellik Analizi. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 7 1 43–58.
IEEE
[1]E. Yenisu, “Türkiye’de Enflasyonun Makroekonomik Belirleyicileri: Toda-Yamamoto Nedensellik Analizi”, SEYAD, c. 7, sy 1, ss. 43–58, Oca. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93BR86EA
ISNAD
Yenisu, Ersin. “Türkiye’de Enflasyonun Makroekonomik Belirleyicileri: Toda-Yamamoto Nedensellik Analizi”. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 7/1 (01 Ocak 2019): 43-58. https://izlik.org/JA93BR86EA.
JAMA
1.Yenisu E. Türkiye’de Enflasyonun Makroekonomik Belirleyicileri: Toda-Yamamoto Nedensellik Analizi. SEYAD. 2019;7:43–58.
MLA
Yenisu, Ersin. “Türkiye’de Enflasyonun Makroekonomik Belirleyicileri: Toda-Yamamoto Nedensellik Analizi”. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, c. 7, sy 1, Ocak 2019, ss. 43-58, https://izlik.org/JA93BR86EA.
Vancouver
1.Ersin Yenisu. Türkiye’de Enflasyonun Makroekonomik Belirleyicileri: Toda-Yamamoto Nedensellik Analizi. SEYAD [Internet]. 01 Ocak 2019;7(1):43-58. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93BR86EA