Potansiyel İnsan Kaynaklarının Niteliği Açısından Üretim Yönetimi Ders İçerikleri ve Türkiye’deki Üniversitelerde Bir Araştırma

Cilt: 1 Sayı: 2 1 Nisan 2013
  • H. Zümrüt Tonus
  • Didem Paşaoğlu
PDF İndir
TR EN

Potansiyel İnsan Kaynaklarının Niteliği Açısından Üretim Yönetimi Ders İçerikleri ve Türkiye’deki Üniversitelerde Bir Araştırma

Öz

Günümüzde yüksek başarıyı hedefleyen tüm işletmelerde temel faktör insandır. Bu yüzden işletmeler, insan kaynakları portföyünü, modern bilgi ve becerilerle donatılmış bireylerle zenginleştirmeye büyük önem vermektedir. İnsan kaynağının üretim yönetimi konusunda bilgi ve becerilerinin zenginleştirilmesi lisans programlarında yer alan “üretim yönetimi ders içeriği” ile doğrudan ilişkilidir. Üretim yönetimi, hammadde girişinden, ürünün son kullanıcıya teslim edildiği noktaya kadar devam eden bir süreçtir. Etkin bir üretim yönetimi sisteminden bahsedebilmek için tüm süreçlerde modern işletmecilik tekniklerinin kullanılması gerekmektedir. Üretim yönetimi en alt kademeden en üst kademeye tüm çalışanlara yol gösterici niteliktedir. Bu araştırmada, Türkiye’de ki büyük üniversitelerin isletme bölümleri ile endüstri mühendisliği bölümlerinde okutulan üretim yönetimi ders tanımları içerik analiziyle incelenecektir, benzer ve farklı yönleri ile işletmeler için potansiyel insan kaynağı olan öğrencilere kazandıracağı nitelikler açısından irdelenecektir. Hem hizmet işletmeleri hem de sanayi işletmelerinin kriz ortamında yaşamlarını sürdürebilmesi “üretimde” yenilikçi ve yaratıcı olmalarıyla sağlanabilecektir. Bu bağlamda üretim yönetimi öğretimi ve eğitiminin niteliği büyük önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bilgin, Nuri (2006), Sosyal Bilimlerde İçerik Analizi: Teknikler ve Örnek Çalışmalar, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  2. Boone, Louis E. (2005), Contemporary Business, 11th edition, Thomson/South-Western, Australia.
  3. Çetin, Canan (2001), Toplam Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemi: İlke, Süreç, Uygulama, 2. baskı, Beta Basım Yayım, İstanbul.
  4. Ercan, Metin Kamil (2003), Değere Dayalı Yönetim ve Entellektüel Sermaye, Gazi Kitabevi, Ankara.
  5. Hitt, Michael A. (2005), Strategic Management: Competitiveness and Globalization, 6th edition, Thomson/South-Western, Ohio.
  6. Ivancevich, John M. (2004), Human Resource Management, 9th edition, McGraw-Hill/Irwin, New York.
  7. Kobu, Bülent (2003), Üretim Yönetimi, 11. baskı, Avcıol Basım Yayın, İstanbul.
  8. Laudon, Kenneth C. (2004), Management Information Systems : Managing The Digital Firm, 8th edition, Pearson/Prentice Hall Upper, N.J.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

H. Zümrüt Tonus Bu kişi benim

Didem Paşaoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2013

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Tonus, H. Z., & Paşaoğlu, D. (2013). Potansiyel İnsan Kaynaklarının Niteliği Açısından Üretim Yönetimi Ders İçerikleri ve Türkiye’deki Üniversitelerde Bir Araştırma. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 1(2), 37-50. https://izlik.org/JA43TH72WW
AMA
1.Tonus HZ, Paşaoğlu D. Potansiyel İnsan Kaynaklarının Niteliği Açısından Üretim Yönetimi Ders İçerikleri ve Türkiye’deki Üniversitelerde Bir Araştırma. SEYAD. 2013;1(2):37-50. https://izlik.org/JA43TH72WW
Chicago
Tonus, H. Zümrüt, ve Didem Paşaoğlu. 2013. “Potansiyel İnsan Kaynaklarının Niteliği Açısından Üretim Yönetimi Ders İçerikleri ve Türkiye’deki Üniversitelerde Bir Araştırma”. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 1 (2): 37-50. https://izlik.org/JA43TH72WW.
EndNote
Tonus HZ, Paşaoğlu D (01 Nisan 2013) Potansiyel İnsan Kaynaklarının Niteliği Açısından Üretim Yönetimi Ders İçerikleri ve Türkiye’deki Üniversitelerde Bir Araştırma. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 1 2 37–50.
IEEE
[1]H. Z. Tonus ve D. Paşaoğlu, “Potansiyel İnsan Kaynaklarının Niteliği Açısından Üretim Yönetimi Ders İçerikleri ve Türkiye’deki Üniversitelerde Bir Araştırma”, SEYAD, c. 1, sy 2, ss. 37–50, Nis. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43TH72WW
ISNAD
Tonus, H. Zümrüt - Paşaoğlu, Didem. “Potansiyel İnsan Kaynaklarının Niteliği Açısından Üretim Yönetimi Ders İçerikleri ve Türkiye’deki Üniversitelerde Bir Araştırma”. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 1/2 (01 Nisan 2013): 37-50. https://izlik.org/JA43TH72WW.
JAMA
1.Tonus HZ, Paşaoğlu D. Potansiyel İnsan Kaynaklarının Niteliği Açısından Üretim Yönetimi Ders İçerikleri ve Türkiye’deki Üniversitelerde Bir Araştırma. SEYAD. 2013;1:37–50.
MLA
Tonus, H. Zümrüt, ve Didem Paşaoğlu. “Potansiyel İnsan Kaynaklarının Niteliği Açısından Üretim Yönetimi Ders İçerikleri ve Türkiye’deki Üniversitelerde Bir Araştırma”. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy 2, Nisan 2013, ss. 37-50, https://izlik.org/JA43TH72WW.
Vancouver
1.H. Zümrüt Tonus, Didem Paşaoğlu. Potansiyel İnsan Kaynaklarının Niteliği Açısından Üretim Yönetimi Ders İçerikleri ve Türkiye’deki Üniversitelerde Bir Araştırma. SEYAD [Internet]. 01 Nisan 2013;1(2):37-50. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43TH72WW