Çevre ve Etik Yaklaşımlar

Cilt: 1 Sayı: 2 1 Nisan 2013
PDF İndir
TR EN

Çevre ve Etik Yaklaşımlar

Öz

Bu çalışmanın amacı sürekli üreten ve tüketen insanoğlunun neden olduğu çevre sorunlarına tepki olarak geliştirilen çevreci akım ve etik yaklaşımların bu sorunların çözümüne fikirsel ve eylemsel temelde yaptığı/yapacağı katkıların incelenmesidir. Konu sürekli gelişmek isteyen insanoğlunun sorumluluklarının çevrecilik ve etik açısından çevre değerlerine yansıması ile irtibatlandırılacaktır. Bu çerçevede odak bu akım ve yaklaşımların çevre koruma çalışmalarındaki yerinin test edilmesi şeklinde olacaktır. İnsanoğlu ihtiyaçlarını karşılamak, kaliteli bir yaşam sürmek ve gelişmek için her zaman bir çaba içinde olmuştur. Bu durum çeşitli çevre sorunlarına yol açmış, artan sorunların çözümü konusundaki arayışlar da çevrecileri ve çevreciliği ortaya çıkarmıştır. Çevrecilerin çalışma ve fikirleri de çevreci akımların ve çevre etiği anlayışlarının gelişmesini sağlamıştır. Çalışmada çevre sorunlarına karşı bir tepki olarak ortaya çıkan ve çevre duyarlılığı geliştirmeyi amaçlayan bu akım ve yaklaşımların daha iyi bir çevrede yaşama hedefinin gerçekleştirilmesine yaptığı katkı irdelenmiştir. Çevre sorunlarına karşı ilk ortaya atılan insan merkezci yaklaşıma tepki olarak canlı merkezci ve çevre merkezci anlayışlar geliştirilmiştir. Daha geniş bir kapsamda düşünülen gelecek merkezci yaklaşım ise bir ideali göstermek amacıyla öne sürülmüştür. Sonuç olarak fikri temelde inşa edilen bu akım ve yaklaşımların çevreciliği ve çevreci eylemleri desteklediği iddia edilebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ertaş, Ş. (1997), “Çevre Hukuku”, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Döner Sermaye İşletmesi Yayınları, No: 78, İzmir.
  2. Görmez, K. (2007), Çevre Sorunları, 1. Basım, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  3. Güneş, Y. ve Coşkun A. A. (2004), Çevre Hukuku, Kazancı Hukuk Yayınları, Yayın No: 181, I. Baskı, İstanbul.
  4. Karakoç, A. G. (2004), “Çevre Sorunlarına Etik Yaklaşım”, Marin, Mehmet C. ve Uğur Yıldırım (Ed.), Çevre Sorunlarına Çağdaş Yaklaşımlar, Beta Yayınları, Yayın No: 1483, İstanbul, s. 59-72.
  5. Karkkainen, B. C. (2008), “NEPA and The Curious Evolution of Environmental Impact Assessment in The United States”, Holder Jane ve Donald McGillivray (Ed.), Taking Stock of Environmental Assessment: Law, Policy and Practice, I. P., Routledge-Cavendish, Oxon, s. 45-63.
  6. Keleş R., (1997), “Çevre ve Siyaset”, Keleş, Ruşen (Ed.), İnsan Çevre Toplum, İmge Kitabevi, 2. Baskı, Ankara, s. 236-286.
  7. Keleş, R. ve Ertan B. (2002), Çevre Hukukuna Giriş, İmge Kitapevi, Ankara.
  8. Keleş, R. ve Hamamcı C. (1993), Çevrebilim, İmge Kitabevi, Yayın No: 67, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2013

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kayaer, M. (2013). Çevre ve Etik Yaklaşımlar. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 1(2), 63-76. https://izlik.org/JA46WW94ES
AMA
1.Kayaer M. Çevre ve Etik Yaklaşımlar. SEYAD. 2013;1(2):63-76. https://izlik.org/JA46WW94ES
Chicago
Kayaer, Mesut. 2013. “Çevre ve Etik Yaklaşımlar”. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 1 (2): 63-76. https://izlik.org/JA46WW94ES.
EndNote
Kayaer M (01 Nisan 2013) Çevre ve Etik Yaklaşımlar. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 1 2 63–76.
IEEE
[1]M. Kayaer, “Çevre ve Etik Yaklaşımlar”, SEYAD, c. 1, sy 2, ss. 63–76, Nis. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46WW94ES
ISNAD
Kayaer, Mesut. “Çevre ve Etik Yaklaşımlar”. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 1/2 (01 Nisan 2013): 63-76. https://izlik.org/JA46WW94ES.
JAMA
1.Kayaer M. Çevre ve Etik Yaklaşımlar. SEYAD. 2013;1:63–76.
MLA
Kayaer, Mesut. “Çevre ve Etik Yaklaşımlar”. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy 2, Nisan 2013, ss. 63-76, https://izlik.org/JA46WW94ES.
Vancouver
1.Mesut Kayaer. Çevre ve Etik Yaklaşımlar. SEYAD [Internet]. 01 Nisan 2013;1(2):63-76. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46WW94ES