Araştırma Makalesi

HAKİKAT ÖTESİ ÇAĞDA SOSYAL MEDYA HABERLERİ: Doğrulama Platformları Üzerinden Bir İncelenme

Cilt: 3 Sayı: 2 6 Temmuz 2023
PDF İndir

HAKİKAT ÖTESİ ÇAĞDA SOSYAL MEDYA HABERLERİ: Doğrulama Platformları Üzerinden Bir İncelenme

Öz

Hakiki olanla olmayan arasındaki farkın kaybolmaya başladığı bugünlerde, tartışılan kavramlardan biri de hakikat ötesidir (post truth). İçinde yaşadığımız çağ da kimilerine göre hakikat ötesi çağdır. Her tür haber, bilgi ve verinin sosyal medya etkisiyle çok hızlı bir şekilde yayılabildiği bugünlerde dezenformasyon, misenformasyon ve hakikat ötesi kavramları nesnel gerçekliğin kavranmasının önünde önemli birer engel olarak durmaktadır. Tam bu noktada İnternet tabanlı medya dolayısıyla sosyal medya mecralarında çıkan haberlerin doğruluğu ya da doğrulanabilirliği önem kazanmaktadır. Türkiye’de 2009 yılı itibariyle kurulmaya başlayan doğruluk platformları, İnternette dolaşan haberlerin/bilgilerin doğruluğunun araştırılabileceği önemli yapılardandır. Çalışmada pandemi döneminde Türkiye’de Koronavirüsle ilgili çıkan haberler teyit.org ve dogrula.org siteleri üzerinden incelemeye alınmış ve gerçeklikleri ortaya konulmuştur. Doğrulama platformları üzerinden elde edilen sayısal veriler nicel içerik analizi yönetimiyle incelenmiştir. Bunun sonucunda yapılan haberlerin ve yayılan bilgilerin kritik olduğu kriz döneminde, sosyal medya mecraları üzerinden yayılan haberlerin neredeyse tamamına yakınının gerçeği yansıtmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucu çalışmanın hipotezinde ortaya konulan; sosyal medya kaynaklı haberlerin herhangi bir denetime tabi tutulmadan yayılıyor olması, bu mecralarda dolaşan haberlerin teyide muhtaç haberler kategorisinde değerlendirilmesi düşüncesini destekler niteliktedir. Günümüzde yeni medya mecraları ile yayılan haberlerin gerçekliklerinin tartışma konusu olması bu çalışmanın ortaya çıkmasına vesile olmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alankuş, S. (2008). Yeni Habercilik Arayışları: Hak Odaklı Habercilik, Yurttaş Gazeteciliği, Barış gazeteciliği. Gazeteciliğe Başlarken Okurdan Haber Odasına. İstanbul: IPS Vakfı Yayınları, 112-123.
  2. Alçiçek, M. (2021). “Bir Belleği Çarpıtma Dinamiği Olarak Post – Truth ve Yeni Medya”. İstanbul: Doğu Batı Düşünce Dergisi. 97: 195-208.
  3. Alpay, Y. (2021). Yalanın Siyaseti. İstanbul: Destek Yayınları.
  4. Binark, M.; Bayraktutan, G. (2013). Ayın Karanlık Yüzü: Yeni Medya ve Etik. İstanbul: Kalkedon.
  5. Castells, Manuel, (2013). "Enformasyon Çağı: Ekonomi, Toplum Ve Kültür", Ağ Toplumunun Yükselişi. (Çev. Ebru Kılıç). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 3.Baskı.
  6. Çakır, M. (2014). Yeni Medyaya İlişkin Eleştirel Yaklaşım ve Tespitleri İle Christian Fuchs. İstanbul: Doğu Kitapevi.
  7. Durna, T. (2021). “Yalan Çağına Giden Yolların Taşları Nasıl Döşendi?”. İstanbul: Doğu Batı Düşünce Dergisi. 97: 141-167.
  8. Fallis, D. (2015). “What is disinformation?”. Johns Hopkins University Library Trends, 63 (3): 401-426.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İletişim ve Medya Çalışmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

6 Temmuz 2023

Gönderilme Tarihi

12 Mayıs 2023

Kabul Tarihi

22 Haziran 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Çöllüoğlu, M. (2023). HAKİKAT ÖTESİ ÇAĞDA SOSYAL MEDYA HABERLERİ: Doğrulama Platformları Üzerinden Bir İncelenme. Simetrik İletişim Araştırmaları Dergisi, 3(2), 97-122. https://izlik.org/JA58SP32TU
AMA
1.Çöllüoğlu M. HAKİKAT ÖTESİ ÇAĞDA SOSYAL MEDYA HABERLERİ: Doğrulama Platformları Üzerinden Bir İncelenme. SİAD. 2023;3(2):97-122. https://izlik.org/JA58SP32TU
Chicago
Çöllüoğlu, Mustafa. 2023. “HAKİKAT ÖTESİ ÇAĞDA SOSYAL MEDYA HABERLERİ: Doğrulama Platformları Üzerinden Bir İncelenme”. Simetrik İletişim Araştırmaları Dergisi 3 (2): 97-122. https://izlik.org/JA58SP32TU.
EndNote
Çöllüoğlu M (01 Temmuz 2023) HAKİKAT ÖTESİ ÇAĞDA SOSYAL MEDYA HABERLERİ: Doğrulama Platformları Üzerinden Bir İncelenme. Simetrik İletişim Araştırmaları Dergisi 3 2 97–122.
IEEE
[1]M. Çöllüoğlu, “HAKİKAT ÖTESİ ÇAĞDA SOSYAL MEDYA HABERLERİ: Doğrulama Platformları Üzerinden Bir İncelenme”, SİAD, c. 3, sy 2, ss. 97–122, Tem. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58SP32TU
ISNAD
Çöllüoğlu, Mustafa. “HAKİKAT ÖTESİ ÇAĞDA SOSYAL MEDYA HABERLERİ: Doğrulama Platformları Üzerinden Bir İncelenme”. Simetrik İletişim Araştırmaları Dergisi 3/2 (01 Temmuz 2023): 97-122. https://izlik.org/JA58SP32TU.
JAMA
1.Çöllüoğlu M. HAKİKAT ÖTESİ ÇAĞDA SOSYAL MEDYA HABERLERİ: Doğrulama Platformları Üzerinden Bir İncelenme. SİAD. 2023;3:97–122.
MLA
Çöllüoğlu, Mustafa. “HAKİKAT ÖTESİ ÇAĞDA SOSYAL MEDYA HABERLERİ: Doğrulama Platformları Üzerinden Bir İncelenme”. Simetrik İletişim Araştırmaları Dergisi, c. 3, sy 2, Temmuz 2023, ss. 97-122, https://izlik.org/JA58SP32TU.
Vancouver
1.Mustafa Çöllüoğlu. HAKİKAT ÖTESİ ÇAĞDA SOSYAL MEDYA HABERLERİ: Doğrulama Platformları Üzerinden Bir İncelenme. SİAD [Internet]. 01 Temmuz 2023;3(2):97-122. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58SP32TU