Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Altan Çetin-Kaan Dilek. Safavid History (Sources of Safavid History). Ankara: Iraniyat Publications, 2017.

Yıl 2023, Cilt: 5 Sayı: 2, 166 - 171, 31.12.2023

Öz

The history of Islam, rather than being the product of a single nation or region, has been shaped by the contributions of various nations in different geographical areas. Therefore, Islamic history has evolved into a structure that encompasses diverse influences from various regions and nations. During this process, the influence of different cultures has provided opportunities for the development and enrichment of Islam. One of these significant influences is the culture of Iran. The penetration of Islam into the lands of Iran occurred relatively quickly, allowing the early integration of the regional culture into Islamic culture. With the rise of the Safavids to power, the development of the Shiite phenomenon became influential throughout Iran in a short period. The enduring impact of these developments has played a decisive role, particularly in the formation of independent sources in the history of Iran during the Safavid period.
The diversity and richness contributed by Iranian culture to Islamic history signify an important period for both Islamic and Turkish history. The Safavid era stands out as a historical period that serves as a focal point for the convergence of various cultures bearing the traces of these interactions.
In this context, the book under consideration for our analysis emphasizes the foundational sources related to Safavid history, highlighting their place and significance in the Safavid era of Iranian history. In this regard, the mentioned book possesses the nature of a comprehensive and monumental work for researchers in the field, providing an extensive compilation of essential information.

Kaynakça

  • Çetin, Altan-Dilek, Kaan. Safevi Tarihi (Safevi Tarihinin Kaynakları). Ankara: İraniyat Yayınları, 2017.

Altan Çetin-Kaan Dilek. Safevi Tarihi (Safevi Tarihinin Kaynakları). Ankara: İraniyat Yayınları, 2017.

Yıl 2023, Cilt: 5 Sayı: 2, 166 - 171, 31.12.2023

Öz

İslam tarihi tek bir milletin ve bölgenin ürünü olmaktan ziyade, farklı coğrafyalardaki çeşitli milletlerin katkılarıyla şekillenmiştir. Bu nedenle İslam tarihi, birçok bölgeden ve milletten gelen çeşitli etkileri bünyesinde barındıran bir yapıya dönüşmüştür. Bu süreçte farklı kültürlerin etkisi, İslamiyet’in gelişmesine ve zenginleşmesine olanak tanımıştır. Bunlardan biri de İran kültürüdür. Zira İslamiyet’in İran topraklarına ulaşması çok uzun sürmemiştir. Bu da bölge kültürünün erken dönemde İslam kültürüne nüfuz etmesine olanak tanımıştır. Safevîlerin saltanat sahnesine çıkışıyla birlikte gelişen Şiilik olgusu kısa sürede tüm İran’da etkili olmaya başlamıştır. Günümüze kadar devam eden bu etkiler, özellikle Safevî devri İran tarihinde müstakil kaynakların oluşmasında belirleyici bir rol oynamıştır. İran kültürünün İslam tarihine kattığı çeşitlilik ve zenginlik hem İslam Tarihi hem Türk tarihi açısından önemli bir döneme işaret etmektedir. Safevîler devri, bu etkileşimlerin izlerini taşıyan çeşitli kültürlerin birleşim noktasını oluşturan bir tarih kesiti olarak öne çıkmaktadır.
Bu hususta incelememize konu olan kitap, Safevî tarihine dair en önemli temel kaynakları ele alarak bunların Safevî devri İran tarihindeki yerine ve önemine vurgu yapmaktadır. Bu minvalde söz konusu kitap, alan araştırmacıları için bir külliyat niteliğinde ve kapsamlı bir eser olma hüviyetine haizdir.

Kaynakça

  • Çetin, Altan-Dilek, Kaan. Safevi Tarihi (Safevi Tarihinin Kaynakları). Ankara: İraniyat Yayınları, 2017.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ortadoğu Çalışmaları
Bölüm Kitap Kritiği
Yazarlar

Alper Yıldırım 0000-0001-9803-0766

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 29 Kasım 2023
Kabul Tarihi 5 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Yıldırım, Alper. “ 2017”. Turkish Journal of Shiite Studies 5/2 (Aralık 2023), 166-171.

Turkish Journal of Shiite Studies, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.