Araştırma Makalesi

Lisansüstü Öğrencilerin Tez Yazımında Akademik Erteleme Davranışlarının İncelenmesi

Cilt: 13 Sayı: 3 31 Aralık 2024
PDF İndir
TR EN

Lisansüstü Öğrencilerin Tez Yazımında Akademik Erteleme Davranışlarının İncelenmesi

Öz

Bu çalışmada, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (ÇEEİ) Bölümü lisansüstü doktora öğrencilerinin tez yazma sürecini negatif etkileyen unsurların neler olduğunun ve bu kapsamda tez yazma sürecinde öğrencilerin gösterdikleri akademik erteleme davranışlarının nedenlerini incelemek amaçlanmaktadır. Araştırma, lisansüstü doktora tez öğrencilerine tez süreçlerini daha üretken bir süreç oluşturmalarında onlara destek olacak öneriler sunmak ve farkındalık yaratmak anlamında önemlidir. Konunun sınırlı sayıda araştırılmış olması açısından da ayrıca önemlidir. Çalışmada tümevarımsal araştırma yaklaşımı, yöntem olarak nitel araştırma yöntemi, araştırma deseni olarak da olgu bilim deseni kullanılmıştır. Amaçlı örnekleme kapsamında ölçüt örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak da görüşme (mülakat) tekniği kullanılmıştır. Araştırmada, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla 8 lisansüstü öğrenciyle derinlemesine görüşme yapılmıştır. Görüşme sonrası edinilen verilerin dokümantasyonu yapılarak yazılı hale getirilmiş, araştırmacı tarafından defalarca okunarak ve temaları bulmak için tematik analiz yoluyla değerlendirilmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda lisansüstü doktora öğrencilerinin tez yazma süresince akademik erteleme davranışı sergilediklerini bu durumun kendilerinde stres ve kaygı durumu oluşturduğunu bunu aşmak için zaman yönetimi, planlama gibi yöntemler uyguladıkları saptanmıştır. Ayrıca akademisyenlerin aşırı idari iş yükünün de onlar için negatif durum oluşturduğu belirtilmiş bu durumun çözümüyle ilgili öneriler de araştırma sonucunda verilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Lisansüstü Öğrenciler, Erteleme, Akademik Erteleme, Lisansüstü Doktora Öğrencileri.

Kaynakça

  1. AKBAY, S.E., GİZİR, C.A. (2010) Cinsiyete Göre Üniversite Öğrencilerinde Akademik Erteleme Davranışı: Akademik Güdülenme, Akademik Özyeterlik Ve Akademik Yükleme Stillerinin Rolü. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:6, Sayı:1, Haziran, ss. 60-78.
  2. ALANKA, D. (2024) Nitel Bir Araştırma Yöntemi Olarak İçerik Analizi: Teorik Bir Çerçeve. Kronotop İletişim Dergisi 2024; 1(1): 62-82.
  3. AYTEKİN, Ç. (2023) Lisansüstü Öğrencilerinin Akademik Erteleme Davranışları ve Öğrenilmiş Güçlülük Düzeyleri. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  4. BALKIS, M. (2006). Öğretmen Adaylarının Davranışlarındaki Erteleme Eğilimlerinin Düşünme Ve Karar Verme Tarzları İle İlişkisinin İncelenmesi. Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  5. BALKIS, M., DURU, E. (2010). Akademik Erteleme Eğilimi, Akademik Başarı İlişkisinde Genel ve Performans Benlik Saygısının Rolü. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 27, ss. 159-170.
  6. BALTACI, A. (2017) Erteleme Davranışı Eğilimi Ve Beş Faktörlü Kişilik Özellikleri Arasındaki İlişkiler: Okul Yöneticileri Üzerine Bir Araştırma. International Journal Of Contemporary Educational Studies (Intjces), 3(1), 56-80.
  7. BENK, O., EKMEKÇİOĞLU, B. E., SÖKMEN, A. (2021).Öz-Yeterlik İnancı, Kontrol Odağı İle Erteleme Davranışı Arasındaki İlişki:Bir Kamu Kurumunda Araştırma,Yönetim,Ekonomi Ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi,5(4),234-248.
  8. BURKA, J. B. AND YUEN, L. M. (1983). Procrastination: Why You Do İt, What To Do About İt. New York: Addison-Wessley.
  9. CEYLAN ÇAPAR, M. ve CEYLAN, M. (2022). Durum Çalışması Ve Olgubilim Desenlerinin Karşılaştırılması. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22 (Özel Sayı: 2), 295-312.
  10. CRESWELL, J. W. (2021). Nitel Araştırma Yöntemleri- Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma Ve Araştırma Deseni. (Çev.: M. Bütün ve S. B. Demir). Ankara: Siyasal Kitabevi.

Kaynak Göster

APA
Aydemir, E., & Yıldırım, E. (2024). Lisansüstü Öğrencilerin Tez Yazımında Akademik Erteleme Davranışlarının İncelenmesi. Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi, 13(3), 138-162. https://izlik.org/JA86WB45CR
AMA
1.Aydemir E, Yıldırım E. Lisansüstü Öğrencilerin Tez Yazımında Akademik Erteleme Davranışlarının İncelenmesi. Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi. 2024;13(3):138-162. https://izlik.org/JA86WB45CR
Chicago
Aydemir, Erkan, ve Elvan Yıldırım. 2024. “Lisansüstü Öğrencilerin Tez Yazımında Akademik Erteleme Davranışlarının İncelenmesi”. Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi 13 (3): 138-62. https://izlik.org/JA86WB45CR.
EndNote
Aydemir E, Yıldırım E (01 Aralık 2024) Lisansüstü Öğrencilerin Tez Yazımında Akademik Erteleme Davranışlarının İncelenmesi. Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi 13 3 138–162.
IEEE
[1]E. Aydemir ve E. Yıldırım, “Lisansüstü Öğrencilerin Tez Yazımında Akademik Erteleme Davranışlarının İncelenmesi”, Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi, c. 13, sy 3, ss. 138–162, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86WB45CR
ISNAD
Aydemir, Erkan - Yıldırım, Elvan. “Lisansüstü Öğrencilerin Tez Yazımında Akademik Erteleme Davranışlarının İncelenmesi”. Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi 13/3 (01 Aralık 2024): 138-162. https://izlik.org/JA86WB45CR.
JAMA
1.Aydemir E, Yıldırım E. Lisansüstü Öğrencilerin Tez Yazımında Akademik Erteleme Davranışlarının İncelenmesi. Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi. 2024;13:138–162.
MLA
Aydemir, Erkan, ve Elvan Yıldırım. “Lisansüstü Öğrencilerin Tez Yazımında Akademik Erteleme Davranışlarının İncelenmesi”. Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi, c. 13, sy 3, Aralık 2024, ss. 138-62, https://izlik.org/JA86WB45CR.
Vancouver
1.Erkan Aydemir, Elvan Yıldırım. Lisansüstü Öğrencilerin Tez Yazımında Akademik Erteleme Davranışlarının İncelenmesi. Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2024;13(3):138-62. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86WB45CR