EN
TR
Grafik Tasarım Eğitiminde Yapay Zekâ: Fırsatlar ve Zorluklar Bağlamında Akademisyen Görüşlerinin İncelenmesi
Öz
Çağımızın dijital dönüşümünün temel taşlarından biri kabul edilen yapay zekâ ile grafik tasarım arasında hızla gelişen bir bağlantı bulunmaktadır. Geleneksel grafik tasarım üretiminin sınırlarını zorlayan yapay zekâ teknolojileri, tasarımcılara daha hızlı ve yenilikçi yaklaşımlar sunmakla birlikte bazı güçlükleri de beraberinde getirmektedir. Yapay zekâ, grafik tasarım süreçlerini hızlandırmasının yanı sıra otomatikleştirme, öngörülebilirlik sağlama gibi alanlarda da önemli bir rol oynamaktadır. Yapay zekâ ve grafik tasarım arasındaki bu ilişki, tasarım endüstrisini etkilemektedir. Tasarım evrimini yeni bir boyuta taşırken grafik tasarımı eğitimcilerini de eğitimin yeni modelleri üzerinde düşünmeye ve yeni eğitim modelleri geliştirmeye zorlamaktadır. Bu araştırmanın amacı üniversitelerin grafik tasarımı bölümlerinde öğrenci yetiştiren akademisyenlerin, yapay zekânın grafik tasarıma sunduğu fırsatlar ve muhtemel zorluklar hakkındaki görüşlerini incelemektir. Bu amaçla farklı üniversitelerden tasarım eğitimi veren 50 öğretim üyesinden görüşme talep edilmiş ve 13 öğretim üyesi araştırmaya katılım sağlamıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden temel nitel araştırma modeli kullanılarak görüşme formları aracılığıyla veri toplanmıştır. Toplanan verilere betimsel içerik analizi uygulanmış ve araştırma sonucunda yapay zekânın grafik tasarım alanında sunduğu çeşitli fırsatlar ve karşılaşılan zorluklar tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, yapay zekânın grafik tasarım eğitimine entegrasyonunun artırılması ve bu alandaki eğitim süreçlerinin iyileştirilmesi önerilirken öğrencilerin tasarım becerilerinin ve üretkenliklerinin azalması riski vurgulanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aliefendioğlu, B. (2024). Artırılmış çağda yapay zekâ teknolojilerinin grafik tasarımı alanına etkisi. International Journal of Media Culture and Literature, 10(1), 69-96.
- Alkadrei, A. (2024). Yapay zekâ ve grafik tasarım ilişkisi ve grafik tasarımın geleceğinde etkisinin analizi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Aydın Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
- Coşkun, R. (2014). Teknolojinin olanakları ile değişen sanat alanı. Sanat ve Tasarım Dergisi, 6(6), 76-89.
- Gürdal Pamuklu, A. & Bakar Fındıkcı, M. (2023). Grafik tasarımın geleceği: Yapay zekâ ve insan. Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi, 7(2), 177-191.
- Huang, S. (2020). The influence of digital multimedia communication forms on graphic design. Computer Systems Science and Engineering, 35(3), 215-222.
- Karaata, Ezgi (2018). Usage of artificial intelligence in today’s graphic design. Online Journal of Art and Design, 6(4), October 2018.
- Karaşahinoğlu, Ş. (2020). Yapay zekânın grafik tasarım alanında kullanım örneklerinin ve gelecekteki olası rolünün incelenmesi. Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 10(3), 612 626.
- Kocaman, Ş. (2021). Grafik tasarım endüstrisinde yapay zekâ. Journal of Social and Humanities Sciences Research, 8(77), 3000-3016.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Güzel Sanatlar
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
28 Mart 2025
Gönderilme Tarihi
31 Ocak 2025
Kabul Tarihi
26 Mart 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Sayı: 8
APA
Albayrak, E., & Kılıç, E. (2025). Grafik Tasarım Eğitiminde Yapay Zekâ: Fırsatlar ve Zorluklar Bağlamında Akademisyen Görüşlerinin İncelenmesi. Sanat ve İkonografi Dergisi, 8, 8-13. https://doi.org/10.62425/sidd.1630934
AMA
1.Albayrak E, Kılıç E. Grafik Tasarım Eğitiminde Yapay Zekâ: Fırsatlar ve Zorluklar Bağlamında Akademisyen Görüşlerinin İncelenmesi. Sanat ve İkonografi Dergisi. 2025;(8):8-13. doi:10.62425/sidd.1630934
Chicago
Albayrak, Enis, ve Erol Kılıç. 2025. “Grafik Tasarım Eğitiminde Yapay Zekâ: Fırsatlar ve Zorluklar Bağlamında Akademisyen Görüşlerinin İncelenmesi”. Sanat ve İkonografi Dergisi, sy 8: 8-13. https://doi.org/10.62425/sidd.1630934.
EndNote
Albayrak E, Kılıç E (01 Mart 2025) Grafik Tasarım Eğitiminde Yapay Zekâ: Fırsatlar ve Zorluklar Bağlamında Akademisyen Görüşlerinin İncelenmesi. Sanat ve İkonografi Dergisi 8 8–13.
IEEE
[1]E. Albayrak ve E. Kılıç, “Grafik Tasarım Eğitiminde Yapay Zekâ: Fırsatlar ve Zorluklar Bağlamında Akademisyen Görüşlerinin İncelenmesi”, Sanat ve İkonografi Dergisi, sy 8, ss. 8–13, Mar. 2025, doi: 10.62425/sidd.1630934.
ISNAD
Albayrak, Enis - Kılıç, Erol. “Grafik Tasarım Eğitiminde Yapay Zekâ: Fırsatlar ve Zorluklar Bağlamında Akademisyen Görüşlerinin İncelenmesi”. Sanat ve İkonografi Dergisi. 8 (01 Mart 2025): 8-13. https://doi.org/10.62425/sidd.1630934.
JAMA
1.Albayrak E, Kılıç E. Grafik Tasarım Eğitiminde Yapay Zekâ: Fırsatlar ve Zorluklar Bağlamında Akademisyen Görüşlerinin İncelenmesi. Sanat ve İkonografi Dergisi. 2025;:8–13.
MLA
Albayrak, Enis, ve Erol Kılıç. “Grafik Tasarım Eğitiminde Yapay Zekâ: Fırsatlar ve Zorluklar Bağlamında Akademisyen Görüşlerinin İncelenmesi”. Sanat ve İkonografi Dergisi, sy 8, Mart 2025, ss. 8-13, doi:10.62425/sidd.1630934.
Vancouver
1.Enis Albayrak, Erol Kılıç. Grafik Tasarım Eğitiminde Yapay Zekâ: Fırsatlar ve Zorluklar Bağlamında Akademisyen Görüşlerinin İncelenmesi. Sanat ve İkonografi Dergisi. 01 Mart 2025;(8):8-13. doi:10.62425/sidd.1630934