TR
EN
Post-Minimalist Bakış Açısıyla Rıchard Deatson ve Kosho Ito Seramiklerinin Değerlendirilmesi
Öz
Bu araştırma, 1960'ların post-Minimalizm süreç sanatında çağdaş seramik sanatı etrafında eleştirel yazıların eksikliğinden yola çıkarak oluşturulmuştur. Eleştirel yazının eksikliği, her türlü seramik uygulamasında kabul görmüş bir sorundur ve bu durumun bazı nedenleri araştırılacaktır. Geçtiğimiz son otuz yılda sanatçılar, eleştirmenler, akademisyenler ve küratörler tarafından çağdaş çalışmaları desteklemek ve daha geniş kültürel tartışmalarla bağlantı kurmak için çağrılar yapılmıştır. Bu dönemde sanatçılar, eserin yapım sürecini içeriğin bir parçası olarak kullanmaya başladığı görülmektedir. Bu tür çalışmaların geleneksel atölye seramikleriyle hiçbir ilişkisi olmadığı ve eleştirmenlerin bu tarz çalışmalar hakkında yazmanın normatif seramik terimleriyle sınıflandırmanın zor olduğunu belirtmiştir. Ancak, seramik uygulamasının bu alanı, malzemelerin davranışını ve yapım eylemini vurgulayan 1960'ların bir hareketi olan post-Minimalizm ile özellikler paylaşmaktadır.
Post-Minimalist süreç sanatı etrafında geliştirilen eleştirel yazıların, geleneklerle bağlarını koparan ve seramiğin geleneksel tanımlarını genişleten, değiştiren radikal yeni yaklaşımlar için bir bağlam sağlamaktadır. Temel post-Minimalist metinler, süreç odaklı seramik sanatı için yeni bir eleştirel söylem için analitik bir şablon olarak incelenmektedir. Makalede, Richard Deacon ve Kosho Ito’nun heykel seramikleri, süreç odaklı eğilimleri ve post-minimalist bir bakış açısıyla yeniden kavramsallaştırma olasılığını belirlemenin bir yolu araştırılmaktadır. Bu araştırmanın süreç odaklı seramik sanatı için yeni bir eleştirel bağlam sağlaması umulmaktadır. Çağdaş seramik uygulayıcılarını kendi uygulama alanlarına yönelik akademik bir eleştiri sunmanın yeni yollarını keşfetmeye teşvik etmesi amaçlanmaktadır. Makale yazılması zor, kendi uygun eleştirel dili olmayan ve standart seramik terimleriyle kategorize edilmesi zor olarak tanımlanan süreç odaklı seramik uygulama alanı için yeni bir eleştirel bağlam ve yazma yaklaşımı belirlemektedir. Çalışma kapsamında seramik alanında incelenerek literatüre katkı sağlaması hedeflenmektedir. Çalışmada genel tarama modeli esas alınmış ve nitel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Adams, J. (2014, 21 Ocak). Richard Deacon: A stop, but not a finish. The Talks. https://the- talks.com/interview/richard-deacon/ adresinden 21 aralık 2024 tarihinde alınmıştır.
- British Ceramics Biennial, (2009). http://www.britishceramicsbiennial.com adresinden 21 aralık 2024 tarihinde alınmıştır.
- Booth, S. (2011, 7 Mart). Marl Hole. A.N News. https://www.a-n.co.uk/reviews/marl-hole-1/ adresinden 10 ocak 2025 tarihinde alınmıştır.
- Calvocoressi, R. (2021, 27 Ekim). The thinking hand. Gagosian Quarterly. https://gagosian.com/quarterly/2021/10/27/interview-thinking-hand-edmund-de-waal-richard-calvocoressi/ adresinden 12 ocak 2025 tarihinde alınmıştır.
- Higgins, C. (2006, 5 Aralık). Turnerprize 2006. The Guardian. ttps://www.theguardian.com/uk/2006/dec/05/turnerprize2006.topstories3 adresinden 18 ocak 2025 tarihinde alınmıştır.
- Geerts, E. (2016, 14 Ağustos). Performativity. New Materialism. https://newmaterialism.eu/almanac/p/performativity.html adresinden 7 aralık 2024 tarihinde alınmıştır.
- Westerman, J. (2009). Robert Morris born 1931 Robert Morris, Tate gallery 1971; Bodyspacemotionthings,Tate. https://www.tate.org.uk/research/publications/performance-at-tate/perspectives/robert-morris adresinden 2 şubat 2025 tarihinde alınmıştır.
- Gali, A. (2011). Towards a Critical Discourse on Craft. Norwegian Crafts Magazine https://www.academia.edu/118209648/Towards_a_Critical_Discourse_on_Craft adresinden 18 aralık 2024 tarihinde alınmıştır.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
El Sanatları, Güzel Sanatlar
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
29 Eylül 2025
Gönderilme Tarihi
26 Şubat 2025
Kabul Tarihi
11 Eylül 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Sayı: 9
APA
Nükte Dinçer, M. (2025). Post-Minimalist Bakış Açısıyla Rıchard Deatson ve Kosho Ito Seramiklerinin Değerlendirilmesi. Sanat ve İkonografi Dergisi, 9, 1-12. https://doi.org/10.62425/sidd.1647364
AMA
1.Nükte Dinçer M. Post-Minimalist Bakış Açısıyla Rıchard Deatson ve Kosho Ito Seramiklerinin Değerlendirilmesi. Sanat ve İkonografi Dergisi. 2025;(9):1-12. doi:10.62425/sidd.1647364
Chicago
Nükte Dinçer, Melike. 2025. “Post-Minimalist Bakış Açısıyla Rıchard Deatson ve Kosho Ito Seramiklerinin Değerlendirilmesi”. Sanat ve İkonografi Dergisi, sy 9: 1-12. https://doi.org/10.62425/sidd.1647364.
EndNote
Nükte Dinçer M (01 Eylül 2025) Post-Minimalist Bakış Açısıyla Rıchard Deatson ve Kosho Ito Seramiklerinin Değerlendirilmesi. Sanat ve İkonografi Dergisi 9 1–12.
IEEE
[1]M. Nükte Dinçer, “Post-Minimalist Bakış Açısıyla Rıchard Deatson ve Kosho Ito Seramiklerinin Değerlendirilmesi”, Sanat ve İkonografi Dergisi, sy 9, ss. 1–12, Eyl. 2025, doi: 10.62425/sidd.1647364.
ISNAD
Nükte Dinçer, Melike. “Post-Minimalist Bakış Açısıyla Rıchard Deatson ve Kosho Ito Seramiklerinin Değerlendirilmesi”. Sanat ve İkonografi Dergisi. 9 (01 Eylül 2025): 1-12. https://doi.org/10.62425/sidd.1647364.
JAMA
1.Nükte Dinçer M. Post-Minimalist Bakış Açısıyla Rıchard Deatson ve Kosho Ito Seramiklerinin Değerlendirilmesi. Sanat ve İkonografi Dergisi. 2025;:1–12.
MLA
Nükte Dinçer, Melike. “Post-Minimalist Bakış Açısıyla Rıchard Deatson ve Kosho Ito Seramiklerinin Değerlendirilmesi”. Sanat ve İkonografi Dergisi, sy 9, Eylül 2025, ss. 1-12, doi:10.62425/sidd.1647364.
Vancouver
1.Melike Nükte Dinçer. Post-Minimalist Bakış Açısıyla Rıchard Deatson ve Kosho Ito Seramiklerinin Değerlendirilmesi. Sanat ve İkonografi Dergisi. 01 Eylül 2025;(9):1-12. doi:10.62425/sidd.1647364