SLOW FOOD KONUSUNDA YAZILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ
Yıl 2024,
Cilt: 4 Sayı: 1, 23 - 34, 30.06.2024
Cansu Coşkun
,
Kansu Gençer
Öz
Bu araştırmanın amacı slow food konusunda yazılan lisansüstü tezlerin bibliyometrik analiz yöntemi ile incelemektir. Çalışmada analiz edilen veriler yök tez merkezi veri tabanından elde edilmiştir. Lisansüstü tezler incelenerek toplamda 70 tez çalışması olduğu belirlenmiştir. Slow food konusunda yazılan tezler incelendiğinde, konunun en çok Turizm, ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları ana bilim dallarında çalışıldığı gözlemlenmiştir. Bu araştırmanın slow food konusu üzerine yazılan lisansüstü tezlerin zaman içindeki gelişimini geçmişten bugüne inceleyerek, bu alanda gelecek çalışmalara rehber olması açısından önem arz ettiği düşünülmekte olup slow food konusunda çalışacak akademisyenlere katkı sunması hedeflenmektedir.
Kaynakça
- Al, U., & Coştur, R. (2007). Türk Psikoloji Dergisi’nin Bibliyometrik Profili. Türk Kütüphaneciliği, 21(2), 142-163.
- Aliyeva, N., & Kurgun, A. (2020). Slow food hareketinin gastronomi turizminin sürdürülebilirliği ile ilişkisi: Foça Örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 5(2), 234-251.
- Bornmann, L., & Leydesdorff, L. (2014). Scientometrics in a changing research landscape. Embo Reports, 15(12), 1228-1232.
- Buiatti, S. (2011). Food and tourism: The role of the “Slow food” association. In Food, agri-culture and tourism: Linking local gastronomy and rural tourism: Interdisciplinary perspectives. Springer Berlin Heidelberg, (92-101).
- Chrzan, J. (2004). Slow food: What, why, and to where? Food, Culture & Society, 7(2), 117-132.
- Çavuş, Ş., Kaya, B., & Demirtaş, B. (2019). Sürdürülebilir turizm açısından slow food hareketine bakış ve Türkiye uygulamaları. Internatıonal Black Sea Coastlıne Countrıes Symposıum, 2-5, 364-379.
- Demirhan, Y., & Taylan, Ö. (2017). Amerikanlaşmanın kültürel boyutu: Diyarbakır örneği. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi, 5(2), 87-105.
- Donthu, N., Kumar, S., Mukherjee, D., Pandey, N., & Lim, W. M. (2021). How to conduct a bibliometric analysis: An overview and guidelines. Journal of business research, 133, 285-296.
- Enes, E., & Yavuz, G. (2023). Slow food ve slow fashion: Sürdürülebilir yaşamın yeni trendleri. Art-e Sanat Dergisi, 16(31), 538-559.
- Güven, E. (2011). Yavaş güzeldir: Yavaş yemek"ten "yavaş medya"ya hızlı tüketime dair bir çözüm önerisi. Selçuk İletişim, 7(1), 113-121.
- Heitmann, S., Robinson, P., & Povey, G. (2011). Slow Food, Slow Cities and Slow Tourism. Research themes for tourism, 114-127.
- Hussain, A., & Fatima, N. (2011). A bibliometric analysis of the chinese librarianship. Chinese Librarianship: An International Electronic Journal (31), 1-14.
- Koç, F., & Öztürk, G. (2024). Gastronomiyi konu alan ulusal doktora tezlerinin bibliyometrik analizi. Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 25-50.
- Koseoglu, M. A., Rahimi, R., Okumus, F., & Liu, J. (2016). Bibliometric studies in tourism. Annals of tourism research, 61, 180-198.
- Leitch, A. (2003). Slow food and the politics of pork fat: Italian food and European identity. Ethnos, 68(4), 437-462.
- Lowry, L. L., & Lee, M. (2016). CittaSlow, slow cities, slow food: Searching for a model for the development of slow tourism. 40
- Mayer, H., & Knox, P. (2006). Slow cities: Sustainable places in a fast world. Journal of urban affairs, 28(4), 321-334.
- Mısır, S. (2021). Slow food algısının ölçülmesi ve yerel gıda alımına etkisi: Gökçeada örneği. (Yüksek Lisans Tezi). Yer: Gaziantep Üniversitesi.
- Özgen, L., Ergun, P., & Kaymaz, E. (2019). A drink befitting the slow food movement: Turkish coffee. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, 12(27), 624-636.
- Özgürel, G., & Avcıkurt, C. (2018). Yavaş yemek (Slow food) hareketinin yerli turistler (akademisyenler) tarafından algılanışı (perception of slow food movement by ındigenous tourists- ‘academicians’). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 6(4), 568-587.
- Özmen, Y., Birsen, H., & Birsen, Ö. (2016). "Yavaş hareketi": Çevreden kültüre hayatın her alanında küreselleşmeye başkaldırı. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 1(2), 38-49.
- Paslı, M. M. (2021). Sakin Şehir konulu lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(2), 1005-1017.
- Paul, B. D. (2014). From slow food to slow tourism. Annals of the university of oradea, Economic Science Series, 23(2), 137-144.
- Philippon, D. (2015). How local is slow food? Rcc Perspectives, (1), 7-12.
- Sassatelli, R., & Davolio, F. (2010). Consumption, pleasure and politics: Slow food and the politico-aesthetic problematization of food. Journal of Consumer Culture, 10(2), 202-232.
- Simonetti, L. (2012). The ideology of Slow Food. Journal of European Studies, 42(2), 168-189.
- Uçuk, C. (2023). A bibliometric analysis on slow food with vosviewer. Journal of Recreation and Tourism Research, 10(1), 14-29.
- URL-1: Slow Food, Slow Food, Erişim Tarihi: 10.05.2024, https://www.slowfood.com/our-history/
- URL-2: Wikimedia Commons, Slow Food, Erişim Tarihi: 10.05.2024, File:SlowFoodThera06676.JPG - Wikimedia Commons
- Uslu, A., & Karabulut, A. N. (2019). Slow food konseptine uygun restoranlarda, algılanan hizmet kalitesinin, markaya yönelik imaj, güven ve sadakate etkisi: Köyceğiz ilçesini ziyaret eden yabancı turistler üzerinde bir araştırma. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 18(72), 2166-2181.
- Ünal, M., & Zavalsız, Y. (2016). Küreselleşme karşıtı bir hareket: Yavaş hareketi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5(4), 889-912.
- Wallin, J. A. (2005). Bibliometric methods: Pitfalls and possibilities. Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology, 97(5), 261-275.
- Yakışıklı, İ. (2022). Slow food- yavaş yemek hareketi ve sürdürülebilir beslenme. İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi.
- Zengin, B., & Cengiz, M. (2021). Yavaş şehir (cittaslow) konusundaki lisansüstü çalışmaların bibliyometrik analizi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(4), 2235-2253.