Bu çalışmada üç farklı arpa (Hordeum vulgare L.) genotipinde (Bülbül-89, Tarm-92 ve Tokak 157/37) ısı şoku ön uygulamasının yüksek sıcaklık, tuz, kuraklık ve UV-B streslerine karşı çapraz tolerans oluşumu üzerindeki etkisi klorofil a floresansı tekniği ile araştırılmıştır. Yüksek sıcaklık stresi tüm genotiplerde Fo (minimum floresans) değerini kontrollere göre önemli derecede artırmış ancak ısı şoku ön uygulaması Fo değerini azaltmıştır. Yüksek sıcaklık stresine maruz bırakılan tüm arpa genotiplerinde Fm (maksimum floresans), Fv/Fm (fotosistem II’nin maksimum kuantum etkinliği) ve PI (performans indeksi) paramatrelerinin kontrollere göre önemli oranda azaltmıştır. Tarm-92’de ısı şoku uygulaması, yüksek sıcaklık stresi uygulaması ile karşılaştırıldığında daha yüksek Fm, Fv/Fm and PI değerlerine neden olmuştur. Bülbül-89 ve Tokak 157/37’de ise ısı şoku ön uygulaması Fm, Fv/Fm ve PI parametrelerini daha belirgin şekilde azaltmıştır. Sonuç olarak Fo, Fm, Fv/Fm ve PI parametrelerindeki değişimlerin, Tarm-92’de ısı şoku ön uygulamalarının termotolerans gelişimine neden olduğu söylenebilir.
Arpa klorofil floresansı kuraklık ısı şoku termotolerans UV-B
In this study, the effect of heat shock pretreatment on the occurence of cross tolerance to heat, salinity, drought, and UV-B stress in three barley (Hordeum vulgare L.) cultivars (Bülbül-89, Tarm-92, and Tokak 157/37) was investigated through the chlorophyll a fluorescence technique. Heat stress increased Fo (minimum fluorescence) significantly when compared to the controls of these barley cultivars, but heat shock pretreatment led to lower Fo values in all cultivars. Fm (maximum fluorescence), Fv/Fm (maximum quantum efficiency of photosystem II) and PI (performance index) were significantly decreased in all barley cultivars subjected to heat stress. In Tarm-92, heat shock pretreatment caused higher Fm, Fv/Fm and PI values than heat stress alone. On the other hand, heat shock pretreatment decreased Fm, Fv/Fm and PI more drastically in Bülbül-89 and Tokak 157/37. As a consequence, changes in Fo, Fm, Fv/Fm and PI may be attributed to thermotolerance development in Tarm-92 as a result of heat shock pretreatment.
Barley chlorophyll fluorescence drought heat shock thermotolerance UV-B
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 8 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |