Gıdalarda risk oluşturan faktörler fiziksel, mikrobiyolojik ve kimyasal olmak üzere üç ana başlık altında incelenmektedir. Fiziksel riskler, ambalajlama hataları ve hijyen tekniklerine
uyumun sağlanmadığı takdirde gerçekleşmektedir. Mikrobiyolojik risk olarak
mikroorganizma ve bunların toksinlerini saymak mümkündür. Kimyasal risk
faktörleri endüstriyel üretimde önemli bir yer tutmaktadır. Gıdaların doğal
yapısında bulunan kimyasal maddelerden ve gıdaların üretimleri sırasında proses
de yapılan yanlışlıklardan kaynaklanan faktörler, ağır metaller ve atıklar
ciddi risk grubunu oluşturmaktadır. Kimyasal tehlikeleri değerlendirdiğimizde
tarım zararlıları ile mücadelede kullanılan maddeleri gösterebiliriz. Sigara ve
egzoz dumanı, fabrika dumanları dioksin açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca;
polisiklik aromatik hidrokarbonlar önemli kanserojen madde grubunda yer
almaktadır. Bilinen en kanserojen polisiklik
aromatik hidrokarbon benzo(a)piren’dir. Bu madde toprakta, suda, egzoz ve
sigara dumanında, PVC üreten fabrika atıklarında bulunmaktadır. Klorlu kimyasal
maddelerden kaynaklanan tehlikeler arasında dioksin ve dioksin benzeri
maddeler, poliklorlu difeniller ve
naftalenler yer almaktadır. Dioksin, klor veya brom içeren endüstriyel
üretimlerde ara kimyasal olarak ve klorlu bir ortamda, organik bir maddenin
yanması sonucu meydana gelmektedir. Bu bileşiklere bağışıklık sistemini
baskılayıcı, hormonal sistemi bozucu etkileri nedeniyle gıdalarda bulunması
gereken miktarlarına sınırlama getirilmiştir. Yine bitki koruma ürünleri
kimyasal tehlikeler açısından endişe oluşturmaktadır. Bu ürünlerin meme kanseri
ve üreme bozukluklarına sebebiyet verecek kadar bitkilerde kalıntı
oluşturduğuna dair görüşler mevcuttur.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2017 |
Gönderilme Tarihi | 15 Şubat 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 1 |