In this study, the structure of Mn+2 doped [Mn(acs)2(H2O)4] acesulfame metal complex was investigated by EPR spectroscopy. Transition metal ion complexes have important applications in both science and technology. Some of these complexes are formed using paramagnetic metal ions Mn+2, VO+2, Cu+2, Fe+3, Cr+3 and therefore are analyzed with EPR spectroscopy to provide structural information. The synthetic sweetener acesulfame is widely used in food and medicine and has widely used in cosmetics. The reason for widespread use depends basically on that acesulfame is easily digested and is not deposited in the body. In addition, acesulfame used as ligands in transition metal complexes show thermochromic and solvatochromic properties. In this study, mixed ligand complex Mn(acs)2(H2O)4 was produced and crystallized and examined with EPR spectroscopy. Structure of the complex and behaviors at different temperatures were discussed.
Bu çalışmada Mn+2 katkılı [Mn(acs)2(H2O)4] asesülfam metal kompleksinin yapısı EPR spektroskopisi ile incelenmiştir. Geçiş metali iyon kompleksleri hem bilim hem de teknolojide önemli uygulamalara sahiptir. Bu komplekslerin bazıları, paramanyetik metal iyonları Mn+2, VO+2, Cu+2, Fe+3, Cr+3 kullanılarak oluşturulur ve yapısal bilgi sağlamak için EPR spektroskopisi ile analiz edilir. Sentetik tatlandırıcı asesülfam, gıda, tıp ve kozmetikte yaygın şekilde kullanılır. Yaygın kullanımın nedeni temel olarak asesülfamın kolayca sindirilmesine ve vücutta birikmemesine bağlıdır. Ek olarak, geçiş metali komplekslerinde ligandlar olarak kullanılan asesülfam, termokromik ve solvatokromik özellikler gösterir. Bu çalışmada, karışık ligandkompleksi Mn(acs)2(H2O)4 üretilmiş ve kristalleştirilmiştir. Daha sonra EPR spektroskopisi ile incelenmiştir. Kompleksin yapısı ve farklı sıcaklıklardaki davranışları tartışılmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 17 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 1 |