Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

GÜMÜŞHANE İLİNİN TARIMSAL POTANSİYELİ VE YATIRIM OLANAKLARI

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 2, 465 - 484, 31.12.2020
https://doi.org/10.30561/sinopusd.806307

Öz

Gümüşhane ili; bozulmamış doğal yapısı, iklimsel özellikleri, coğrafi konumu, bitki örtüsü ve toprağın verimliliği açısından yatırımcılara büyük bir potansiyel sunmaktadır. Geniş otlak ve yaylalara sahip olan Gümüşhane’de 174.389 hektar mera alanı bulunmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) illeri arasında mera varlığı en fazla olan il Gümüşhane’dir. Avrupa’nın en büyük organik çiğ süt üretim tesisi Gümüşhane’de bu-lunmaktadır. Hayvancılık işletmelerinin kaba yem ihtiyacı yılın sekiz ayı meralardan ve ekili arazilerden karşılanmaktadır. Organik tarım ve hayvancılık için ihtiyaç duyulan ta-rımsal üretim girdileri doğal olarak il içerisinden karşılanmaktadır. Bu çalışmayla, Gümüş-hane ilinin tarımsal potansiyeli ve yatırım olanakları elde edilen veriler ışığında değerlendi-rilerek, ilin tarımsal kalkınma ve kırsal gelişim olanağını belirlemek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda ilin organik hayvancılık ve arıcılık için uygun mera ve yaylalara sahip olması, aromatik ve tıbbi bitkilerin üretimi için uygun arazilerin bulunması, meyve suyu işleme sanayisinin gelişmiş olması, pestil-köme üretiminde markalaşmış olması, balık için uygun su kaynaklarının bulunması, tarımda kimyasal gübre ve bitki koruma ürünü kullanımın son derece düşük olması, çeşitli bitkisel ürünlerin yetiştirilmesine uygun çok sayıda kapalı havzaya sahip olması, tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması ve Yatırım Teşvik Sisteminde 5. Bölge içinde bulunması ve kalkınmada öncelikli iller arasında yer alması ilin yatırım olanaklarını artırmaktadır. Elde edilen bu bulgular Gümüşhane’nin tarımsal potansiyelinin ve sağlanan desteklemelerin yatırım yapmaya uygun olduğunu ortaya koymaktadır.

Kaynakça

  • Aydın, H. (2014). Gümüşhane ili su kaynakları ve su ürünleri sektörünün mevcut durumu. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4 (2), 176-182.
  • Demir, N., ve Sancar, C. (2012). Gümüşhane ili ve çevresinde süt sığırcılığı yapan işletme-lerin sosyal ekonomik ve teknik analizi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 23 (2), 18-28.
  • DOKAP, (2019). DOKAP bölgesi tarımsal üretim ve tarımsal sanayi yatırım potansiyeli araştırma projesi. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, 2019 Faaliyet Raporu.
  • Irkın, H., Karabulut, A., Murathan, İ., Taşkoyan, N., Yalvaç., H., Sevil, Ş. (2010). Gümüş-hane’de organik tarım. Gümüşhane: İl Tarım Müdürlüğü Yayınları.
  • Gümüşhane Valiliği. (1999). Cumhuriyetin 75. yılında Gümüşhane. İstanbul: Ekspres Ofset.
  • Merdan, K. (2007). Gümüşhane’nin ekonomik yapısı ve organik tarım. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı.
  • Merdan, K. (2014). Türkiye’de organik tarımın ekonomik analizi: Doğu Karadeniz uygu-laması. Yayınlanmamış doktora tezi, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilim-ler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı.
  • Merdan, K., ve Okuroğlu, M. S. (2016). Alternatif turizm çeşitlerinin Gümüşhane turizmine etkisi üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergi-si, 20 (3), 961-984.
  • Mete, T. (2019). Gümüşhane ilinde tarımsal faaliyetlerin coğrafi esasları. Yayımlanma-mış yüksek lisans tezi, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Anabilim Dalı.
  • Okçu, M. (2012). Gümüşhane ilinin tarımsal yapısı. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2 (2), 93-103.
  • Okçu, M. (2016). Gümüşhane florasında yabani olarak yetişen rezene (foeniculum spp.)’ lerin bazı özeliklerinin belirlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Ensti-tüsü Dergisi, 6 (1), 1-12.
  • Seminer, (2004). Gümüşhane ilinin ekonomik kalkınması. İktisadi Araştırmalar Vakfı, Gümüşhane, https://iav.org.tr/yonetim/dosya/seminer/ gumushane.pdf, 05 Eylül 2020.
  • Soydaş, V. (2019). Gümüşhane ili yerel fasulye genotiplerinin morfolojik ve tarımsal özel-likler yönünden karakterizasyonu. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Fen Bilimler Enstitüsü.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (2020). Hayvansal üretim verileri. http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist, 05 Eylül 2020. Türkiye İstatistik Kurumu (2020). Bitkisel üretim verileri. http://www.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul, 05 Eylül 2020.
  • https://www.doka.org.tr/bolgemiz_Gumushane-TR.html, 26 Ağustos 2020.
  • https://www.kalkinmakutuphanesi.gov.tr/assets/upload/dosyalar/14-dokap-tab-sektor-analizleri.pdf, 05 Eylül 2020.
  • https://www.tarimtv.gov.tr/tr/video-detay/turkiye-nin-pestil-ve-komesi-gumushane-den-11074, 03 Eylül 2020.
  • https://gumussums.com/hakkimizda, 03 Eylül 2020.
  • https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/gumushane/turizmaktiviteleri/dagcilik-turizm, 04 Eylül 2020.
  • https://dengemusavirlik.com/gumushane-bolgesi-icin-desteklenen-yeni-yatirim-tesvikleri. htm, .03 Eylül 2020.
  • https://www.utikad.org.tr/Detay/Sektor-Haberleri/16772/gumushane-52-tunel-ile-turkiye-ye-baglaniyor, 04 Eylül 2020.
  • https://www.tarimorman.gov.tr/SGB/TARYAT/Belgeler/il_yatirim_rehberleri/gumushane.pdf , 02 Eylül 2020.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Kurtuluş Merdan 0000-0002-4513-0920

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 6 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Merdan, K. (2020). GÜMÜŞHANE İLİNİN TARIMSAL POTANSİYELİ VE YATIRIM OLANAKLARI. Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(2), 465-484. https://doi.org/10.30561/sinopusd.806307

                                                 

                        Bu eser Creative Commons BY-NC-SA 2.0 (Atıf-Gayri Ticari-Aynı Lisansla Paylaş) ile lisanslanmıştır.