Bu çalışma, beş yıldızlı oteller için soğuk zincir ürünlerini tedarik etmek amacıyla kanıta dayalı bir tedarikçi seçimi gerçekleştirmektedir. Araştırmanın ilk aşaması üç tedarikçinin Analitik Hiyerarşi Süreci aracılığıyla değerlendirilmesini içerirken, ikinci aşama katılımcı-ların tedarikçi tercihlerini sıralamak için ELECTRE I yöntemini içermektedir. Bulgularımız soğuk zincir ürünü olan taze meyve ve sebzelerle sınırlıdır. Çalışmanın Örneklemini Antal-ya-Türkiye'de faaliyet gösteren ve soğuk zincir ürünü dış kaynaktan temin eden 7 adet beş yıldızlı otelin satın alma uzmanları oluşturmaktadır. Çalışma için gerekli olan veriler, söz konusu satın alma uzmanlarının katıldığı iki toplantı sonucunda elde edilmiştir. İlk toplantıda, otellerin soğuk zincir ürününe yönelik satın alma kriterlerinin belirlenmesine ve kriterlerin karşılaştırılmasına odaklanıldı. İkinci toplantıda, üç alternatif tedarikçinin her kritere göre ikili karşılaştırması yapıldı. AHS yöntemi, Kalite (K1) ve Teslimat (K2) kriterlerinin eşit ağırlıkta olduğunu ve en önemli kriterler olduğunu göstermiştir. ELECTRE I yöntemi, nihai tercih sıralamasını Tedarikçi 1>Tedarikçi 3>Tedarikçi 2 olarak vermektedir. Bu sonuca göre, Tedarikçi 1 firmasının yaş meyve ve sebze tedarikine yönelik hizmet alımında en uygun tedarikçi olduğu görülmektedir. Yapılan literatür taramasında, özellikle turizm sektöründe soğuk zincir hizmet alımı ve bu alana yönelik tedarikçi seçimini konu alan Türkçe ve yabancı literatürde akademik bir çalışmanın olmadığı görülmüş ve bu durum çalışmanın çıkış noktasını oluşturmuştur. Turizm sektöründe tedarikçi seçimi, tedarikçilerin rolü gibi çalışmalar gerçekleştirilmiş olsa da soğuk hizmet alımında tedarikçi seçiminde hala kapatılması gereken önemli bir boşluk bulunmaktadır. Bu bakımdan bu çalışmanın literatürde önemli bir boşluğu dolduracağı düşünülmektedir.
Soğuk Zincir Tedarik Zinciri Yönetimi AHP ve ELECTRE I Turizm Konaklama İşletmeleri
This study performs an evidence-based supplier selection (SS) for five-star hotels to pro-cure cold chain products (CCP). In this research, while the first phase includes evaluating three suppliers through the Analytic Hierarchy Process (AHP), the second covers ELECTRE I to rank participants’ supplier preferences. Our findings are limited to fresh fruits and vegetables as CCP. The sample consists of the purchasing specialists of 7 five-star hotels operating in Antalya-Turkey that depend on CCP. We collected the data through two face-to-face meetings. The first meeting focused on identifying and comparing the hotels’ CCP procurement criteria. In the second meeting, we performed pairwise comparisons of three alternative suppliers by each criterion. The AHP demonstrates Quality (K1) and Delivery (K2) are the most important criteria with equal weights for CCP procurement. The ELEC-TRE I method yields the final preference ranking as Supplier 1>Supplier 3>Supplier 2. Overall, we conclude Supplier 1 to be the most suitable supplier for participating hotels for CCP procurement.The starting point of this study is the apparent paucity of research in the relevant literature on CCP procurement and SS in the tourism sector. Despite a few at-tempts to bring insights into SS in the sector, there is still a substantial gap in SS for CCP. We believe this study would cultivate a way of closing such a gap in the literature.
Cold Chain Supply Chain Management AHP and ELECTRE I Tourism Accommondation Businesses
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ekonomik Demografi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 17 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 13 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: Eğitim Bilimleri Özel Sayısı |