BibTex RIS Kaynak Göster

Son Zamanlarda Telif Edilmiş Bazı Kitaplarda Deccâle Dair Hadis ve Değerlendirmeler

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 4, 161 - 169, 01.12.2011

Öz

mıştır. Bu makalede Korsch’un özellikle eleştirel çalışmaları Marx sisteminin yeni yorumları halinde yer alır. Yazara göre proletarya bilinci ile Marksizm’in felse- fi-ontolojik özdeşliği açısından herhangi bir dayanak noktası bulunmamaktadır. Marksizm sadece maddeci toplum bilimidir. Belirli toplumsal ilişkilerin kesin am- pirik incelenişi olarak felsefi dayanaklara ihtiyacı yoktur. Materyalist diyalektik yöntem “davranma deneyimi ya da davranış yoluyla deneyim” kategorisiyle geniş- letilmiş olan ve tarihi özgürleştiren ampirik bir yönteme doğru geliştirilir. Dola- yısıyla genel olarak Marksizm diye bir şey söz konusu değildir. Bu yüzden Mark- sist teori ve pratiğin en etkili olan noktalarından bazılarını ele alıp değerlendirir. (s. 81). Bu temel noktalar şunlardır: 1. Marksizm’in tüm önermeleri spesifiktir. 2. Marksizm pozitif değil eleştireldir. 3. Marksizm’in araştırma konusu pozitif haliyle mevcut kapitalist toplum değil, kanıtlanabilir bir biçimde işleyen parçalanma ve çürüme eğilimleri içerisinde ifşa edilmiş şekliyle çökmekte olan kapitalist toplum- dur. 4. Marksizm’in asli amacı mevcut dünyaya dönük bir tefekkür hazzı değil bu dünyanın aktif dönüşümüdür.” . “Günümüz dünyasındaki krizde (1934) proleter sınıf mücadelelerinin karşısında görevimiz, devrimci Marksçı teorimize ona uygun bir biçim ve ifade kazandırmak ve bunu yaptıktan sonra da devrimci proletaryanın kavgasını yaymak ve başarıya ulaştırmaktır.” (s. 97). Korsh, aslında

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 4, 161 - 169, 01.12.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALELERİ
Yazarlar

Roberto Tottoli (çev. İbrahim Kutluay) Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2011
Gönderilme Tarihi 2 Nisan 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 2 Sayı: 4

Kaynak Göster

ISNAD Kutluay), Roberto Tottoli (çev. İbrahim. “Son Zamanlarda Telif Edilmiş Bazı Kitaplarda Deccâle Dair Hadis Ve Değerlendirmeler”. Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2/4 (Aralık 2011), 161-169.

Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.