BibTex RIS Kaynak Göster

İslam İtikadında Sünnet

Yıl 2012, Cilt: 3 Sayı: 5, 237 - 241, 01.06.2012

Öz

İslam dininde sünnetin yeri, değeri ve bağlayıcılığını konu almaktadır. Sünnet, kitap içerisinde, yaygın İslami algıya paralel biçimde, Kur’an’ın mücmelini beyan, âmmını tahsis, mutlağını takyid eden bir yere ko- numlandırılmış ve ayetlerin ardından ikinci seviyede bilgi kaynağı ola- rak kabul edilmesi suretiyle değeri belirlenmiştir. Sünnetin bağlayıcılığı noktasında mütevatir ve ahad ayrımı gözetilmiş, bu ayrım çerçevesin- de İslam düşünce tarihinde mezheplerin mütevatir ve ahad haberlerin bağlayıcılığına dair görüşlerine yer verilmiştir. Burada yapılan değer- lendirmelerde asıl inceleme konusu edilen, mütevatir ve ahad/sahih ahad haberlerin itikadi konulardaki değer ve bağlayıcılığının bulunup bulunmadığıdır. Bununla birlikte mütevatir ve ahad/sahih ahad haber- lerin ameli konulardaki kaynaklık değerine de yeri geldikçe değinilmiş- tir. Sonuç olarak yazar, gerek amelde gerekse itikatta mütevatir ve sahih ahad haberlerin zan değil ilim ifade edeceği görüşünde karar kılmış ve bunu delilleriyle ortaya koymuştur. Bu kabul ise nihayetinde, mütevatir ve sahih ahad haberlerin bağlayıcılığı sonucuna götürmüştür

Yıl 2012, Cilt: 3 Sayı: 5, 237 - 241, 01.06.2012

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALELERİ
Yazarlar

Hamdi Gündoğar (tanıtan: Muzaffer Barlak) Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2012
Gönderilme Tarihi 2 Nisan 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 3 Sayı: 5

Kaynak Göster

ISNAD Barlak), Hamdi Gündoğar (tanıtan: Muzaffer. “İslam İtikadında Sünnet”. Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 3/5 (Haziran 2012), 237-241.

Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.