Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

“Üç İstanbul”dan Üç Devre Bakmak (Tanıtan: Kudret SAVAŞ)

Yıl 2014, Cilt: 5 Sayı: 9, 160 - 165, 12.05.2015

Öz

gençlerin aracılığıyla anlatılır eserde. Adnan ve Tevfik Hoca genç kuşakların ya- şadıkları ruhsal karmaşayı anlatmada önemli bir rol üstlenir. Tevfik Hoca’nın üç arkadaşıyla birlikte ve onların zorlamasıyla gittiği eğlence mekânında sarhoş ol- duktan sonra söylediği “Yazık bu kafaya Zeyd’in, Amr’ın dayağını tasrif etmek- le, İsaguci ezberlemekle ömrün geçti Tevfik, heder oldun Tevfik ” cümlesi gerçekte birçok karakter tarafından sergilenen muhafazakâr görüntünün gerçekte benim- senen bir ruh haliolmayıp sadece imkânsızlıklardan kaynaklandığı izlenimini ver- mektedir. Bu muhafazakârlık, kişilerin farklı ortamlara girme ve imkânlara sahip olamamasından kaynaklanan bir zorunluluktur adeta. Nitekim Tevfik, o zamana kadar kendisine çok uzak olan eğlence ve kadınlarla birlikte olma fırsatına eri- şince kendi benliğini, birikimini oluşturan değerleri ilk fırsatta elinin tersiyle iter. Bunu yazar Tevfik’in dilinden “ Fıkha kızıyor, nahve köpürüyor, medreseye tükü- rüyor…” şeklinde anlatır. İmkânsızlıklar içinde yaşamaya çalışan Tevfik “Hoca” kendine yabancı olan ve bedensel zevklerle dolu yeni bir çevreye girdiğinde geç- mişini ve geçmişinin inşa ettiği Tevfik’i bir kalemde siliyor, Allah’a sövmekten bile geri kalmıyordu. Bölümün sonunda Tevfik artık kararını vermiştir: “ …Kokla, şu

“Üç İstanbul”dan Üç Devre Bakmak

Yıl 2014, Cilt: 5 Sayı: 9, 160 - 165, 12.05.2015

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm KİTAP TANITIMI VE DEĞERLENDİRME
Yazarlar

Mithat Cemal Kuntay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 12 Mayıs 2015
Gönderilme Tarihi 12 Mayıs 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 5 Sayı: 9

Kaynak Göster

ISNAD Kuntay, Mithat Cemal. “‘Üç İstanbul’dan Üç Devre Bakmak (Tanıtan: Kudret SAVAŞ)”. Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 5/9 (Mayıs 2015), 160-165.

Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.