BİR TOPLUMSAL DEĞİŞİM HAREKETİ OLARAK MALAY TOPLUMUNDA SİYASAL İSLAM
Öz
Bu çalışmada son yarım asırdır Malezya toplumunda, sosyo-ekonomik ve kültürel olarak büyük değişiklere öncülük eden İslamileşme hareketi incelenecektir. 19. yüzyıldan itibaren birçok İslam ülkesinde tartışılan İslamileşme düşüncesi en başarılı uygulama alanını şüphesiz Malezya’da bulmuştur. Malay dünyasında kökleri 7. yüzyıla dayanan İslam, Malezya toplumunda bir bütün olarak kurumsallaşması ancak bağımsızlık sonrasında başlayan davet ve tebliğ çalışmalarıyla olmuştur. Ülkede nüfusun yarısını oluşturan gayrimüslimlere rağmen Müslüman Malaylar yarım asır süren bir mücadele sonrasında toplumu dönüştürmeyi başarmıştır.1970’li yıllarda Ezher gibi İslami üniversitelerden mezun olan öğrencilerin başlatmış olduğu davet ve tebliğ çalışmaları ile başlayan kamusal alanın İslamileşmesi süreci 1980’li yıllarda eğitim alanında İslamileşmeyi getirmiştir. Liberal milliyetçi UMNO partisi ve PAS İslam partisinin öncülük ettiği sürece 1990’lı yıllarda İslamileşmenin, finans ve yargı dahil birçok alanda kurumsallaşmasını sağlamıştır. Bu çalışmada Malezya Müslümanlarının İslamileşme tarihi ve İslamileşmenin modern dönemde toplumsal dönüşüm üzerindeki etkisi incelenecektir. Ayrıca bu değişim sürecinin nedenleri ve bu değişime öncülük eden kişi ve kurumlar tartışılacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Adelaar, K. (n.d.). Malay - the national language of Malaysia.
- Abbotta, Jason P.; Sophie Gregorios-Pippasb. (2000). Islamization in Malaysia: processes and dynamics. Contemporary Politics, 135–151.
- Bin Ahmad, Z.-A. (1928). Jawi Spelling. Journal of the Malayan Branch of the Royal Asiatic Society, 81-104.
- el-Attas, S. (2004). Islam and Secularism. Kuala Lumpur: International Institute of İslamic Thought and Civilization.
- Freedman, A. (2009). Civil Society, Moderate Islam, and Politics in Indonesia and Malaysia. Journal of Civil Society, 107-127.
- Gomez, E. (2007). Politics in Malaysia, The Malay dimension. Canada: Taylor & Francis Group.
- Hashim, R. (n.d.). The Reformation Of Muslim Education In Malaysia: Ensuring Relevance And Overcoming Challenges.
- Hiroko, K. (2017). Problems Of Islamic Education In Colonial And Post-Colonial Malaysia: An Analysis Based On Al-Attas’s Notion Of Knowledge. Qalbu, 82-107.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Metin Zengın
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
24 Temmuz 2019
Gönderilme Tarihi
26 Mart 2019
Kabul Tarihi
17 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 2