Güncel Sayı

Cilt: 05 Sayı: 02, 7.02.2024

Yıl: 2023

SKETCH: Şehir ve Bölge Planlama Dergisi hakemli ve açık erişimli bir dergi olup, elektronik ortamda senede iki kere (Haziran ve Aralık aylarında) yayınlanmaktadır. 

 

SKETCH: Şehir ve Bölge Planlama Dergisi, farklı ölçeklerdeki yapılı mekânın planlaması ve tasarımına ilişkin alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel niteliklere sahip çalışmaları yayımlayarak şehir ve bölge planlama ve kentsel tasarım disiplinlerinde akademik bilgi birikimine katkıda bulunmayı; aynı zamanda şehir ve bölge planlama ana alanının çeşitli dallarında yürütülen özgün çalışmaların yer aldığı ve tartışıldığı bilimsel bir ortam oluşturmayı amaçlamaktadır.  Bu amaç doğrultusunda, şehir ve bölge planlama konusundaki tüm alanlarına ve bu alanların katılımı ile oluşturulan disiplinlerarası ve çoklu-disiplinli tüm çalışmalara dayalı bilimsel yazılara açıktır.


Yazarlar orijinal, yayınlanmamış planlama ve tasarım alanının mekansal, toplumsal, ekonomik ve çevre ile ilişkili konularına ek olarak aşağıdaki konular dahil olmak üzere ve bununla sınırlı olmayan displinlerarası makaleler sunabilirler.



- İmar Kanunu ve İlgili Yönetmelikleri
- Planlamanın Yasal ve Kurumsal Çerçevesi
- Mülkiyet Hakları ve Kalkınma
- Bölge Planlama ve Bölge Çalışmaları
- Kırsal Yerleşim ve Kırsal Planlama
- Kentsel Teknik ve Sosyal Altyapı
- Ulaşım Planlaması ve Tasarımı
- Kentsel Koruma
- Kent Tarihi ve Kent Arkeolojisi
- Kent Ekolojisi
- Sürdürülebilir Kalkınma ve Sürdürülebilir Yerleşim
- Kentsel Estetik ve Kentsel Peyzaj
- Kentin Gelişimi ve Yönetimi
- Kentsel Tasarım Rehberi
- Planlama Pratikleri ve Uygulamaları
- Kentsel Miras ve Kimlik Çalışmaları
- Kentsel Morfoloji, Kentin Yapısı ve Biçimi
- Kentsel Yenileme, Kentsel Dönüşüm
- Kent ve Bölge Planlaması ve Kentsel Tasarım Eğitimi


Dergide, ilgili tüm akademik alanlardan, şehir ve bölge planlama ve kentsel tasarım yazınının gelişmesine katkıda bulunacak yazarların yer alması teşvik edilmektedir.

Yazarların, makale gönderimi, hakemlik ve yayınlama süreçlerindeki gecikmeleri önlemek için bu talimatları dikkatli bir şekilde takip etmesi ve dergi taslak dosyalarını kullanması önerilmektedir.


İndirmek için likler: 


Başlık Sayfası Dosyası

Tam Metin Dosyası

Telif Hakkı Formu Dosyası

Hakemlere Yanıt Dosyası



1. Yazının Gönderimi


Derginin yazım dili Türkçe ve İngilizce (Birleşik Krallık)’tır. Yayınlanmak üzere gönderilen yazılar, bir araştırmaya dayandırılmalı ve şehir ve bölge planlama ile ilişkili tüm alanlara ve bu alanların katılımı ile oluşturulan tüm çalışmalara dayalı bilimsel bir bakış açısı içermelidir.

Dergiye gönderilecek yazılar, bilimsel araştırma, yöntem ve teknikler kullanılarak, son araştırma ve gelişmeleri yansıtan ve dolayısıyla çağdaş gelişmeleri takip eden, kendi alanı içinde bir boşluğu dolduracak araştırmaya dayalı özgün ve yaratıcı çalışma koşullarını taşır bir şekilde hazırlanmalıdır.

Dergiye gönderilen yazıların daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ve yayıma kabul edilmemiş olması; ayrıca değerlendirilmek üzere herhangi bir yere de gönderilmemiş olması gerekmektedir.


Dergiye göndeirlen yazılar tüm yazarlar tarafından okunmuş ve onlaylanmış olmalıdır. Bu amaçla hazırlanan [SJCRP] Copyright Form - Telif Hakkı Formu yazı sisteme yüklenirken beraberinde yüklenmelidir. 

Dergi kapsamında araştırma makaleleri, derlemeler, görüş makaleleri, teknik notlar ve kitap özetlerini kabul edilmektedir. Çeviri makaleler kabul edilmemektedir.

Yazarlar, Dergi Elektronik Başvuru Sistemini kullanarak makaleleri göndermelidir. Elektronik Sistem üzerinden gönderilmeyen yazılar değerlendirmeye alınmayacaktır.

Yayın Kurulu, yayınlanan yazılarda yer alan görüş ve düşüncelerden sorumlu değildir.



2. Araştırma Makalesi ve Derleme

Makale [SJCRP] Full Text File - Tam Metin doyası kullanılarak hazırlanmalıdır. Makale yazımında bu dosya içerisinde belirtilen kurallara uyulmalıdır.

Makale içerisinde yazar(lar)ın ad(lar)ı, unvan ve kimlik bilgileri (bölüm, fakülte, üniversite, şehir ve ülke) ve e-posta adres(ler)i bulunmalıdır. Makale ana metni ile birlikte bu bilgileri içerecek şekilde [SJCRP] Title Page - Başlık Sayfası dosyası da yüklenmelidir.

Makale ana metninde, teşekkürler ve özel notlar olmamalıdır. Bu tür ifadeler [SJCRP] Title Page - Başlık Sayfası dosyasında belirtilmelidir.



3. Görüş Makalesi ve Teknik Not


Görüş makaleleri ve teknik notlar 3.000-5.000 kelime aralığında olmalıdır. Görüş makaleleri ve teknik notlar hazırlanırken makale yazın kurallarına uyulmalıdır ve makale yazım taslak dosyaları kullanılmalıdır.



4. Kitap İncelemesi


Kitap incelemesi 500-1.000 kelime arasında olmalıdır. Kitap incelemesi mimarlık, planlama ve tasarım alanlarına katkı sağlayacak bir kapsamda hazırlanmalıdır. Kitap incelemesi teslimlerinde de makale yazımında kullanılan formlar ve yazım kuralları geçerlidir. Kitap kapağının bir fotoğrafı, metin içerisinde jpeg formatında yer almalıdır. Başlık, yazar, kaynak, yayın evi, tarih, sayfa sayısı ve ISBN numarası aşağıdaki örnekte olduğu gibi yer almalıdır.

Kitap Tam Adı
Yazarın Adı Soyadı, 1985
Şehir: Yayıncı
XX sayfa
Baskı / e-kitap
ISBN 0-111-1111-1111



4. Hakem Değerlendirme Süreci


Dergi Yayın Kurulu tarafından biçim ve alanlar açısından uygun bulunan araştırma makaleleri ve derlemler, bilimsel uygunluğu değerlendirilmek üzere konunun uzmanı hakemlere (en az iki hakeme) yazar isimleri gizli olacak şekilde (karşılıklı bilinmezlik ilkesi, kör hakemlik yöntemi uygulanır / double blind method) ve eser kayıt no. belirtilerek gönderilir. Karşılıklı bilinmezlik ilkesi gereği hakem ve yazarın her ikisinin de kimlikleri gizli kalır. Hakemler, gönderilen yazıları yöntem, içerik, özgünlük ve yayın etiği açısından inceleyerek, yayına uygun olup olmadığına karar verir. Bir makaleyi kabul veya reddetmek kararı hakemlerin önerilerine dayanır. Danışman olarak atanan iki hakem de yazı için YAYIMLANABİLİR görüşünde ise, makale çıkarılacak ilk sayıda yayımlanmak amacı ile sıraya konulur. Hakemler arasında görüş ayrılıkları meydana gelirse; yani bir hakem YAYIMLANABİLİR ve diğer hakem YAYIMLANAMAZ şeklinde görüş bildirmişler ise üçüncü bir hakem atanır ve bu hakemin raporuna göre karar verilir. Her iki hakem YAYIMLANAMAZ görüşünde ise, bu durumda editör Dergi Yayım Kurulu’nu bilgilendirir. Yayımlanması için düzeltilmesine karar verilen yazıların ise, yazarları tarafından en geç 30 gün içerisinde teslim edilmesi gereklidir. Yazar düzeltilmiş makalesini yüklerken [SJCRP] Response to Reviewers - Hakemlere Yanıt dosyasını da yüklemek zorundadır. Düzeltilmiş tam metninde hiçbir açıklama ya da değişiklik notu bulunmamalıdır. Düzeltilmiş metin, değişiklikleri isteyen hakemlerce tekrar incelenebilir. Yazarlar, hakem ve Yayın Kurulu’nun eleştiri, değerlendirme ve düzeltmelerini dikkate almak zorundadırlar. Katılmadığı hususlar olması durumunda, yazar bunları gerekçeleri ile [SJCRP] Response to Reviewers - Hakemlere Yanıt dosyasında belirtmelidir.

Görüş makaleleri, teknik notlar ve kitap özetleri Yayın Kurulu ve değerlendirme sürecine davet edilen en az iki Danışma Kurulu üyesince yapılır ve karara bağlanır.



5. Telif Hakları ve İntihal Kontrolü


Dergide yayımlanan yazıların telif hakkı dergiye aittir.

Dergi hak sahibi olarak, yazarın eserde telif hakkını saklı tuttuğunu belirten [SJCRP] Copyright Form - Telif Hakkı Formu imzalatır. Bu anlaşma, yazarın eserde telif hakkını saklı tuttuğunu belirten özel bir lisans sözleşmesidir.

Yayınlanacak makaleler basılmaya hazır olur olmaz dergi internet sitesinde yayınlanır. Böylelikle makalenin yayınlanacağı ilgili sayı elektronik olarak yayınlanmadan önce DOI sistemi ile yazılar erişilebilir kılınır.

Tüm yazılar Dergi Sekreteryası tarafından ITHENTICATE programı ile kontrol edilir. %20 benzerlik oranı üstünde benzerlik olan yazılar iade edilir. Yazıların içeriğinden yazar(lar) sorumludur. Daha önceden yayınlanmış materyaller; metin, tablolar, görseller vb. için yazar ve yayıncılardan izin almak yazarın sorumluluğundadır.



6.Yayın ücretleri


Dergi için başvuru ve sayfa ücreti bulunmamaktadır.

Açık Erişim

SKETCH: Şehir ve Bölge Planlama Dergisi açık erişimli bir dergi olup, derginin tüm içeriği kişiler ve kurumlar tarafından ücretsiz erişilebilir. Tüm kullanıcılar, yazarlardan ya da dergi yönetiminden izin almaksızın dergide yayınlanan yazıların tam metinlerini okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, dağıtabilir, çıktı alabilir, arayabilir ve bağlantı verebilir. Dergi erişim politikasında BOAI açık erişim yaklaşımı benimsenmektedir.

Dergi içeriği ve dergide yayınlanan her makale Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0) kapsamında lisanslanmaktadır. Buna göre yayınlanan eserlerin gayri ticari paylaşımı ve kullanımı atıf gösterilmek koşuluyla serbesttir.


Telif Hakkı ve Lisans

Dergiye yazı teslimi, çalışmanın daha önce basılmadığı, eş zamanlı olarak başka bir yerde yayınlanması için başvurulmadığı ve Dergide yayınlanmasının tüm yazarlar tarafından uygun bulunduğu anlamına gelmektedir. Yazar(lar), çalışmanın yayınlanmasının kabulünden başlayarak, yazıya ait her hakkı Mersin Üniversitesi Şehir ve Bölge PLanlama Bölüm Başkanlığına devretmektedir(ler). Yazar(lar), izin almaksızın çalışmayı başka bir dilde ya da yerde yayınlamayacaklarını kabul eder(ler). Telih hakkı devri için yazar(lar) yazı ile birlikte Telif Hakkı Devir Formunu da imzalayarak sisteme yüklemek zorundadır.

Dergi içeriği ve dergide yayınlanan her makale Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0) kapsamında lisanslanmaktadır. Buna göre yayınlanan eserlerin gayri ticari paylaşımı ve kullanımı atıf gösterilmek koşuluyla serbesttir.


İntihal ve Etik İlke Kontrolü

Dergiye gönderilen yazılar, hakem değerlendirmesi öncesinde yayın kurulu tarafından etik kurallar açısından incelenir; intihal kontrol yazılımı  iThenticate ile kontrol edilir ve ilgili rapor hakemlerin ve yazarın değerlendirmesi amacıyla sisteme yüklenir. Yazı içeriklerinden yazar(lar) sorumludur. Daha önceden yayınlanmış materyaller; metin, tablolar, görseller vb. için yazar ve yayıncılardan izin almak yazarın sorumluluğundadır.


Yayın Ücreti

"Sketch: Journal of City and Regional Planning" açık erişimli bir dergi olup; yazı gönderimi, değerlendirme süreci ya da yayın için ücret alınmamaktadır. Hakem değerlendirmesi ya da DOI numarası için ücret talep edilmemektedir. Her türlü yazı gönderme, değerlendirme ve yayın işlemleri ücretsizdir.

SKETCH: Şehir ve Bölge Planlama Dergisi açık erişimli bir dergi olup; yazı gönderimi, değerlendirme süreci ya da yayın için ücret alınmamaktadır. Hakem değerlendirmesi ya da DOI numarası için ücret talep edilmemektedir. Her türlü yazı gönderme, değerlendirme ve yayın işlemleri ücretsizdir.