Etik İlkeler ve Yayın Politikası


YAYIN ETİĞİ
Scientific Journal of Finance and Financial Law Studies etik konular, hatalar ve geri çekilmeler konusunda en iyi uygulamaları sağlamaya kendini adamıştır.
İntihal, tüm biçimleriyle etik dışı yayıncılık davranışı oluşturur ve kabul edilemez. İlgili tüm tarafların etik davranış standartlarına uyması beklenir: Editörler, Yazarlar ve Hakemler.
Editörler, yazarlar ve hakemler için özetlenen aşağıdaki etik konuları, dergi editörlerine yönelik COPE Davranış Kurallarını temel almaktadır.
Editörler, yazarlar ve hakemler aynı zamanda Scientific Journal of Finance and Financial Law Studies gönderim kurallarına da uyacaklardır.

Editörün Görevleri:

Yayın Kararları: Editörün makaleyi kabul etme, reddetme veya değişiklik talep etme konusunda tam sorumluluğu ve yetkisi vardır. Editör şüpheye dayalı makaleleri reddetmez, görevi kötüye kullandığına dair kanıtları olması gerekir.
Makalelerin İncelenmesi: Editör, Scientific Journal of Finance and Financial Law Studies 'e gönderilen her makalenin, yazarların cinsiyeti, cinsiyeti, ırkı, dini, vatandaşlığı vb. dikkate alınmaksızın entelektüel içeriği açısından incelenmesini sağlar. Editör ayrıca her yazının başlangıçta editör tarafından özgünlük açısından değerlendirilmesini sağlar ve bunu yapmak için uygun yazılımı kullanır. Masa incelemesinin ardından makale, makalenin kabul edilmesi, reddedilmesi veya değiştirilmesi yönünde bir öneride bulunmak üzere kör hakem değerlendirmesine iletilir.
Etik Yönergeler: Editör, yayınladığı tüm araştırma materyallerinin uluslararası kabul görmüş etik yönergelere uygun olmasını sağlayacaktır. Editörler, gönderilen bir makale veya yayınlanmış makaleyle ilgili etik şikayetler sunulduğunda makul yanıt veren önlemleri alır.
Gizlilik: Editör, yazarlar tarafından gönderilen yazılara ilişkin bilgilerin, ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editör danışmanları ve yayıncı dışındaki herkese gizli tutulmasını sağlar.
Açıklama ve Çıkar Çatışmaları: Editör, gönderilen bir yazıda açıklanan yayınlanmamış materyalleri, yazarın yazılı izni olmadan kendi araştırması için kullanamaz.
Yazarın Görevleri:
Özgünlük ve İntihal : Yazarlar, çalışmalarının tamamen orijinal çalışmalar olduğundan emin olmalı ve hem başkaları hem de yazarların kendi önceki çalışmaları/sözleri ve yayınları uygun şekilde belirtilmeli ve bunlara atıfta bulunulmalıdır. Yazarlar, makalenin daha önce herhangi bir dilde başka bir yerde yayınlanmadığını onaylamalıdır.
Çoklu Başvuru: Yazarlar, makalenin şu anda başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirilmediğini onaylamalıdır.
Yazarlık: Yazarlık, raporlanan çalışmanın konseptine, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunan kişilerle sınırlı olmalıdır. Sorumlu yazar, editör ile diğer yazarlar arasında bir iletişim noktası olarak hareket etmeli ve ortak yazarları bilgilendirmeli ve yayınla ilgili önemli kararlara onları dahil etmelidir. Yazar listesinde yapılacak herhangi bir değişiklik, listeden çıkarılanlar da dahil olmak üzere tüm yazarlar tarafından onaylanmalıdır. Scientific Journal of Finance and Financial Law Studies ortak editörleri veya yayın kurulu üyeleri tarafından gönderilen ve sorumlu yazarın editör tarafından ele alınıp alınmaması gerektiği konusunda gönderilen yazılar ve sorumlu yazar olup olmaması konusunda editör tarafından gönderilen yazıların yayın kurulu üyelerinden biri tarafından ele alınması gerektiği konusunda bu tür evrakların tarafsız ve bağımsız bir şekilde ele alınmasını sağlamak. Editör, yardımcı editörler ve yayın kurulu üyelerinin yazıları teslim edildikten sonra herhangi bir işlem yapma hakları yoktur.
Hakem Değerlendirmesi Süreci: Yazarlar hakemlik sürecine katılmalıdır. Çalışmalarını değerlendirmeden geri çekerlerse veya koşullu kabul aldıktan sonra hakem yorumlarına yanıt vermemeyi tercih ederlerse bunu editöre bildirmeleri gerekir. Yazarlar, hakemlerin yorumlarına profesyonelce ve zamanında yanıt vermelidir.
Verilerin Orijinalliği ve Saklanması: Yazarlar, yazılarının oluşturulmasında kullanılan tüm kaynakları tanımlamalıdır. Yazarlar makaledeki tüm verilerin gerçek ve özgün olduğunu belirtmelidir. Sonuçlarını açık, dürüst ve uydurma (araştırma verileri uydurma), tahrifat (mevcut veriler üzerinde manipülasyon) veya uygunsuz veri manipülasyonu olmaksızın sunmalıdırlar.
Açıklama ve Çıkar Çatışması : Tüm yazarlar, makalelerinin sonuçlarını veya yorumunu etkileyecek şekilde yorumlanabilecek her türlü mali veya diğer önemli çıkar çatışmalarını açıklayan bir beyan da dahil olmak üzere her türlü çatışmayı Editörlere bildirmelidir. Finansman kaynakları açıklanmalı.
Temel Hatalar: Yazarlar gönderilen, kabul edilen veya yayınlanan herhangi bir çalışmada bir hata fark ettiklerinde derhal editörü uyarmalıdır. Yazarlar gerektiğinde düzeltme veya geri çekme konusunda editörlerle işbirliği yapmalıdır.
İnsan Deneklerinde Araştırma: Uygun olduğunda, tüm yazarlar, insan denekler üzerinde yapılan araştırmalar için kurumsal bir inceleme kurulunun (IRB) onayını belirtmelidir.
Hakemlerin Görevleri:
Gizlilik: Hakemler, incelenmek üzere alınan tüm yazıları gizli tutmalıdır. Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel avantaj için kullanılmamalıdır.
Objektiflik Standartları: Hakemler, yazara yönelik hiçbir kişisel eleştiride bulunmadan, değerlendirmelerinde objektif ve yapıcı olmalıdır.
Destekleyici Argümanı: İnceleyenler görüşlerini açıkça ifade etmeli ve gözlemler destekleyici argümanlarla birlikte açık bir şekilde formüle edilmeli, böylece yazarlar bunları makaleyi geliştirmek için kullanabilirler. Aşağılayıcı kişisel yorumlarda bulunmamalı veya asılsız suçlamalarda bulunmamalıdırlar. Hakemler eleştirilerinde spesifik olmalı ve 'bu çalışma daha önce yapıldı, editörlerin değerlendirme ve karar vermelerine yardımcı olmak ve yazarlara karşı adil olmak amacıyla' gibi genel ifadeleri destekleyecek uygun referanslarla kanıt sunmalıdır.
İntihal, Dolandırıcılık ve Diğer Etik Kaygılar: Hakemler, bir taslağın başka bir çalışmanın önemli bir kopyası olduğundan şüphelenirlerse/bulurlarsa, önceki çalışmaya mümkün olduğunca ayrıntılı bir şekilde atıfta bulunarak editöre bilgi vermelidirler. Hakemler ayrıca yazarlar tarafından alıntı yapılmayan ilgili yayınlanmış çalışmaları da tanımlamalıdır.
Kaynakların Onaylanması: İncelemeyi yapanlar, yazarların araştırmada kullanılan tüm veri kaynaklarını onayladıklarından emin olmalıdır. Makalede atıfta bulunulan ilgili yayınlanmış çalışmanın referans bölümünde alıntılanmadığı durumları belirlemelidirler. Diğer yayınlardan elde edilen gözlemlerin veya argümanların ilgili kaynakla birlikte sunulup sunulmadığını belirtmelidirler.
Çıkar Çatışmaları: Hakemler, makalelerle bağlantılı yazarlar, şirketler veya kurumlarla rekabet, işbirliği veya diğer ilişkiler veya bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışmalarının olduğu makaleleri incelememelidir.
Hızlılık: Bir yazıda rapor edilen araştırmayı gözden geçirme konusunda kendini yetersiz hisseden veya hızlı bir şekilde incelemenin imkansız olacağını bilen seçilmiş herhangi bir hakem, editörü bilgilendirmeli ve inceleme sürecinden muaf tutmalıdır. Hakem, makalenin incelemesini belirlenen sürede tamamlamasının mümkün olmadığını düşünüyorsa, makalenin başka bir hakeme gönderilebilmesi için editöre de bilgi vermelidir.



Son Güncelleme Zamanı: 31.03.2024 19:25:57