Yayın Etiği Beyanı
SJISSR, yayın etiğine oldukça önem vermektedir. Bu nedenle Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA), Helsinki Bildirgesi ve Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerine bağlı olan standart ve tavsiyeleri gözetmektedir.
SJISSR’de yayınlanacak makalelerin, daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış olması, akademik standartlara uygun olması ve orijinal olması gerekmektedir. Daha önce başka yerde yayınlanmamış, bilimsel toplantılarda özet olarak sunulmuş bildiriler, makale formatına dönüştürülerek SJISSR'de yayınlanabilir. Ancak bir yazarın SJISSR'nin aynı sayısında birden fazla makalesi bulunamaz.
SJISSR’ye gönderilen her çalışma bir editor ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. Gönderilen makalelerde intihal, dublikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar tespit edilmesi durumunda, makale yazar(lar)ına bu durum editör kurulu aracılığıyla bildirilir ve makale reddedilir. Makale yayınlandıktan sonra bu durumların tespit edilmesi durumunda, editor kurulu tarafından makale yayından çekilir ve yazar(lar)ın kurumlarına durum bildirilir.
Dergimize çalışmanızı yüklerken, makale dosyanızla birlikte Etik Kurul belgenizi de yüklemeniz gerekmektedir. Çalışmanız etik kurul izni gerektiren çalışma grubunda yer almıyor ise bu durumu belirten beyan formunu imzalamanız ve ilgili durumu makale metninizde belirtmeniz gerekmektedir.
Dergimize gönderilen çalışma etik kurul onayı gerektiren araştırmalar kapsamında ise, çalışma ile birlikte Etik Kurul İzin Belgesi yüklenmesi zorunludur. Etik kurul izni gerektiren araştırmalar anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar, İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması, İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar ve kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalardır. Ayrıca dergimize gönderilen her çalışma için Turnitin, iThenticate vb. programlardan yararlanarak intihal denetimi yapması beklenir ve "İntihal Rapor Sonucu" formu makalenin ilk gönderiminde çalışma dosyasıyla birlikte iletilir. Gönderilen çalışmalarda benzerlik oranı %20’yi geçmesi durumunda çalışma reddedilir.
Makale göndermeden önce, uluslararası standartlar ve ilkeler esas alınarak belirlenmiş yayın etiği ilke ve politikaları ile derginin yazım kurallarının dikkatli şekilde okunması gerekmektedir. Yazarlar dergiye çalışma gönderdikleri zaman bu ilke ve kuralları kabul ettiklerini beyan etmektedir.
Yayın Etiği
SJISSR, yayın etiğine oldukça önem vermektedir. Bu nedenle Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA), Helsinki Bildirgesi ve Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerine bağlı olan standart ve tavsiyeleri gözetmektedir.
SJISSR’de yayınlanacak makalelerin, daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış olması, akademik standartlara uygun olması ve orijinal olması gerekmektedir. Daha önce başka yerde yayınlanmamış, bilimsel toplantılarda özet olarak sunulmuş bildiriler, makale formatına dönüştürülerek SJISSR'de yayınlanabilir. Ancak bir yazarın SJISSR'nin aynı sayısında birden fazla makalesi bulunamaz.
SJISSR’ye gönderilen her makale bir editor ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. Gönderilen makalelerde intihal, dublikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar tespit edilmesi durumunda, makale yazar(lar)ına bu durum editör kurulu aracılığıyla bildirilir ve makale reddedilir. Makale yayınalndıktan sonra bu durumların tespit edilmesi durumunda, editör kurulu tarafından makale yayından çekilir ve yazar(lar)ın kurumlarına durum bildirilir.
Dergimize gönderilen her makale için yazarların Turnitin, iThenticate vb. programlardan yararlanarak intihal denetimi yapması beklenir ve "İntihal Rapor Sonucu" formu makalenin ilk gönderiminde makale dosyasıyla birlikte iletilir. Gönderilen makalalerde benzerlik oranının %20’yi geçmesi durumunda makale reddedilir.
Makale göndermeden önce, uluslararası standartlar ve ilkeler esas alınarak belirlenmiş yayın etiği ilke ve politikaları ile derginin yazım kurallarının dikkatli bir şekilde okunması gerekmektedir. Yazarlar dergiye makale gönderdikleri zaman bu ilke ve kuralları kabul ettiklerini beyan etmektedir.
1. Yayın Kurulunun Etik Görev ve Sorumlulukları
Çalışmanın yayın kurulunca değerlendirme sürecine alınması, bir yayın taahhüdü anlamına gelmez. Değerlendirme süreci olumlu sonuçlansa bile, çalışmanın yayımlanıp yayımlanmayacağı veya hangi sayıda yayımlanacağı, yayın kurulunun kararıyla belirlenir. Yayın Kurulu, çalışmaları yazarın yaşı, ırkı, cinsiyeti, dinsel inancı, etnik kökeni, uyruğu, siyasal görüşü ve sosyal sınıfı gibi kişiye özel özelliklerine bakmadan, akademik ve bilimsel içeriğine göre değerlendirir. Ayrıca, Yayın Kurulu, çalışmalara ilişkin intihal ve suistimal iddialarını her zaman incelemeye alır. Eğer bir çalışmada yayın etiğine aykırı eylemlerde bulunulmuşsa, Yayın Kurulu etik ilkeler ve standartlara göre işlem yapma hakkını kendinde saklı tutar. Yayın Kurulu, dergimize gönderilen bir çalışmanın aynı zamanda başka bir dergiye gönderilmemiş ve derginin değerlendirme sürecine de sokulmamış olmasını zorunlu şart olarak kabul eder. Ayrıca, ilgili yazar ve hakemlerle başka türlü anlaşılmadığı müddetçe, dergiye gönderilen tüm materyalin ve hakemlerle yapılan tüm yazışmaların gizliliğini korumayı teminat altına alır.
2. Yazarların Etik Görev ve Sorumlulukları
Yazarlar, özgün ve bilimsel çalışmalarını dergimize sunabilirler. Çalışmaya bilimsel katkı sağladıklarını garanti etmelidirler. Gönderilen çalışmalar daha önce başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Değerlendirme süreci başlamadan önce yazarın çalışmasını geri çekme hakkı saklıdır. Yazarlar, çalışmada kullandıkları tüm alıntılara referans vermelidir ve kaynakların orijinalliği ve doğruluğundan sorumludurlar. Ayrıca, yazarlar, çalışmanın başka bir kişi veya kurumun fikri mülkiyet haklarını ihlal etmediğini, intihal, sahtecilik, çarpıtma ve diğer etik ihlalleri içermediğini yazılı olarak beyan etmelidirler. Çalışmada adı geçen tüm yazarlar, yayınlanan makaleler üzerinde eşit sorumluluğa sahiptirler. Yayın Kurulu, dergimize gönderilen çalışmalarda yazarların belirtilen koşullara uymayı kabul ettiğini varsayar. Yazarların gönderdikleri çalışmalar, bilimsel araştırma ve yayın etiğine uygun olmalıdır.
3. Hakemlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
SJISSR, makale değerlendirme sürecinde çift taraflı kör hakemlik ilkesini benimsemiştir. Bu ilkeye göre, hakemler yazarların adlarını göremezken, yazarlar da hakemlerin adlarını bilemez. Hakemler, sadece kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul ederler. Değerlendirme sürecinde gizliliğe riayet edip, tarafsız ve akademik bir dil kullanarak çalışmaları değerlendirirler. Hakemlerin kişisel çıkarlarına hizmet etmemek ve gizliliği korumak gibi etik sorumlulukları vardır. Ayrıca, değerlendirme sürecinde nesnel olmayı, kişisel eleştirilerden kaçınmayı ve yapıcı bir dille değerlendirme yapmayı öncelik edinmelidirler. Çıkar çatışması durumunda, çalışmayı incelemeyi reddedip, dergi editörünü bilgilendirmelidirler. Bu prensiplere uygun olarak çalışmaları zamanında değerlendirmek de hakemlerin sorumluluğundadır.
4. Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
SJISSR editörleri, hakemleri adil bir şekilde seçer ve hakemlerin çalışmayı inceleyip değerlendirme yapabilmeleri amacı ile ihtiyaç duydukları bilgileri sağlarlar. Hakemlerden gönderileri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille değerlendirmeleri istenir. Çıkar çatışmalarını önceden tespit etmeye çalışırlar ve etik sorunlar konusunda yorum yapmalarını teşvik ederler. Orijinallik ve intihal konularında dikkatli olmalarını sağlarlar ve akademik kurumları hakemlik sürecini kolaylaştırmaya teşvik ederler. Hakem performansını izler ve yüksek kalitede değerlendirmeler yapmalarını sağlamak için önlemler alırlar. Yazarların editoryal kararlara itiraz etme mekanizması sağlarlar ve yazım kuralları konusunda rehberlik yaparlar. Kör hakemlik ve değerlendirme sürecini işletirler ve derginin kalitesini güvence altına alırlar. Yayın kurulu üyelerini belirler ve yayın kurulu üyelerinin derginin gelişimine katkıda bulunmalarını sağlarlar. Dergi sahipleri ve yayıncılarıyla düzenli iletişim kurarlar. Editörler, hakem değerlendirme sürecini izlerler ve dergide yayınlanan her makalenin kalitesinden sorumludurlar. Bireysel verilerin korunmasını sağlar ve akademik dürüstlüğü sağlamak için çaba sarf ederler. Editörler, değerlendirilmek üzere dergiye gönderilen çalışmaların araştırmasında kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı veya deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmaması durumunda çalışmayı reddetmekle sorumludur. Ayrıca, olası suistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdürler. Bu durumlarda titiz ve nesnel bir soruşturma yaparak şikâyetleri değerlendirir ve bulguları paylaşırlar. Akademik yayın bütünlüğünü sağlamak için, hataları düzeltmek ve tutarsızlıkları gidermekle sorumludurlar. Yayımlanan makalelerin güvenli bir şekilde arşivlendiğinden emin olurlar ve yazarlara makaleleri ücretsiz yayımlama fırsatı sunarlar. Ayrıca, yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korur ve olası ihlallerde derginin ve yazarların haklarını savunurlar. Politik ve ticari kaygılar, editörlerin bağımsız kararlarını etkilemez. Çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak çalışmaların bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlanmasını sağlarlar. Editörler, yayın kurulu üyeleri ve diğer tüm görevlilerin listelerini yayınlar ve çıkar çatışmalarını önlemek için gerekli önlemleri alırlar.
5. Fikri Mülkiyetlerle İlgili Görev ve Sorumluluklar
SJISSR’de yayımlanan çalışmalarda, yazarlar makalelerin başka bir kişi ya da kurumun fikri mülkiyet haklarını ihlal etmediğini, intihal içermediğini ve kendi çalışmaları olduğunu garanti etmekte ve bu konuda sorumluluğu üstlenmektedir. Makalelerde ileri sürülen fikirler yazarlara aittir ve SJISSR’nin resmi görüşlerini yansıtmamaktadır.