Yazım Kuralları

SJISSR'de yayınlanacak makalelerin daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış olması, akademik standartlara uygun ve orijinal olması gerekmektedir. Daha önce başka bir yerde yayınlanmamış bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler, makale formatına dönüştürülerek SJISSR'de yayınlanabilir. Ancak, bir yazarın aynı sayıda birden fazla makalesi olamaz. Makalelerde yer alan fikirler, görüşler, sonuçlar ve önerilerin sorumluluğu, ilgili makalenin yazarlarına aittir.


GENEL KURALLAR:
Ulusal ve uluslararası araştırma ve yayın etiği kurallarına uyulmalıdır. SJISSR Dergisi’ne gönderilen çalışmalar başka bir yerde yayımlanmamış ve/veya yayımlanmak üzere gönderilmiş olmamalıdır. Yazıların uzunluğu dergi formatında tablo ve şekiller dâhil, kaynakça hariç olmak üzere 5.000-8.500 sözcük aralığında olmalıdır. İstisnai haller için dergi editörü ile iletişime geçilmesi önerilir. Yazılar yayımlanmak üzere kabul edildiğinde SJISSR Dergisi, bütün yayın haklarına sahip olacaktır. Sisteme yüklenen çalışmalarda yazar isimlerine yer verilmemelidir. Dergiye gönderilen çalışmalar, editör kurulunca ilk değerlendirilme yapıldıktan sonra iki hakeme gönderilecek, hakemlerden gelecek rapor doğrultusunda yazının basılmasına, raporlar çerçevesinde düzeltilmesine, yazının geri çevrilmesine veya üçüncü bir hakeme gönderilmesine karar verilecek ve durum yazara en kısa sürede bildirilecektir. SJISSR Dergisi’nin yazı dili Türkçe ve İngilizce’dir. Yazı dili Türkçe olan çalışmalar için, en çok 200 sözcükten oluşan Türkçe Özet ve İngilizce Abstract ayrı bir sayfa olarak yazılmalıdır. Aynı şekilde, dili Türkçe olan çalışmalarda, yazının başlığının Türkçe ve İngilizce olarak yazıya eklenmesi, ayrıca yine Türkçe ve İngilizce olarak en az 3 anahtar kelimenin belirtilmesi gerekmektedir. İngilizce yazılmış olan makalelerin ve İngilizce özetlerin redaksiyonunun (proofreading) yapılması gerekmektedir. Dergiye gönderilen tüm makalelerin intihal programlarından alınmış raporlarının makale ile birlikte dergi sistemine yüklenmesi gerekmektedir. Raporlardaki benzerlik oranı en fazla % 20 olan çalışmalar hakem değerlendirme sürecine kabul edilecektir.

YAZIM KURALLARI:
1. Çalışmalar, Word formatında, 1.5 satır aralığında, önce 6nk sonra 6nk, ana bölümlerinde 11 punto harf büyüklüğünde ve Times New Roman karakterinde yazılmalıdır. Paragraflar arasında boşluk verilmemeli, girinti yapılmamalıdır.
2. Özet ve Abstract bölümleri 10 punto harf büyüklüğünde ve Times New Roman karakterinde olmalıdır.
3. Kaynakça 11 punto harf büyüklüğünde ve Times New Roman karakterinde, girinti asılı 1,5 cm, tek satır aralığında  yazılmalıdır. 
4. Tablo içindeki yazılar 9 punto harf büyüklüğünde ve Times New Roman karakterleriyle yazılmalıdır. Tablo ve şekiller ortalanarak yerleştirilmedir. Tablo başlıkları tablo üstüne, şekil başlıkları ise şekil altına yazılmalıdır. Tablo ve şekillerin altına kaynakçaları metin içi atıf gösterimi şeklinde yazılmalıdır. Tablo başlıkları Times New Roman ve 11 punto olmalı ve kalın formatta yazılmalı, numaradan sonra nokta konularak başlığa devam edilmeli (Tablo 1. Örnek Gösterim); başlık da yine Times New Roman ve kalın olmayan formatta kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır.
5. Makale başlığı tüm harfleri büyük olacak şekilde Times New Roman, 11 punto, kalın formatta ve metni ortalayarak yazılmalıdır.
6. Yazının giriş ve sonuç bölümleri dahil olmak üzere tüm bölüm başlıkları, tüm kelimelerin yalnızca ilk harfleri büyük olacak şekilde kalın punto ile yazılmalı ve 1.; 1.1.; 1.1.1.; 1.1.1.1. şeklinde numaralandırılmalıdır. Bunların dışındaki başlıklar italik olmalıdır.
7. Ondalık kesirler ayrılırken makalenin yazıldığı dildeki kurallar uygulanmalıdır. Türkçe için örneğin; ‘,05’; İngilizce için ‘.05’ şeklinde yazılmalıdır. Sayıların ayrımı ise Türkçe için örneğin 9.900 (dokuz bin dokuz yüz); İngilizce için 9,900 (dokuz bin dokuz yüz) şeklinde olacaktır. Denklemler, sıra numaraları parantez içinde sayfanın sağında yer alacak şekilde ortalanmış olarak metin içinde yer almalıdır.

ÇALIŞMALARIN DÜZENLENMESİ
Çalışmaların aşağıda yer alan başlıkları içermelidir;
• Özet
• Giriş
• Kavramsal / Kuramsal Çerçeve
• Yöntem
• Bulgular ve Tartışma
• Sonuç ve Öneriler
• Kaynakça

Yollamalar ve Kaynakça
1. Yollamalar ve kaynakça APA 7 (AmericanPsychologicalAssociation) kurallarına uygun olacaktır (https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples/journal-article-references)
2. Metin içinde yapılacak yollamalar ayraç içinde gösterilecektir. Kaynakça da bu yollama sistemine uygun olarak hazırlanacaktır.

Başvuru Kontrol Listesi

Başvuru sürecünde yazarlar başvurularının aşağıdaki listedeki tüm maddelere uyduğunu kontrol etmelidirler, bu rehbere uymayan başvurular yazarlara geri döndürülecektir.
Gönderi dosyası OpenOffice veya Microsoft Word dokümanı dosyası biçimindedir.
1-Yazar bilgileri ve çıkar çatışması beyan dosyası (https://journals.academicianstudies.com/sjissr/libraryFiles/downloadPublic/30)
2-Makale dosyası,
3- Benzerlik dosyası
4- Etik beyan Formu (https://journals.academicianstudies.com/sjissr/libraryFiles/downloadPublic/29)
5- Etik Kurul Onay dosyası (varsa) yüklenmiştir.
Metin dergi yazım kurallarına uygun olarak düzenlenmiştir. (Baskı için, resimlerin kaliteli kopyalarını ek dosya olarak gönderiniz. Gönderilen dosyanın boyutu çok fazla olur ise, sistem almayabilir. Böyle durumlarda yazıyı bölüp, diğer bölümleri ek dosya olarak tek, tek gönderebilirsiniz.)

 

Son Güncelleme Zamanı: 1.06.2024 23:48:18