Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Pomakların Dili Üzerine Bir İnceleme

Yıl 2021, , 95 - 106, 28.05.2021
https://doi.org/10.25306/skad.896420

Öz

Balkan coğrafyası sakinleri, nüfusları nispeten az olmakla birlikte, çeşitlilik bakımından oldukça zengindir. Balkanlarda, bugünkü Yunanistan’ı da sınırları içerisine alan coğrafi bölge, Türk milleti için tarihî, siyasi, sosyal ve kültürel açıdan son derece önemlidir. Osmanlılardan çok önceleri bölgeye yerleşen Gagavuz, Kuman-Kıpçak, Peçenek gibi Türk boylarının akıbeti Türk tarihi açısından önemli bir problematik olarak görülmektedir. Balkanlarda Bulgarlar, Sırplar, Yunanlılar, Arnavutlar, Boşnaklar ve Hırvatlar gibi var olan milletlerin kökenleri haklarında, istisnai iddialar dışında aşağı yukarı ortak kanaatler varken, Pomaklar, Goralılar ve Torbeşler’in kökenleri hakkında, genel bir kabul yoktur. Bu çerçevede Sırplar; Pomaklar, Torbeşler ve Goralılar ile ilgili olarak “Müslümanlaştırılmış Sırplar”, Makedonlar; “Müslümanlaştırılmış Makedonlar”, Bulgarlar; “Müslümanlaştırılmış Bulgarlar” şeklinde tezler ileri sürmektedir. Pomaklar, bugün itibarıyla Yunanistan, Bulgaristan ve Makedonya’nın dağlık bölgelerinde yoğunlaşmış, kimlik ve yaşam mücadelesi vermektedir. Pomakların tarihi, kökeni, bugün iskân hâlinde bulundukları bölgeye gelirken izledikleri göç yolları ve kullandıkları dil tartışmalıdır. Kanaatimizce bu mesele ile ilgili ortaya atılan tezler, akademik ve tarafsız olmaktan ziyade, politik ve ideolojik bir karakter taşımaktadır. Konunun aydınlatılmasında ortaya konulan Bulgar, Sırp, Yunan ve Makedon kaynaklarının objektif olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu itibarla, yaptığımız saha araştırması çerçevesinde, Bulgaristan’da ve Yunanistan’da yaşayan Pomaklar ile doğrudan görüşmeler yapılmış, sosyo-kültürel yapı, dil kullanımları tespit edilmiş ve elde edilen bulgular karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Sonuç olarak, yukarıda adı geçen tezlerin karşısında, tarihî gerçeklere daha uygun olan “Türk Tezi”nin de işlenmesi ve gündemde tutulması gerektiği düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Alp, İlker (2008). Pomak Türkleri Kumanlar-Kıpçaklar, Edirne: Trakya Üniv. Yay.
  • Hersak, Emil (2002). “Avarlar; Etnik Yaratılış Tarihlerine Bir Bakış”. Türkler Ansiklopedisi, c. 2, Ankara: Yeni Türkiye Yayınları, ss. 221-247.
  • Memişoğlu, Hüseyin (2007). “Pomaklar”, TDV İslam Ansiklopedisi, c. 34, ss. 320-321.
  • Pritsak, Omeljan (2002). “Türk-Slav Ortak Yaşamı; Güneydoğu Avrupa’nın Türk Göçebeleri”. Türkler Ansiklopedisi, c. 2, Ankara: Yeni Türkiye Yayınları, ss. 509-521.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Engin Yılmaz

Yayımlanma Tarihi 28 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Yılmaz, E. (2021). Pomakların Dili Üzerine Bir İnceleme. Sosyal Ve Kültürel Araştırmalar Dergisi (SKAD), 7(14), 95-106. https://doi.org/10.25306/skad.896420

Cited By



























31040

Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Dergisi (SKAD)'da yayınlanan makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. SKAD bilginin paylaşımı için Açık Erişim Politikasına uymaktadır.