Araştırma Makalesi

SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İLE FLÜT DERSLERİNİN NİTELİĞİ ARTIRILABİLİR Mİ?

Sayı: 11 20 Temmuz 2020
Şafak Ceyhan
PDF İndir
EN TR

SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İLE FLÜT DERSLERİNİN NİTELİĞİ ARTIRILABİLİR Mİ?

Öz

Bu çalışmada öğrenme, sosyal öğrenme ve bu konuda önde gelen kuramcıların görüşleri ile bu görüşler ışığında konservatuvar çalgı derslerinin niteliğini artırmaya yönelik öngörüler yer almaktadır. Makalede bu öngörüler üzerine 2019’da tamamlamış olduğum tezimin bulguları bulunmaktadır. Araştırmada yer alan bulgular, uzman görüşleri ile yapılan soru cevap yöntemi ile desteklenmekte ve konservatuvar ortaokul devresi flüt öğrencilerinin çalgı dersleri ile sınırlandırılmaktadır. Konservatuvar çalgı öğrenme süreci 4 yıl ortaokul, 4 yıl lise, 4 yıl üniversite olarak belirlenmiş, her sınıfın yaş grubuna uygun belirli bir müfredat ile çerçevelenmiştir. Öğrenciler ilk çalgı dersinden itibaren mesleklerinin gerektirdiği disiplin, özveri, yaşıtlarıyla ve toplu derslerde birlikte çalışacakları diğer yaş gruplarıyla dikkatli iletişim konusunda eğitilirler. Okulda sadece öğretmenlerinden değil birbirlerinden de öğrenirler çünkü yaş grubu fark etmeksizin konuştukları ortak dil, müziktir. Meslek eğitimine yönelik aldıkları dersleri başka öğrencilerin derslerinde, provalarda gözlemleme şansına sahip olurlar. Yaşça daha küçük olan öğrenciler için öğretmenlerinin dışında gözlemleyebilecekleri rol modellerinin olması, aldıkları eğitimin sürecini daha bilinçli takip etmelerini sağlayabilir. Bunun en bariz örneklerinden biri de çalgı dersleridir. Çalgı eğitimi veren eğitimcilerin ortaokuldan lisansa kadar farklı sınıflarda öğrencileri bulunur. Öğrencilerin kendi dersleri dışında diğer dersleri de gözlemlemesi öğrenme hızlarına etki edebilir. Bu konuda konservatuvar öğrencileri üzerinde direkt bir araştırma yapılmamış olsa da, sosyal öğrenme kuramı ile çevreden öğrenmenin mümkün olduğunu ispatlayan psikoterapist ve kuramcı Albert Bandura’nın çalışmaları bu makaleye ışık olacaktır.

Anahtar Kelimeler

Sosyal Öğrenme Kuramı, Flüt, Flüt Eğitimi

Kaynakça

  1. Bandura, Albert. (1971) Social Learning Theory. New York City: General Learning Press.
  2. Çakır, Mehmet Ali. (2011). Sosyal Bilişsel Öğrenme Kuramı. Alim Kaya (Ed.). Eğitim Psikolojisi (341-354). Ankara: Pegem Akademi.
  3. Glesne,Corrine. (2012). Nitel Araştırmaya Giriş. Ali Ersoy, Pelin Yalçınoğlu (Çeviri Ed.) Ankara: Anı Yayıncılık.
  4. Selçuk, Ziya. (2018). Eğitim Psikolojisi. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  5. Senemoğlu, Nuray. (2013). Gelişim, Öğrenme ve Öğretim Kuramdan Uygulamaya. Ankara: Yargı Yayınevi.
  6. Yıldırım, Ali., Şimşek, Hasan. (2018). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık
  7. https://www.academia.edu/11773431. Erişim: 17.09.2019
  8. Zimmermann, Barry J. (1989). A Social Cognitive View of Self-Regulated Academic Learning. Article in Jornal of Educational Psychology, September,s.2.
  9. Erişim : 12/05/2020 file:///C:/Users/Admin/Downloads/A_Social_Cognitive_View_of_Self- Regulated_Academic.pdf

Kaynak Göster

APA
Ceyhan, Ş. (2020). SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İLE FLÜT DERSLERİNİN NİTELİĞİ ARTIRILABİLİR Mİ? Sahne ve Müzik, 11, 210-235. https://izlik.org/JA22LT23ZY
AMA
1.Ceyhan Ş. SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İLE FLÜT DERSLERİNİN NİTELİĞİ ARTIRILABİLİR Mİ? Sahne ve Müzik. 2020;(11):210-235. https://izlik.org/JA22LT23ZY
Chicago
Ceyhan, Şafak. 2020. “SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İLE FLÜT DERSLERİNİN NİTELİĞİ ARTIRILABİLİR Mİ?”. Sahne ve Müzik, sy 11: 210-35. https://izlik.org/JA22LT23ZY.
EndNote
Ceyhan Ş (01 Temmuz 2020) SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İLE FLÜT DERSLERİNİN NİTELİĞİ ARTIRILABİLİR Mİ? Sahne ve Müzik 11 210–235.
IEEE
[1]Ş. Ceyhan, “SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İLE FLÜT DERSLERİNİN NİTELİĞİ ARTIRILABİLİR Mİ?”, Sahne ve Müzik, sy 11, ss. 210–235, Tem. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA22LT23ZY
ISNAD
Ceyhan, Şafak. “SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İLE FLÜT DERSLERİNİN NİTELİĞİ ARTIRILABİLİR Mİ?”. Sahne ve Müzik. 11 (01 Temmuz 2020): 210-235. https://izlik.org/JA22LT23ZY.
JAMA
1.Ceyhan Ş. SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İLE FLÜT DERSLERİNİN NİTELİĞİ ARTIRILABİLİR Mİ? Sahne ve Müzik. 2020;:210–235.
MLA
Ceyhan, Şafak. “SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İLE FLÜT DERSLERİNİN NİTELİĞİ ARTIRILABİLİR Mİ?”. Sahne ve Müzik, sy 11, Temmuz 2020, ss. 210-35, https://izlik.org/JA22LT23ZY.
Vancouver
1.Şafak Ceyhan. SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İLE FLÜT DERSLERİNİN NİTELİĞİ ARTIRILABİLİR Mİ? Sahne ve Müzik [Internet]. 01 Temmuz 2020;(11):210-35. Erişim adresi: https://izlik.org/JA22LT23ZY