Amaç: Bu çalışmanın amacı, sağlıkla ilgili bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamalarına ve takviye edici gıda kullanımına ilişkin deneyimlerini belirlenmek ve bu değişkenler ile fiziksel aktivite ve vücut farkındalığı arasındaki ilişkiyi incelemektir.
Yöntem ve Gereçler : Çalışmanın çevrimiçi anket linki bir devlet üniversitenin sağlıkla ilgili bölümlerinde öğrenim gören ön lisans ve lisans öğrencilerine gönderildi. Çevrimiçi anket formu demografik bilgiler, GETAT ve takviye edici gıda deneyimlerine ilişkin sorular, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Formu (UFAA-KF), Vücut Farkındalık Anketini (VFA) içermekteydi. Anketi dolduran 186 katılımcının (150 kadın, 36 erkek) verileri analiz edildi.
Bulgular: Katılımcıların %34,6’sı (n=65) GETAT uygulamaları ve %25,3’ü (n=47) takviye edici gıda deneyimlemişti. En sık deneyimlenen GETAT uygulamaları %22 (n=41) masaj, %10,8 (n=20) meditasyon ve %9,7 (n=18) bitkisel tedavi; en sık kullanılan takviye edici gıda %17,2 (n=32) D vitamini, %14 (n=26) B-12 vitamini ve %7 (n=13) C vitaminiydi. Katılımcıların %68,3’ü (n=127) inaktif, %8,1’i (n=15) minimal aktif ve %23,7’si (n=44) çok aktifti ve VFA skoru ortalama 93,53±15,84’tü. GETAT uygulamaları deneyimleri ile takviye edici gıda kullanımı ile fiziksel aktivite ve vücut farkındalık düzeyleri arasında ilişki saptanmadı (p>0,05).
Sonuç: Sağlık hizmet sağlayıcılarında da GETAT uygulamaları ve gıda takviyeleri kullanımındaki artış sağlıkla ilişkili bölümlerin müfredatına bu uygulamaların entegre edilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Ayrıca sağlıkla ilgili bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin sağlıklı yaşam tarzı davranışlarının arttırılması konusunda farkındalıkları arttırılabilir.
Besin destekleri Geleneksel tıp Öğrenciler Tamamlayıcı tedaviler
Etik kurul onayı Pamukkale Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’ndan (Tarih: 15.11.2022, Sayı: 16) alındı.
-
-
Purpose: The aim of this study is to determine the experiences of the students studying in health-related departments regarding traditional and complementary medicine TCAM practices and use of dietary supplements, and to examine the relationship between these variables and physical activity and body awareness..
Method: The online questionnaire link of the study was sent to associate and undergraduate students studying in health-related departments of a state university. The online questionnaire included questions about demographic information, items about TCAM and dietary supplements, International Physical Activity Questionnaire-Short Form (IPAQ-FF), Body Awareness Questionnaire (BAQ). The data of 186 students (150 females, 36 males) who completed the questionnaire were analyzed.
Results: A total of 34.6% (n=65) of the participants experienced TCAM applications and 25.3% (n=47) had dietary supplementation experience. The most commonly experienced TCAM practices were 22% (n=41) massage, 10.8% (n=20) meditation, and 9.7% (n=18) phytotherapy; the most commonly used supplements were vitamin 17.2% (n=32) D, 14% (n=26) vitamin B-12, and 7% (n=13) vitamin C. 68.3% (n=127) of the participants were inactive, 8.1% (n=15) were minimally active, and 23.7% (n=44) were very active, with a mean BAQ score of 93.53±15.84. There was no relationship between the experiences of TCAM practices, use of dietary supplements, and physical activity and body awareness (p>0.05).
Conclusion: The increase in the use of TCAM practices and dietary supplements in health care providers reveals the necessity of integrating these practices into the curriculum of health-related departments. In addition, the awareness of students studying in health-related departments about increasing healthy lifestyle behaviors could be increased.
Complementary therapies Dietary supplements Students Traditional medicine
Ethics committee approval was obtained from Pamukkale University Non-Invasive Clinical Research Ethics Committee (15.11.2022/16).
-
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 20 Mart 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2024 |
Gönderilme Tarihi | 4 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
SMJ'de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanır