Amaç: Çalışmamızda Sakarya İlinde
yapılan taramalarda yer alan bireylerde beslenme alışkanlıklarının ve bunun
yanı sıra GDO’lu(Genetiği Değiştirlmiş Organizma)
ürünlerler açısından bilgi ve davranışlarındaki farkındalığın değerlendirilmesi
amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Beslenmenin
toplum sağlığındaki önemi açısından bir bilinç ve farkındalık yaratabilmek için
SAÜ Tıp Fakültesi Dönem I, II ve III öğrencileri tarafından düzenlenen ‘Diyabet Etkinlikleri’ kapsamında toplumun
beslenme alışkanlıklarını tarayan bir anket uygulanarak 115 kişi taranmıştır. Bu
anket çalışmasıyla,
kahvaltı alışkanlığı, günlük öğün sayısı, beslenme durumu ve tüketilen besin
maddelerinin türü, GDO’lu ürün tüketimi, ve bunların insan sağlığı üzerindeki olası
etkileri konusunda bilinç ve farkındalık araştırıldı.
Bulgular: Çalışmaya
katılan bireylerin %79’u hergün kahvaltı yapmaktaydı. %62.6’sı günlük 3-5 öğün
sayısına sahipti ve %70’i dengeli beslendiği düşünüyordü. Günlük karbonhidrat
tüketimi katılanların %47’sinde 200 gram civarındaydı. %49 katılımcı 100-200 g
günlük et tüketmekteydi. Çalışmaya katılan bireylerin %57’si GDO’lu ürün
tüketimi konusunda dikkatli olduğunu belirttirken %46.1’inin hangi gıdaların
GDO’lu olabileceğine dair bir fikri yoktu. Ayrıca %68’i GDO’lu ürünlerin yol
açtığı sağlık sorunları ile ilgili bilgi sahibi olduğunu belirtti. Katılan
bireylerin %67’si tüketilen gıdaların bileşenleri ve katkı maddeleri konusunu önemsemekteydi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
SMJ'de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanır