Amaç: ADAM TS proteinleri, transmembran glikoproteinlerdir.ADAMTS ailesindeki proteazlarda disregülasyon veya fonksiyonel değişiklikler, polikistik over sendromu (PCOS) ve prematür over yetmezliği (POF) gibi üreme bozukluklarıyla ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada; follikül epitelinde ADAMTS 16 ekspresyonunun FSH ve LH ile ilişkisinin irdelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2013-2015 yılları arasında ooferektomi geçirmiş olan ve alınan doku örnekleri patoloji bölümüne gönderilen, yaş aralığı 18-55 yıl olan toplam 78 vaka dahil edildi. Vakalara ait parafin bloklardan polilizinli lam üzerine, 3 mikrometre kalınlığında kesitler alındı. Bu kesitlere ABC tekniği ile imuunohistokimyasal olarak FSH, LH ve ADAMTS-16 uygulandı. Işık mikroskobu altında boyanma değerlenrilirken; yok:0,hafif boyanma:1, orta:2, şiddetli:3 olarak derecelendirildi. Çalışmada hastalardan alınan örnekler üzerinde yapılan patolojik inceleme sonrasında yapılan LH, FSH, ADAM TS -16 boyanma sonuçlarının (Yok, Var) birbirleriyle ve hastaların yaşı ile arasındaki bağımlılık yapısını incelemek amacı ile ki-kare analizi kullanılmıştır. Tüm istatistiksel hesaplamalar SPSS 19.0 V istatistik paket programında yapılmış olup bulgular n ve yüzde olarak ifade edilmiştir.
Bulgular: Hastalardan alınan örnekler üzerinde yapılan patolojik inceleme sonrasında yapılan LH, FSH ve ADAMTS -16 boyanma sonuçlarının hastaların yaşına göre değişmediği belirlenmiştir (sırasıyla; P=0.215, P=0.665 ve P=0.508).Hastalardan alınan örnekler üzerinde yapılan patolojik inceleme sonrasında yapılan LH boyanma sonuçlarının FSH boyanma sonuçlarına bağlı olarak değiştiği (P<0,001) ve LH boyanma sonuçlarının da ADAMTS -16 boyanma sonuçlarına göre değiştiği (P<0.05) belirlenmiştir. FSH boyanma sonuçlarının ise ADAMTS -16 boyanma sonuçlarına göre değişmediği belirlenmiştir (P=0,308).
Sonuç: ADAMTS’lerin rollerine yeni bir bakış açısı; doğurganlığın ardındaki moleküler mekanizmaları daha derinlemesine anlamayı ve üreme organlarının işlev bozukluğunu öngören biyolojik belirteçlerin geliştirilmesini sağlayacaktır.
Anahtar Kelimeler: Ooferektomi, ADAMTS-16, FSH, LH.
Abstract
Objective: ADAM TS proteins are transmembrane glycoproteins. Dysregulation or functional changes in the proteases in the ADAM TS family are related to reproductive disorders like polycystic ovarian syndrome (PCOS) and premature ovarian failure (POF).
In this study, an attempt was made to determine the correlation between ADAM TS-16 expression with FSH and LH in follicular epithelium.
Materials and Methods: A total of 78 cases, whose age range was 18-55 years, who had undergone oophorectomy between 2013-2015 and whose tissue samples were sent to the
pathology department, were included in the study. From the paraffin blocks belonging to the cases, 3 micrometer thick sections were taken on the polilizin slide. FSH, LH and ADAMTS-16 were applied imuunohistochemically to these sections with ABC technique. While the staining is evaluated under light microscope; None: 0, mild staining: 1, medium: 2, severe: 3.
In the study, chi-square analysis was used to examine the dependence structure of LH, FSH, ADAM TS -16 staining results (None, Var) between each other and the age of the patients after the pathological examination on the samples taken from the patients. All statistical calculations are made in SPSS 19.0 V statistical package program and the findings are expressed as n and percent.
Results: LH, FSH and ADAMTS -16 staining results after the pathological examination on the samples taken from the patients did not change according to the age of the patients (P = 0.215, P = 0.665 and P = 0.508, respectively).
It was determined that the results of LH staining performed after the pathological examination on the samples taken from the patients changed depending on the FSH staining results (P <0.001) and the results of the LH staining changed according to the ADAMTS -16 staining results (P<0.05). FSH staining results did not change according to ADAMTS -16 staining results (P|> 0.05).
Conclusion: A new perspective on the roles of ADAMTS; It will provide a deeper understanding of the molecular mechanisms behind fertility and the development of biological markers that predict dysfunction of the reproductive organs.
Ordu Üniversitesi BAP birimi
AR-1510
Çalışmamızın istatistik analizlerinde yardım ve danışmanlığını esirgemeyen Prof. Dr. Soner ÇANKAYA'ya desteği için çok teşekkür ederiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | AR-1510 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 5 Mayıs 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
SMJ'de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanır