Amaç: İnsanlarda ve diğer canlı türlerinde vücut homeostazını bozmadan, esansiyel besin gereksinimi sürdürülürken alınan kalorinin azaltılmasına kalori kısıtlaması denir. Kalori kısıtlanmasının, obeziteyi önlemenin yanısıra yaşlanmanın gecikmesi ve yaşlanmaya bağlı çeşitli patolojilerin önlenmesi gibi etkilerinin olduğu görülmüştür. Bu çalışmada 10 hafta süreyle alınan kalorinin %60 oranında azaltılması şeklinde kalori kısıtlaması uygulanmış ve diet uygulamasının oksidan ve antioksidan belirteçler üzerine etkisi araştırılmıştır.Gereç ve Yöntem: Wistar Albino cinsi, 40 adet, 4-5 aylık, erkek sıçan kullanılmıştır. Normal kilolu kontrol (NK, n=10), normal kilolu kalori kısıtlaması yapılan (ND, n=10), obez kontrol (OK, n=10), obez kalori kısıtlaması yapılan (OD, n=10) gruplar şeklinde 4 grup oluşturulmuştur. Deney başlangıcında normal kilolu grup (NK) 250±20 gr, obez grup (OK) 400±20 gr idi. 10. haftanın sonunda, anestezi altında aorttan kan alınarak deney sonlandırılmıştır. Numunelerden hemolizat hazırlanarak lipid peroksidasyon ürünü MDA, antioksidan enzimler; SOD, KAT ve GSH çalışılmıştır. Bulgular: OD grubu MDA düzeyi, OK grubuna göre anlamlı düzeyde düşük iken, SOD, CAT ve GSH düzeyleri OD grubunda OK grubuna göre anlamlı düzeyde yüksektir (P
Obezite kalori kısıtlaması oksidatif stres; antioksidan enzimler
Objective: Caloric restriction (CR) is a dietary regimen that restricts calorie intake while maintaining the essential nutritional requirements without disturbing the homeostasis of body. As well as prevention of obesity, CR has been shown to prevent age-related pathologies and delay the aging process. In the present study 60% of caloric intake was restricted for 10 weeks and effect of CR on oxidant and antioxidant markers were determined from their erythrocytes.Materials and Methods: Wistar Albino, 40 male (4-5 months) rats were included and divided into 4 groups as: non-obese (NK), non-obese caloric restricted (ND), obese (OK), obese calorie restricted (OD) groups. At the beginning of the experiment the weight of NK and OK groups were 250±20 gr and 400±20 gr respectively. At the end of 10th week the rats were anaesthetized, euthanized by taking blood from aorta. Hemolyzed erythrocytes were prepared and malondialdehide (MDA), superoxide dismutase (SOD), Catalase (CAT) and finally reduced glutatione (GSH) were determined.Results: While MDA level of OD group was significantly decreased, SOD, CAT and GSH levels of OD group was significantly increased compared to OK group. For ND group, MDA level was significantly decreased and SOD and CAT levels were significantly increased compared to NK group (P
Obesity calorie restriction oxidative stres; antioxidant enzymes
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2013 |
Gönderilme Tarihi | 7 Eylül 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 3 Sayı: 1 |
SMJ'de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanır