Bel ağrısı etiyolojisinde osteoporoz ve omurga dejenerasyonunu rol oynamakta, ancak bu ikisinin arasındaki ilişki tamamen belirgin değildir. Bu çalışmanın amacı osteoporoz ve omurga degenerasyonun arasındaki ilişkiye açıklık getirmek ve osteoporozun omurga dejenerasyonun üzerindeki etkisini araştırmak.
Materya method:
Bu çalışmaya bel ağrısı olan 55 yaş üstü 82 hasta alındı. Hastalar kemik mineral indeksine göre osteoporotik ve osteopenik olarak iki gruba ayrıldı. Lomber dejeneratif değişiklik kriteri olan disk patolojisi, faset artrozu ve vertebra cisim kırığı gibi morfolojik değişiklikler,osteofitler, konkavite indeksi tüm hastalar için değerlendirildi. Dejeneratif değişikliklerin sınıflaması için gradleme sistemi kullanıldı.
Sonuc:
İki grup arasında vücut kitle indeksinde farklılık saptanmadı. Ancak iki grup arasında disk dejenerasyonu (p< 0.001), faset artrozu (p=0,009), diskopati derecesinde (p<0,001) anlamlı farklılık saptandı. Faset artrozu, disk dejenerasyon ve diskopati osteoporoz ile negatif korelasyon gösterdiği görüldü. Ancak vertebra cisim morfolojik değişiklikleri ile ilgili farklılık saptanmadı.
Çıkarım:
Mevcut çalışma osteoporozun bazı dejeneratif değişiklikler üzerinde koruyucu etki olabileceğini gösterir. Yaşlı hastalarda disk dejenerasyonunu ve faset artrozunu azaltmaktadır. Osteoporotik hastalarda osteofitler ve omurga kırıklarının disk degenerasyonu ve faset artrozu ile ilişkili olmadığı gösterildi.
Osteoporoz Kemik mineral yoğunluğu Faset eklem intervertebral disk vertebra kırığı
Background: Both of Osteoporosis and spinal degeneration are in the etiology of the low back pain in elderly person but their correlation is not entirely clear. The aim of the study is to explore the relationship between osteoporosis and spinal degeneration and effects of osteoporosis on components of spinal degeneration.
Material and Method: We studied on eighty two patients older than 55 years old who had low back pain. The patients were divided in two groups which were osteoporotic and osteopenic according to the bone mineral index. Criteria of lumbar degenerative changes were evaluated for all patients, which were disc pathologies, facet arthrosis and morphological changes of vertebral body such as vertebral fracture, osteophytes and concavity index. Grading systems were used for classification of degenerative changes.
Results: Mean BMI of subjects in two groups were not different but a significant difference between groups according to the disc degeneration (p< 0.001), facet arthrosis (p=0,009), discopathy degree (p<0,001) was found. We found that disc degeneration, discopathy and facet arthrosis were negatively correlated with osteoporosis but there was no difference in morphological changes of vertebral body.
Conclusion: The result of the present study showed that osteoporosis could have a protective role against some kind of degenerative changes in vertebral column. It decreased the risk of disc degeneration and facet arthrosis in elderly patient. The formation of vertebral fractures and osteophytes were not always associated with disc degeneration and facet arthrosis in osteoporosis
Osteoporosis Bone mineral density Facet joint intervertebral disc Spinal fractures
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2016 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 4 |
SMJ'de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanır