Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Rize İli ve İlçelerinde 50’den Az Çalışanı Olan İşyerlerinde Mevcut İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Hakkında Bilgi Düzeyinin Belirlenmesi ve Artırılması

Yıl 2020, Cilt: 10 Sayı: 4, 536 - 540, 15.12.2020
https://doi.org/10.31832/smj.768129

Öz

Amaç: Araştırmanın amacı Rize ilinde Esnaf ve Sanatkârlar Odasına Kayıtlı ve 50’den az çalışanı olan işyerlerinde işyeri sahibi ya da işletmecilerin iş sağlığı ve güvenliği temel konuları hakkındaki bilgi düzeyinin saptanması, yapılandırılmış sade bir eğitim ile mevcut bilgi seviyesinin artırılması ve ilgili eğitimini etkinliğinin gösterilmesidir.
Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tipteki araştırma Rize ilinde Esnaf ve Sanatkârlar Odasına Kayıtlı ve 50’den az çalışanı olan 7103 işyerinden 5706’sının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara iş sağlığı ve güvenliği bilgi düzeylerini değerlendiren bir anket doldurtulmuş ve konu ile ilgili eğitim verilmiştir. On beş gün sonra katılımcıların bilgi düzeyleri bir anketle tekrar değerlendirilmiştir.
Bulgular: Eğitim öncesinde katılımcıların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgi düzeyleri düşük olarak tespit edilmiştir. Verilen eğitimin ardından değerlendirilen konuların tamamında yeterli bilgi sahibi olma sıklığı %90’ın üzerine çıkmıştır. Değerlendirilen konuların tamamında eğitim öncesi ve sonrasındaki bilgi düzeylerindeki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001).
Sonuç: İş sağlığı ve güvenliği konularında mevzuat düzenlemeleri, uygulamanın tam olması için yeterli olmamaktadır. Verilecek düzenli eğitimlerle kişilerin iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki bilgi düzeylerinin artırılması önem taşımaktadır.

Kaynakça

  • Bilir N. İş Sağlığı ve Güvenliği: Güneş Tıp Kitabevi; 2016.
  • SGK İstatistik yıllıkları. 2018. Accessed at 19.03.2019, at http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/kurumsal/istatistik/sgk_istatistik_yilliklari.)
  • World Statistic. 2019. (Accessed 19.03.2019, at https://www.ilo.org/moscow/areas-of-work/occupational-safety-and-health/WCMS_249278/lang--en/index.htm.)
  • Bilir N, Yıldız A. İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı,. In: Bilir N, Yıldız AN, eds. İş Sağlğı ve Güvenliği. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları; 2013:638-74.
  • Cerev G. Gıda üretiminde faaliyet gösteen esnaflarda iş sağlığı ve güvenliği algısı üzerine nitel bir araştırma. Atlas Journal 2020;6:137-46.
  • Burunkaya B, Topal K, ERDOĞDU UDG, GEREKLİOĞLU UDÇ. Sağlık Çalışanlarının Çalışan Güvenliği Uygulamalarından Memnuniyetleri ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Hakkındaki Bilgi Düzeyleri. Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi;13:1-17.
  • Aktuna A. Tarım sektöründe çalışanların iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde bilgi, tutum ve algı düzeyleri: Tekirdağ Süleymanpaşa örneği. Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ: Namık Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; 2017.
  • İnanç S, Cevdet A. Orman fidanlıklarında çalışma koşulları ve iş güvenliği uygulamaları (Erzurum Orman Fidanlık Müdürlüğü örneği). Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences 2019;4:64-9.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tahsin Gökhan Telatar 0000-0002-3261-3464

Mehmet Baykal Bu kişi benim 0000-0002-0114-7827

Seçkin Karaoğlu Bu kişi benim 0000-0002-0114-7827

Bilal Ataşçı Bu kişi benim 0000-0002-0751-3701

Mehmet Şafak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 11 Temmuz 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 10 Sayı: 4

Kaynak Göster

AMA Telatar TG, Baykal M, Karaoğlu S, Ataşçı B, Şafak M. Rize İli ve İlçelerinde 50’den Az Çalışanı Olan İşyerlerinde Mevcut İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Hakkında Bilgi Düzeyinin Belirlenmesi ve Artırılması. Sakarya Tıp Dergisi. Aralık 2020;10(4):536-540. doi:10.31832/smj.768129

30703

SMJ'de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanır