Objective: Invesitgating diagnostic distribution and treatment strategies of child and adolescent psychiatry patients may help protective mental health interventions and services.In this study, it was aimed to investigate the sociodemographic characteristics, diagnosis and treatment distributions, age variability and factors predicting multiple drug use among children and adolescents who applied to a private child and adolescent psychiatry outpatient clinic in Sakarya.
Material and Methods: The files of 718 patients who applied to Sakarya Child and Adolescent Psychiatry Institute for 12 months between March 2019 and March 2020 were evaluated retrospectively. The files of 33 patients who were found to be missing a significant part of their information were excluded from the study. The remaining 685 patient files were included in the study group. During the first application to the outpatient clinic, an evaluation was made based on the semi-structured interview form and the psychiatric examination information made with the patient file, in which the information received from the family and the patient were processed.
Results: In the study, the data of 685 patients between the ages of 2-18 (8.4 ± 4.5) 38.7% of them were female and 61.3% of them were male. The most common diagnosis were ADHD (34.4%), normal mental examinaion and Generalized Anxiety Disorder respectivly. The retrospective elimination method performed to predict the use of more than one psychiatric drug was performed with logistic regression analysis and it was observed that the model was significant and male gender (OR: 2.61) and comorbid psychiatric disease (OR: 1.11) predicted the use of more than one psychiatric drug.
Conclusion: In our study, the sociodemographic characteristics, frequency of diagnosis, and drug treatments applied as a result of examination were examined in patients aged 2-18 who referred to a child and adolescent psychiatry outpatient clinic. The fact that the clinics in different geographical regions in our country carry out studies with a similar structure will make the diagnosis and treatments frequently encountered clear.
Amaç: Mevcut kaynaklarla sağlanabilecek en etkin hizmetin verilebilmesi için polikliniklere başvuran çocuk ve ergenlerin tanı dağılımları ve tedavilerinin bilinmesi koruyucu önlemlerin ve ruh sağlığı hizmetlerinin organize edilmesine katkıda bulunacaktır. Bu çalışmada Sakarya ilinde bulunan özel bir çocuk ve ergen psikiyatrisi polikliniğine başvuran çocuk ve ergenlerin sosyodemografik özellikleri, tanı ve tedavi dağılımları, yaşa göre değişkenliği ve birden fazla ilaç kullanımını yordayan faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır
Gereç ve Yöntemler: Mart 2019-Mart 2020 tarihleri arasındaki 12 aylık dönemde Sakarya Çocuk ve Ergen Psikiyatri Enstitüsüne başvuran 718 hastanın dosyası geriye dönük olarak değerlendirildi. 33 hastanın dosyası eksik veriler nedeniyle çalışmadan çıkarıldı. Toplamda 685 hasta dosyası araştırma grubuna alındı. İlk başvuruda aileden ve hastadan alınan bilgilerin kayıt edildiği yarı-yapılandırılmış görüşme formu ve yapılan psikiyatrik muayene bilgileri ile değerlendirilme yapıldı. Değerlendirilen olguların cinsiyet dağılımı, yaş dağılımı ve tanı grupları ve tedavileri belirlendi. Başvuran hastalardaki psikiyatrik tanılar DSM V’e göre çocuk psikiyatri tarafından ortalama 50 dakikalık klinik görüşme sonrası konuldu.
Bulgular: Çalışmada 2-18 yaş arasında (8.4 ± 4.5) %38.7’si kız ve %61.3’ü erkek olmak üzere toplam 685 hastanın verisi incelenmiştir. Hastaların tanıları incelendiğinde en yüksek oranda DEHB (%34.4), ardından psikiyartik bozukluk tanısı almayanlar ve Yaygın Anksiyete Bozukluğu olarak gözlenmiştir. Birden fazla psikiyatrik ilaç kullanımı öngörmek amacı ile yapılan geriye dönük eliminasyon yöntemi lojistik regresyon analizi yapılmıştır ve modelin anlamlı olduğu ve erkek cinsiyet (OR:2.61) ve komorbid psikiyatrik hastalığın (OR:1.11) birden fazla psikiyatrik ilaç kullanımını yordadığı gözlenmiştir.
Sonuç: Çalışmamızda bir çocuk ve ergen psikiyatrisi polikliniğine başvuran 2-18 yaş arası hastaların sosyodemografik özellikleri, tanı sıklığı ve muayene sonucunda uygulanan ilaç tedavileri ele alınmıştır. Ülkemizde farklı coğrafi bölgelerdeki kliniklerin benzer yapıda çalışmalar yapması sıklıkla karşılaşılan tanı ve tedavilerin netleşmesini sağlayacaktır.
çocuk psikiyatri Komorbidite Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ergen
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 6 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 10 Sayı: 4 |
SMJ'de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanır